Cu sprijinul prof. Elena Istrăţescu, cercetător în cadrul Arhivelor Naţionale ale României din Bucureşti, Muzeul de Istorie din Roman a găzduit vernisajul unei expoziţii documentare. În aceeaşi zi a debutat sesiunea de comunicări cu participare naţională şi internaţională, dedicată memoriei Mitropolitului Visarion Puiu, care a fost moderată de pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protoieriei Roman, şi prof. Elena Istrăţescu. Au susţinut referate preoţi profesori, reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Studierii Arhivelor Securităţii (CNSAS), ai Arhivelor Naţionale ale României etc. La finalul acestor sesiuni vor fi lansate două cărţi: „Preoţii Satelor“, ediţia a III-a, îngrijită de pr. Florin Ţuscanu, şi „Teculeştii din neam în neam“, de Luminiţa Cornea, Constantin Catrina şi Ioan Lăcătuşu.
Slujbă de pomenire în semn de recunoştinţă
La Biserica „Sfinţii Arhangheli“ din Paşcani, un sobor de preoţi format din pr. Pavel Postolachi, protoiereu al Protopopiatului Paşcani, pr. Florin Ţuscanu şi pr. Eugen Ungureanu au oficiat ieri slujba Parastasului pentru Mitropolitul Visarion Puiu, în prezenţa participanţilor la simpozionul care a debutat la Roman, a credincioşilor, dar şi a elevilor de la câteva şcoli din Paşcani. La finalul slujbei de pomenire, pr. Pavel Postolachi şi-a exprimat recunoştinţa şi mulţumirea pentru Mitropolitul Visarion Puiu, care şi-a petrecut primii zece ani din viaţă în oraşul Paşcani. „Ne bucurăm că şi anul acesta zilele dedicate Mitropolitului Visarion Puiu au debutat ieri la Roman. Este bine să ne împărţim semnele noastre de recunoştinţă nu numai la Paşcani, unde mitropolitul a trăit zece ani, ci şi la Roman sau Galaţi. Paşcaniul rămâne pentru totdeauna oraşul natal al Mitropolitului Visarion Puiu, care n-a uitat niciodată de păşcăneni, interesându-se întotdeauna de cine era la conducerea oraşului, cine se implica în viaţa culturală sau a şcolilor. Gândul mitropolitului a fost acela de a construi o biserică în zona de vale, pentru că acolo a crescut şi a copilărit. Nu este de ajuns să-l pomenim pe Mitropolitul Visarion Puiu, ci şi să urmăm pilda credinţei lui“, a spus pr. protopop.
Sesiune de comunicări la sediul Protopopiatului Paşcani
Aşa cum s-a întâmplat la Roman, şi la sediul Protopopiatului Paşcani, în Sala „Mitropolit Visarion Puiu“, a avut loc o sesiune de comunicări, în debutul căreia pr. Pavel Postolachi şi-a exprimat dorinţa de a modifica planul catedralei din municipiul Paşcani după dorinţa Mitropolitului Visarion Puiu, astfel încât turlele sfântului lăcaş să fie construite după o schiţă care se află la Arhivele Naţionale ale României. A urmat alocuţiunea pr. Florin Ţuscanu, protoiereu al Protopopiatului Roman, care şi-a exprimat bucuria de a se afla în sediul Protopopiatului Paşcani pentru a-l evoca pe Mitropolitul Visarion Puiu. „Visarion Puiu a fost un luptător, rămânând în memoria posterităţii ca unul dintre marii ierarhi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi ai Bisericii Ortodoxe de pretutindeni. Consider că tinerii, în primul rând, au nevoie de pilda vieţii mitropolitului, ca unii care resimt criza modelelor“, a menţionat pr. protopop. Au mai susţinut referate prof. Elena Istrăţescu, George Enache, consilier CNSAS, şi Nicolae Petcu, consilier CNSAS. După simpozion a fost dezvelită o placă comemorativă la Blocul Narrenhaus din Paşcani, după care a fost vizitată Casa memorială „Mitropolitul Visarion Puiu“ de la Schitul Vovidenia din judeţul Neamţ. La Seminarul Teologic „Veniamin Costache“ de la Târgu Neamţ a urmat o dezbatere cu participanţii la simpozion pe tema „Prezent şi perspective în evaluarea memoriei Mitropolitului Visarion Puiu“. Toate manifestările au fost organizate cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu