joi, 15 septembrie 2011

O nouă sesiune a conferinţelor pastoral-misionare la Durău

La Centrul cultural-pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău a debutat aseară întrunirea primei serii de preoţi din sesiunea de toamnă a conferinţelor cu titlul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie". Întrunirile sunt prezidate de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În această toamnă, în cadrul întâlnirilor de la Centrul cultural-pastoral Durău vor fi cinci serii de preoţi, ultima fiind programată în perioada 9-11 octombrie. Toţi preoţii conferenţiari vor aborda tema "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie" şi tema "Taina Sfântului Botez - Provocări pastorale actuale". La fiecare întrunire vor exista doi preoţi care vor aborda câte o temă din cele menţionate. "Putem spune că sunt câteva elemente noi, însă, în mare, s-a păstrat aceeaşi structură. În urma centralizării chestionarelor de la primul sezon de conferinţe a reieşit în proporţie de 85% un grad de mulţumire a participanţilor (preoţi şi preotese). Legat de conţinut, pot spune că, întrucât intenţionăm realizarea unui ghid pastoral după finalizarea acestor serii de conferinţe, am considerat necesar ca unele întrebări de la grupurile de lucru să fie schimbate pentru a colecta cât mai multe materiale şi informaţii ce vor fi utile în ghid. Marea majoritate a întrebărilor au rămas aceleaşi pentru a păstra structura iniţială", a explicat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Elaborarea ghidului pentru pregătirea mirilor

În fiecare dimineaţă din timpul celor două zile, Înalt Preasfinţitul Teofan va săvârşi Sfânta Liturghie în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău. Rugăciunile de seară se vor citi în aer liber (dacă vremea va fi favorabilă) sau în paraclisul Centrului cultural-pastoral Durău. În ceea ce priveşte ghidul pastoral, care va fi finalizat după încheierea seriilor de conferinţe, s-a strâns material şi s-au centralizat datele acumulate. Va fi formată o comisie de consultanţă alcătuită din profesori de teologie pe diferite specializări. Astfel, fiecare dintre ei îşi va aduce contribuţia la completarea ghidului, dar vor şi aviza acest ghid care va fi publicat ulterior. Preoţii vor putea, cu ajutorul acestui ghid, să facă o pregătire duhovnicească tinerilor care doresc să se cunune. "În mare parte părinţii care au venit la sesiunea din primăvară au fost mulţumiţi de modul în care s-au organizat conferinţele, acest lucru reieşind din chestionarele completate. Ceea ce le-a plăcut în mod deosebit a fost faptul că aceste întruniri au avut un caracter practic. Nu au fost informaţii inutile şi abstracte. Toţi participanţii au avut posibilitatea să-şi aducă contribuţia la realizarea conferinţei", a adăugat pr. Iulian Negru.

În această primă serie a conferinţelor de toamnă participă, până vineri, 16 septembrie, preoţi din protopopiatul Piatra Neamţ.

Niciun comentariu: