vineri, 23 septembrie 2011

Primul doctorat în Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi

Părintele Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, şi-a susţinut ieri în şedinţă publică teza de doctorat cu titlul "Instituţia catehumenatului şi rolul ei în dezvoltarea cultului divin în tradiţia răsăriteană". Lucrarea este prima teză de doctorat la disciplina Teologie Liturgică realizată la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi.

La Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi a fost susţinut ieri primul doctorat în Teologie Liturgică. Preşedintele comisiei a fost pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, iar conducătorul ştiinţific a fost pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Referenţii tezei de doctorat au fost: pr. prof. univ. dr. Nicolae D. Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, conf. univ dr. pr. Marian Vîlciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii "Valahia" din Târgovişte şi conf. univ. dr. Carmen-Maria Bolocan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

La finalul şedinţei, părintele protopop Costel Mareş şi-a exprimat mulţumirea faţă de toţi cei care l-au sprijinit pentru a duce la bun sfârşit "acest deziderat al vieţii". "Tema tezei de doctorat a urmărit pastoraţia parohiei - cateheza să fie reaşezată acolo unde trebuie în Biserică. Este mai mult decât evident că acest lucru este necesar. Mulţi dintre credincioşii noştri vin la biserică, dar nu ştiu de ce trebuie să facă acest lucru, îşi botează copiii, dar nu ştiu de ce este nevoie ca aceştia să fie încreştinaţi. Cateheza constituie un element fundamental în pastoraţia unei parohii", a explicat pr. protopop Costel Mareş. Pr. prof. univ. dr. Viorel Sava a apreciat că "susţinerea unei teze de doctorat într-o facultate de teologie este un eveniment foarte important". "Calitatea şi poziţia unei instituţii de învăţământ superior se afirmă şi se exprimă în adevăratul sens al cuvântului în calitatea cercetării. O teză de doctorat susţinută este un pas înainte în cercetare. Ziua de astăzi este importantă pentru faptul că şi-a susţinut doctoratul unul dintre foştii studenţi foarte serioşi pe care i-am avut la Iaşi. Pr. Costel Mareş este primul candidat care a încheiat studiile doctorale la Teologie Liturgică în Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Din acest punct de vedere şi pentru mine este o zi foarte importantă şi sunt bucuros că primul meu doctor în Teologie Liturgică este un om foarte serios şi de foarte bună calitate", a adăugat pr. prof. univ. dr. Viorel Sava.

Niciun comentariu: