vineri, 13 februarie 2009

Taina Botezului face minuni la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi

La Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi se nasc zilnic zeci de copii Unii dintre ei sunt sănătoşi, în cazul altora apar complicaţii În această luptă pentru viaţă a medicilor s-a alăturat din anul 2005 şi părintele Dănuţ Damaschin, preot misionar la Biserica „Naşterea Domnului“ şi „Sfinţii Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian“ din incinta Maternităţii „Cuza Vodă“

Dacă te uiţi pe programul afişat la intrarea în bisericuţa din curtea spitalului, ai impresia că intri într-o mănăstire. Sfânta Liturghie, Acatistul Bunei Vestiri, slujba Aghezmei, slujba Sfântului Maslu, Canonul Domnului nostru Iisus Hristos sunt doar câteva dintre slujbele care au loc în sfântul lăcaş de rugăciune sfinţit pe 21 septembrie 2008 de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Părintele Damaschin, angajat al Ministerului Sănătăţii ca personal auxiliar, este prezent zilnic în mijlocul pacienţilor din spital pentru a le citi rugăciuni pentru sănătate, dar şi pentru a săvârşi Taina Botezului în regim de necesitate. Botezul copiilor aflaţi în incubatoare, asistaţi de aparate, are loc la recomandarea medicilor care epuizează mai întâi toate terapiile din punct de vedere medical. „În ultima lună au fost patru astfel de cazuri. La ultimul Botez în regim de necesitate, medicii ne-au chemat de acasă, pentru că şansele copilului s-au redus la minimum. Părinţilor li s-a sugerat de către medici să facă Botezul nu ca un act terminal, ci pentru că ei, ca oameni, nu pot să facă nimic. Şi nu a fost singurul caz de genul acesta. Astfel de copii sunt, în prezent, bine, sunt sub tratament, au depăşit, slavă Dmnului, momentul dificil al bolii şi vor merge acasă, în câteva săptămâni, la familiile lor. Este impresionant că descoperi zilnic cazuri de părinţi care nu L-au cunoscut pe Dumnezeu până a dobândi acel copilaş. Dumnezeu nu îngăduie oamenilor doar suferinţa, ci face ca, prin această suferinţă, aceştia să se trezească la realitate“, a spus pr. Damaschin.

Botezul în regim de urgenţă

Rânduiala Botezului pe scurt, cuprinsă în Molitfelnic, subliniază că acest Botez trebuie săvârşit în condiţii de necesitate atunci când nu există certitudinea că pruncul va supravieţui până la Botezul din biserică. Părintele misionar de la „Cuza Vodă“ oficiază de obicei astfel de slujbe copiilor aflaţi în incubatoare. „Suntem dotaţi cu o geantă specială pentru botez în care avem o Evanghelie, o mică cristelniţă, o cruce, Sfântul şi Marele Mir, Sfânta Împărtăşanie şi veşminte care să corespundă timpului alocat, de câteva minute, până la zece minute cel mult. După Binecuvântarea mare, semnul prezenţei lui Dumnezeu în mijlocul nostru, are loc slujba prescurtată de sfinţire a apei şi botezul copilului, după care se unge cu Sfântul şi Marele Mir. Înaintea Binecuvântării mari, încercăm să oferim mai mult decât este obişnuit şi mai citim câteva lepădări. Naşul, care vine de obicei în urgenţă, chemat la telefon, este cel care rosteşte Simbolul Credinţei la căpătâiul copilaşului. De asemenea, lumânărica stă aprinsă într-un holişor, întrucât condiţiile biologice nu permit aprinderea focului lângă incubator. Prea puţini sunt cei care nu lăcrimează în timpul unui astfel de botez şi nu vin la biserică să făgăduiască că vor face mai mult pentru ei şi pentru copilul care a fost botezat“, a mărturisit pr. Damaschin.

„Medicul tratează bolnavul, dar Dumnezeu este Cel Care completează actul medical“

Deşi sunt angajaţi ai spitalului care au binecuvântare şi instrucţiuni cum să facă Botezul pe scurt în caz de necesitate, medicii preferă să-l cheme pe părintele Damaschin, chiar şi în toiul nopţii, pentru săvârşirea acestei Sfinte Taine. „Nu există în acest moment o recunoaştere oficială a terapiei religioase asupra omului aflat în suferinţă trupească. Atâta timp cât medicii ne cheamă de acasă pentru a ajuta un pacient aflat în dificultate înseamnă că există o recunoaştere în fapt a ceea ce se întâmplă în spital. Medicii recomandă pacientului să consulte preotul pentru a găsi soluţie la problemele de suflet. Pentru medici biserica este prezenţa reală a lui Dumnezeu în viaţa lor, la locul de muncă. Acest lucru îi face să fie mai buni creştini în relaţie cu pacienţii. Medicul tratează bolnavul, dar Dumnezeu este Cel Care completează actul medical, devenind astfel Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre“, a menţionat pr. misionar de la „Cuza Vodă“.

Biserica, locul în care mamele Îl găsesc pe Dumnezeu

Multe mame din judeţele Moldovei aleg Maternitatea „Cuza Vodă“ în momentul în care trebuie să nască pentru că sunt condiţii mai bune sau pentru că medicii sunt mai competenţi. Sunt femei care aleg să nască la „Cuza Vodă“ doar pentru faptul că în incinta spitalului este biserică. Acest amănunt l-am aflat de la părintele Damaschin, când l-am întrebat dacă ceea ce face ca preot misionar este greu. „Este greu, dar frumos. Ca preot ştii că într-o zi i-ai adus puţină fericire unui om. O pacientă cu o sarcină foarte dificilă şi riscantă a fost întrebată de către o rudă de ce a ales „Cuza Vodă“. Răspunsul a fost simplu: „Pentru că aici este biserică“. Aceşti oameni vin aici orbi şi pleacă cu lumină în suflet către parohiile lor, unde sperăm să continue legătura cu Dumnezeu. Sperăm ca aceşti mici pacienţi ai noştri şi credincioşi ai fraţilor preoţi, când ies pe poarta spitalului, să lucreze cât mai mult pentru a deveni nişte creştini model“, a completat pr. Damaschin.

Niciun comentariu: