sâmbătă, 17 septembrie 2011

Hirotesia noului protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, l-a hirotesit ieri pe părintele Valentin Tofan de la parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Gara Veche din Piatra Neamţ în demnitatea de protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ. Evenimentul a avut loc după săvârşirea Sfintei Liturghii în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău.

Protopopiatul Piatra Neamţ este condus, începând de ieri, de părintele Valentin Tofan de la parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Gara Veche din Piatra Neamţ. Învestirea în funcţia de protopop a avut loc în biserica Mănăstirii Durău. În acest sfânt lăcaş, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a săvârşit Sfânta Liturghie cu prilejul conferinţei pastoral-misionare "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie" de la Centrul cultural-pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău, la care au participat 120 de preoţi din Protopopiatul Piatra Neamţ. La acest eveniment au asistat pr. Dumitru Ailincăi, fost protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, stravrofora Raisia Lungu, stareţa Mănăstirii Durău, şi părinţii din Protopopiatul Piatra Neamţ. Părintele Alecu Amarinei de la parohia "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Piatra Neamţ, care a fost timp de 12 ani secretar al Protopopiatului Piatra Neamţ, a adresat un "cuvânt de întâmpinare pentru părintele protopop Valentin Tofan şi un cuvânt de mulţumire pentru părintele Dumitru Ailincăi". Părintele Alecu Amarinei a remarcat că "activitatea părintelui Dumitru Ailincăi s-a desfăşurat sub semnul crucii", asigurându-l pe părintele Valentin Tofan "de dragostea, de respectul şi de colaborarea noastră ori de câte ori va fi nevoie". Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan l-a încurajat pe părintele protopop Valentin Tofan şi a mulţumit părintelui Dumitru Ailincăi pentru activitatea depusă în calitate de protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ. "Nădăjduim că ne aflăm sub egida voinţei Domnului. Dumnezeu să-i răsplătească părintelui Dumitru Ailincăi pentru toată osteneala, starea de cruce şi de înviere în care s-a aflat. Cu certitudine, multe au fost clipele de bucurie ale părintelui Dumitru Ailincăi. Toată durerea izvorâtă din aflarea sub cruce, în cele din urmă, nu rămâne uitată, ci devine fundament pentru bucuriile nespuse pe care le trăieşte un slujitor în via Domnului", a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oferit părintelui Dumitru Ailincăi o icoană "pentru a fi purtător de biruinţă pentru cele pe care le are de îndeplinit de acum înainte". "În continuare îl veţi avea între frăţiile voastre ca fost protopop şi frate întru slujire", a adăugat IPS Teofan.

"Dau slavă lui Dumnezeu pentru toată binecuvântarea trimisă asupra vieţii mele"

Părintele Dumitru Ailincăi şi-a îndreptat gândul de mulţumire faţă de toţi colaboratorii. "Eu nu am făcut decât să împlinesc cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste datoria ce trebuia să o îndeplinesc. Vă mulţumesc pentru înţelegere, bunăvoinţă şi binecuvântare în toate împrejurările. Soldatul rămâne la datorie sub drapel. Mulţumesc tuturor părinţilor fraţi colegi pentru cele bune şi mai puţin bune. Dumnezeu să răsplătească fiecăruia cu darul Său preaminunat şi din belşug. Mulţumesc părintelui Alecu Amarinei (fost secretar), părintelui Ciprian Timofte (actual secretar) şi tuturor ostenitorilor Protopopiatului Piatra Neamţ", a afirmat pr. Dumitru Ailincăi. Părintele protopop Valentin Tofan şi-a exprimat nădejdea că Dumnezeu îl va ajuta să îndeplinească chemarea de protopop. "Dau slavă lui Dumnezeu pentru toată binecuvântarea trimisă asupra vieţii mele. Mulţumesc părintelui Dumitru Ailincăi pentru cuvintele rostite la adresa mea şi cred că sunt şi cuvintele părinţilor colegi. Mulţi dintre frăţiile voastre mi-aţi transmis în aceste zile cuvinte de îmbărbătare. Nădăjduiesc ca prin ajutorul lui Dumnezeu să pot sluji în demnitatea de protopop, să pot face lucruri frumoase spre slava lui Dumnezeu, spre dăinuirea Bisericii noastre şi spre mântuirea noastră, a tuturor", s-a exprimat pr. protopop Valentin Tofan.

Niciun comentariu: