vineri, 17 februarie 2012

„Să le dea Dumnezeu sănătate celor care au contribuit pentru aceste daruri“

Trei camioane ale Ministerului Apărării Naţionale, încărcate cu alimente, au plecat la începutul acestei săptămâni către zona Vrancei. Alimentele au provenit de la enoriaşii parohiei „Sfântul Nectarie“ din Iaşi. De asemenea, au mai fost transportate alimentele strânse în mai multe locaţii din Iaşi. Maşinile Armatei Române venite din Iaşi au străbătut cu greu drumurile acoperite de zăpada căzută abundent în dimineaţa zilei de marţi, 14 februarie. Sute de persoane nevoiaşe din satele Coroteni şi Olăreni, comuna Slobozia Bradului, judeţul Vrancea, au beneficiat de produsele strânse de la oamenii cu dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Acţiunea filantropică a fost susţinută de autorităţile locale din comuna Slobozia Bradului.

Parohia „Sfântul Nectarie“ din Iaşi a venit şi în acest an în sprijinul sinistraţilor. În ziua de luni, 13 februarie, un camion de la Garnizoana Iaşi a fost încărcat cu alimentele neperisabile care s-au strâns la Biserica „Sfântul Nectarie“ din Iaşi. Acţiunea filantropică a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După încărcarea ajutoarelor pentru sinistraţi, camionul s-a îndreptat către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţe (IGSU) din Iaşi. Aici au mai ajuns alte două maşini cu alimente de la numeroşii ieşeni care au dorit să vină în sprijinul celor aflaţi în nevoi în urma căderilor masive de zăpadă din judeţul Vrancea. Deşi vremea a fost neprielnică, cele trei maşini ale Ministerului Apărării Naţionale au pornit către judeţul Vrancea. Convoiul a fost însoţit de un grup de militari din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri“ din Iaşi. „În data de 13 februarie am părăsit Garnizoana Iaşi cu trei camioane DAC 665 T. Alături de cei 20 de militari ai Batalionului 151 Infanterie «Lupii Negri» din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate «Podu Înalt» Iaşi a fost în convoi şi pr. Petrică Lehaci de la parohia «Sfântul Nectarie» din Iaşi. S-a circulat în condiţii de iarnă. De la Iaşi până la Focşani s-a circulat timp de cinci ore pe un drum destul de dificil, date fiind condiţiile meteo precare“, a declarat căpitanul Ioan Levărdă din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri“ din Iaşi. Militarii ieşeni au fost cazaţi la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor“ din Focşani.

„Ne-am descurcat foarte greu în aceste zile“

În noaptea de luni spre marţi ninsorile abundente şi viscolul au îngreunat traficul rutier, astfel că multe drumuri din zona Vrancea, dar şi din alte zone ale ţării au fost închise. Cele trei camioane au plecat în dimineaţa zilei de marţi, 14 februarie, din Focşani, de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor“, spre comuna Slobozia Bradului, din judeţul Vrancea. S-a circulat cu mare greutate din cauza viscolului şi a zăpezii. După ce convoiul a trecut prin satul Slobozia Bradului, cele trei camioane cu alimente au aşteptat patru ore deszăpezirea drumului spre localitatea Coroteni. La orele după-amiezii, la Coroteni, sătenii de aici aşteptau pe uliţe venirea ajutoarelor. Alţi localnici însă erau la porţi sau în curţi, cei mai în vârstă nereuşind să iasă din curte din cauza zăpezii mari. După ce camioanele s-au oprit, părintele Petrică Lehaci, alături de militarii ieşeni şi însoţit de primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, a intrat în casele vârstnicilor cu o situaţie materială precară. Prima gospodărie în care cei sosiţi cu ajutoare cu greu şi-au făcut loc prin nămeţi a fost cea a lui Mitică Munteanu. Bătrânul şi soţia acestuia au primit pachetul cu alimente de la parohia „Sfântul Nectarie“ din Iaşi. Părintele Petrică Lehaci i-a încurajat pe oameni şi le-a oferit o icoană cu Sfântul Nectarie. „De mai mulţi ani suntem bolnavi şi nu avem putere să ne mai descurcăm. Ne bucurăm că ne-aţi păşit pragul casei. Mulţumim pentru toate darurile pe care le-aţi adus“, a spus Mitică Munteanu. „Ne-am descurcat foarte greu în aceste zile pentru că a căzut multă zăpadă şi a fost ger. Pentru că sunt bătrână, am fost nevoită să plătesc pe cineva pentru a-mi face măcar o cărare până la poartă. Pentru mine această faptă a Bisericii este o mare pomană. Să le dea Dumnezeu sănătate celor care au contribuit pentru aceste daruri“, a declarat Rusanda Zamfirescu. O altă bătrână, Dumitra Iorescu, imobilizată la pat, s-a bucurat de faptul că cineva s-a gândit la situaţia dificilă a celor din sat. „De câteva zile stau în pat. Abia am reuşit să fac focul pentru a mă putea încălzi. Am o cărămidă pe care o încălzesc pe plită şi o pun la spinare. Astfel mă mai lasă durerile“, a spus Dumitra Iorescu.

Sofiţa Militaru are 87 ani, iar de la 26 de ani a rămas fără ambele picioare. Se deplasează cu ajutorul unor proteze. „De 61 de ani trăiesc fără ambele picioare. Dacă Dumnezeu a lăsat să trăiesc până acum, asta a fost rânduiala Lui. Mulţumesc tuturor celor care s-au gândit să ne ajute“, a afirmat printre lacrimi Sofiţa Militaru.

„A fost foarte greu cu ninsorile“

Alimentele aduse de la Iaşi au fost descărcate în clădirea căminului cultural din Coroteni, fiind împărţite ulterior persoanelor în nevoie din comuna Slobozia Bradului. Acţiunea filantropică a continuat în satul Olăreni, după ce s-a aşteptat alte câteva ceasuri deszăpezirea drumului de acces. Oamenii de aici, majoritatea bătrâni, au aşteptat la marginea aşezării să primească pachetele de strictă necesitate. Din cauza zăpezii foarte mari, unii bătrâni au fost ajutaţi de militarii ieşeni să ajungă la casele lor cu produsele primite. Oamenii au mulţumit cu lacrimi în ochi pentru darul primit şi au început să-şi spună fiecare păsul. Petre Cimpoieşu: „Să fie sănătoşi cei care s-au gândit la noi. Suntem bolnavi şi bătrâni, ca majoritatea celor care locuiesc în acest sat“. Maria Cimpoieşu: „Ne bucurăm şi suntem recunoscători că au venit aceste alimente. A fost foarte greu cu ninsorile, de abia am reuşit să ieşim din casă. După ninsorile din ultimele zile, casele au fost acoperite de zăpadă“. Elena Cimpoieşu: „Nu ştim cum să mulţumim lui Dumnezeu pentru că am primit aceste alimente. La noi în sat a fost prăpăd în urma ninsorilor. Locuiesc singură şi am o pensie foarte mică. Aceste alimente vor fi de folos“.

„Am rămas cu toţii surprinşi de bucuria celor pe care i-am vizitat“

Părintele Petrică Lehaci de la parohia „Sfântul Ierarh Nectarie“ i-a însoţit timp de două zile pe militarii ieşeni, fiind implicat în mod direct în buna desfăşurare a acţiunii filantropice. A devenit o tradiţie ca, atunci când persoane din diferite părţi ale ţării sunt afectate de vitregiile vremii, parohia „Sfântul Ierarh Nectarie“ să vină în ajutorul acestora. „În aceste zile am încercat să facem o faptă bună pentru sinistraţii din zona Vrancei, spre slava lui Dumnezeu. Situaţia din această zonă, dar şi din alte zone pe care le-am vizitat de-a lungul anilor, prin ajutoarele oferite, ne-au dat de gândit că împreună putem să realizăm lucruri frumoase. Am avut iniţiativa de a fi alături de cei aflaţi în suferinţă şi de aceea enoriaşii noştri au adunat împreună alimente de primă necesitate. După ce au fost adunate alimente pentru 300 de persoane am apelat la reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale şi la cei ai Prefecturii Iaşi. Au fost încărcate aceste produse de primă necesitate. Când am plecat din Iaşi am avut în gând că mergem să oferim alimente de la cei săraci pentru cei nevoiaşi“, a remarcat pr. Petrică Lehaci, care ne-a explicat în continuare că prin acţiunea filantropică din comuna Slobozia Bradului s-a dorit „slujirea lui Dumnezeu prin oameni“. „Duminica viitoare, Biserica noastră a rânduit să fie închinată Înfricoşătoarei Judecăţi. În Evanghelia din această duminică vom vedea ce înseamnă importanţa slujirii lui Dumnezeu prin oameni, când vom auzi cuvintele Mântuitorului: «Întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut». Astfel ne-am gândit că împreună putem să aducem o bucurie celor nevoiaşi, bătrâni sau imobilizaţi. Am rămas cu toţii surprinşi de bucuria celor pe care i-am vizitat, alături de militarii ieşeni. Această acţiune de ajutorare a semenilor a fost o misiune a Bisericii şi a Armatei Române. Nădăjduim că, prin faptul că ne-am îndreptat spre aproapele nostru, am slujit lui Dumnezeu“, a spus pr. Petrică Lehaci.

Militarii ieşeni, întâmpinaţi cu bucurie de sinistraţi

Acţiunea filantropică din satele Coroteni şi Olăreni a fost sprijinită de generalul de brigadă Vasile Roman, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“ din Iaşi, de prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, şi de cei 20 de militari din cadrul batalionului. „Am fost impresionat de faptul că i-am găsit pe oameni deszăpezind aleile din faţa şi din interiorul curţilor. Cantitatea de zăpadă care s-a adunat pe parcursul ultimelor două săptămâni a fost destul de mare. M-am bucurat de faptul că autorităţile locale au cooperat cu noi şi au mobilizat toată populaţia din zonă pentru a distribui ajutoarele care au fost aduse. Când au văzut camioanele noastre, oamenii au ieşit la porţi, ne-au salutat şi ne-au urat mult succes în misiunile pe care le avem de îndeplinit. Această misiune nu a fost grea pentru că am venit să ajutăm nişte oameni necăjiţi“, a precizat căpitanul Ioan Levărdă.

Populaţia din Slobozia Bradului, alături de autorităţile locale

Comuna Slobozia Bradului, formată din şase sate, a fost afectată de ninsorile şi viscolul din această lună. Personalul din administraţia locală a fost aproape de populaţie. Oamenii au fost avertizaţi că vor fi căderi masive de zăpadă, atât prin afişe la magazinele din sate, cât şi prin sirena de alarmare a primăriei. Localnicii au avut astfel posibilitatea să-şi facă provizii de alimente şi apă. „Am avut o perioadă mai critică, în sensul că trei zile am rămas fără energie electrică. Luni seara (n.r. 13 februarie) au fost descongestionate arterele principale din comuna noastră, care se întind pe o distanţă de 36 de kilometri. Odată cu venirea unui nou val de ninsori, drumurile au fost blocate din nou. În prezent, în comuna noastră avem nămeţi care ajung până la cinci metri înălţime. Mulţi săteni au ajutat la deszăpezire acolo unde nu a fost posibilă intervenţia utilajelor. Comuna Slobozia Bradului are 1.500 de familii şi 7.000 de locuitori, fiind compusă din şase sate. Iniţiativa părintelui Petrică Lehaci şi alimentele venite din partea mai multor ieşeni demonstrează că Biserica este aproape de oameni. Sperăm ca parohiile care au posibilităţi să strângă ajutoare materiale pentru a le oferi celor năpăstuiţi“, a declarat primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.

Niciun comentariu: