marți, 14 februarie 2012

Întruniri preoţeşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul alături de preoţii din Protopopiatul Buhuşi<br /> <br /> <br />Preoţii din mai multe protopopiate ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au reunit ieri în şedinţă. Pe lângă temele expuse s-a mai discutat despre colectele pentru sinistraţii din sudul ţării. La Buhuşi a avut loc Sinaxa preoţilor din acest protopopiat.

La Biserica "Sfântul Nicolae" din Buhuşi a avut loc ieri Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Buhuşi. De dimineaţă a fost oficiată Sfânta Liturghie de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În cadrul slujbei s-au împărtăşit din acelaşi sfânt potir, alături de PS Ioachim Băcăuanul, cei 45 de preoţi din Protopopiatul Buhuşi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de preoţi din Protopopiatul Buhuşi. La finalul slujbei, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a citit mai multe rugăciuni de dezlegare şi de binecuvântare. Apoi Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de binecuvântare în care a vorbit despre importanţa sinaxei preoţilor. În acelaşi timp, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului i-a încurajat pe preoţii prezenţi în activitatea pastoral-misionară. A urmat cuvântul părintelui Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi, care a mulţumit Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul pentru că a slujit Sfânta Liturghie, exprimându-şi bucuria pentru întâlnirea în rugăciune de la Biserica "Sfântul Nicolae" din Buhuşi. Tot ieri a avut loc întâlnirea administrativă a preoţilor din Protopopiatul Oneşti. Au fost abordate probleme misionar-pastorale pentru anul 2012 în contextul Anului Omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor. "S-au discutat probleme administrativ-gospodăreşti, dar s-a vorbit şi despre acţiunea de strângere de alimente pentru persoanele din zonele afectate de ninsori şi viscol. În aceste zile vom prelua de la parohiile oneştene alimentele, după care vom lua legătura cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei", a precizat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti.

Şedinţe preoţeşti la Botoşani şi Darabani

La sediul Protopopiatului Botoşani a avut loc ieri întrunirea lunară cu preoţii. În cadrul întâlnirii a fost susţinut referatul cu tema "Cum şi de ce serbăm duminica?" de către pr. Daniel Baciu, slujitor la Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Botoşani. După cum ne-a relatat pr. Petru Fercal, protopop misionar al Protopopiatului Botoşani, preoţii au luat cuvântul pe marginea temei expuse. "Preoţii au mărturisit din experienţa lor anumite forme de întărire a credinţei, aducând în discuţie modalităţile personale prin care au demonstrat şi au apărat serbarea zilei de duminică", a spus pr. Petru Fercal. Preoţii din Protopopiatul Darabani s-au reunit ieri în şedinţă lunară. Referatul cu tema "Sfânta Scriptură în Liturghia ortodoxă" a fost prezentat de pr. Adrian Spinosu de la parohia Alba-Hudeşti. "În prezentarea expusă a fost subliniată legătura existentă între Sfânta Scriptură şi dumnezeiasca Liturghie. În acelaşi timp s-a amintit că textele Sfintei Scripturi sunt parte din Liturghia ortodoxă. Pe marginea temei au fost mai multe luări de cuvânt", a declarat pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani. În cadrul şedinţei s-a amintit de colecta în bani organizată în parohiile Protopopiatului Darabani în ziua de duminică, 12 februarie, pentru persoanele afectate de viscol în această lună.

Niciun comentariu: