miercuri, 18 noiembrie 2009

Atelier internaţional de pictură bisericească la Iaşi

La Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi se desfăşoară, începând de luni, 16 noiembrie 2009, ediţia a II-a a Atelierului internaţional de pictură bisericească. Artişti din ţara noastră şi din alte patru ţări majoritar ortodoxe execută picturi murale în spaţiile Facultăţii de Teologie din Iaşi.

Grupul EIKONA, în colaborare cu Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi şi cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, organizează în perioada 16-20 noiembrie 2009, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Atelierul internaţional de pictură bisericească. Acesta reuneşte pictori de seamă din Serbia, Grecia, Rusia, Bulgaria şi România, care vor realiza lucrări plastice murale în spaţiile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Din comitetul de organizare a atelierului fac parte următoarele cadre didactice de la Facultatea de Teologie ieşeană: pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul facultăţii, pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul facultăţii, prof. dr. Nicoleta Melniciuc-Puică, cancelarul aceleiaşi facultăţi, şi asist. dr. Vasile Tudor. Atelierul a fost vizitat de studenţii de la specializarea „Artă sacră“ a Facultăţii de Teologie din Iaşi, dar şi de elevii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi şi cei de la Liceul de Artă „George Enescu“ din Iaşi.

Studenţii şi seminariştii din Iaşi, interesaţi de modul în care se pictează

Picturile din spaţiile Facultăţii de Teologie din Iaşi sunt realizate în aşa fel încât, la o eventuală reconsolidare a clădirii, acestea să poată fi decopertate şi reamplasate în alte locuri. Invitatul de onoare al acestui atelier este maestrul Grigore Popescu, restaurator şi pictor bisericesc. „Ne bucurăm de prezenţa unor mari profesori şi pictori din lumea ortodoxă. Participanţii la atelier au trezit interesul studenţilor din facultate şi nu numai. Studenţii urmăresc cu mult interes ceea ce aceştia pictează la acest atelier, comparând uneori modul de lucru. Beneficiul pentru facultate este acela că studenţii văd cum se lu-crează pictura bizantină. Pictura aceasta va rămâne, în timp, ca un semn al implicării noastre în această manifestare cu caracter academic şi ecleziastic, bisericesc, pentru că este vorba de pictură bizantină“, a declarat pr. prof. dr. Ion Vicovan.

Mâine va avea loc Simpozionul „Metode de predare a picturii bisericeşti“, în cadrul căruia vor fi expuse teme legate de învăţământul de pictură bisericească din spaţiul ortodox. Grupul EIKONA s-a constituit cu scopul de a face cunoscută pictura bisericească de stil bizantin, fiind alcătuit din profesori de specialitate din Bulgaria, Grecia, România, Rusia şi Serbia. Prin intermediul unui spectru larg de manifestări, ateliere deschise, simpozioane, cursuri, expoziţii, conferinţe, membrii Grupului urmăresc promovarea picturii bizantine, explicarea sensului şi funcţionalităţii acesteia. Un accent deosebit se pune pe evidenţierea dimensiunii creative a artei liturgice. Pictura, ca şi arta bisericească în general, reprezintă modalitatea, limbajul prin care comunitatea ecleziastică realizează dialogul viu şi personal cu Dumnezeu în prezent. Varietatea formală reprezentată de membrii Grupului EIKONA ajută la stimularea creativităţii şi aprofundarea picturii bisericeşti bizantine.

Niciun comentariu: