joi, 26 noiembrie 2009

Simpozion în parohia Mănăstirea Caşin II: „Imnele iubirii dumnezeieşti ale Sfântului Simeon Noul Teolog - 1.000 de ani de la compunerea lor“

În parohia Mănăstirea Caşin II din Protopopiatul Oneşti a avut loc în perioada 24-25 noiembrie 2009 Simpozionul „Imnele iubirii dumnezeieşti ale Sfântului Simeon Noul Teolog - 1.000 de ani de la compunerea lor“. Manifestările dedicate Sfântului Simeon Noul Teolog s-au încheiat ieri, când a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Programul simpozionului, desfăşurat cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, a început marţi, 24 noiembrie 2009, cu o slujbă de Te Deum la biserica cu hramurile „Buna Vestire“ şi „Sf. Simeon Noul Teolog“ din parohia Mănăstirea Caşin II. În Paraclisul „Sf. M. Mc. Ecaterina“ au fost susţinute apoi lucrările ştiinţifice de către preoţi profesori şi doctoranzi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ (UAIC) din Iaşi, profesori de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a UAIC din Iaşi şi de către preoţi ai Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Cea de-a doua zi a simpozionului - ieri, 25 noiembrie 2009 - a fost închinată Sfintei Ecaterina. Cu acest prilej, la paraclisul parohiei Mănăstirea Caşin II a avut loc slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi. La final, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa organizării unui simpozion dedicat Sfântului Simeon Noul Teolog. „Credincioşii au participat în număr mare la slujba Sfintei Liturghii, oficiată astăzi (n.r., ieri) de PS Ioachim Băcăuanul, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Părintele Mihail de la Mănăstirea Râşca ne-a adus papucii Sfântului Ierarh Spiridon, iar pr. Constantin Alupei, protoiereu al Protopopiatului Oneşti, ne-a adus un veşmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva. Oamenii s-au închinat acestor odoare sfinte care au fost aduse cu prilejul acestor evenimente“, a declarat preotul paroh Ioan Bârgăoanu.

Singura biserică din ţară închinată Sfântului Simeon Noul Teolog

Simpozionul de la parohia Mănăstirea Caşin II a avut loc la iniţiativa părintelui paroh Ioan Bârgăoanu, care are o evlavie deosebită faţă de Sf. Simeon Noul Teolog. Astfel, în anul 1999, pr. Bârgăoanu îşi susţinea teza de licenţă în Teologie cu titlul: „Duhul Sfânt în viaţa creştinului, după Sfântul Simeon Noul Teolog“, avându-l ca îndrumător pe PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea când păstorea ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Apoi, în perioada 2002-2003, după ce a urmat cursurile de studii aprofundate „Secţia practică“ la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pr. Bârgăoanu a prezentat lucrarea de disertaţie „Sfânta Liturghie în opera Sfântului Simeon Noul Teolog“, avându-l îndrumător pe pr. prof. dr. Viorel Sava, pentru ca în perioada 2006-2007 să urmeze cursurile de masterat la Facultatea de Filosofie a UAIC din Iaşi, la final susţinând lucrarea: „Simbol şi mister: Expunere mistică şi formulare discursivă la Sfântul Simeon Noul Teolog“, sub îndrumarea conf. univ. dr. Dan Mihai Chiţoiu. „În anul 1999, PF Părinte Daniel a binecuvântat să începem lucrarea unei biserici cu hramul „Sf. Simeon Noul Teolog“, singura din ţară închinată acestui sfânt. Iată că, acum, acest sfânt lăcaş este ridicat, în prezent lucrându-se la pictură“, a adăugat preotul paroh al Mănăstirii Caşin II.

Niciun comentariu: