La Mănăstirea „Sfânta Treime“ din localitatea Ştiubieni, Protopopiatul Săveni, a avut loc ieri, 6 februarie a.c., Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. ierom. Hrisostom Rădăşanu, secretar cabinet mitropolit, pr. Liviu Constantin Nechita, protopop al Protopopiatului Săveni, ierom. Melchisedec Sandu, stareţul mănăstirii, dar şi alţi preoţi şi diaconi. Câteva zeci de credincioşi din Ştiubieni, Negreni, Chişcăreni, Petricani au participat la Sfânta Liturghie, urmând ca, mai apoi, să asiste la slujba Sfântului Maslu. „Să primească Dumnezeu Sfânta Liturghie pe care am făcut-o astăzi, să binecuvinteze Dumnezeu acest început de mănăstire cu toate cele împlinite, cu toate cele care se vor mai împlini şi să fie spre mântuirea frăţimii mănăstirii acesteia, spre bucuria credincioşilor şi spre slava lui Dumnezeu cel în treime lăudat, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh“, a adăugat IPS Teofan. Părintele stareţ al Mănăstirii „Sfânta Treime“ din Ştiubieni s-a bucurat de prezenţa IPS Teofan şi a precizat motivul vizitei pastorale a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei. „Vizita şi liturghia pe care a săvârşit-o astăzi reprezintă prima liturghie şi prima vizită canonică a IPS Teofan în mănăstirea noastră. Motivul acestei slujbe arhiereşti a fost schimbarea sfântului antimis“, a spus pr. Melchisedec Sandu.
Singura mănăstire din Protopopiatul Săveni
Mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1995, când familia părintelui arhimandrit Varlaam Merticariu şi Mihai Dămii (Isodor), din satul Ştiubieni, au hotărât să doneze în acest scop o parte din pământurile lor, situate pe marginea de nord a satului. Ieromonahul Arsenie de la Mănăstirea Secu, judeţul Neamţ, a primit ascultarea pentru a se ocupa de organizarea noii mănăstiri de la Ştiubieni. La început au fost construite câteva locuinţe modeste pentru vieţuitori şi o bisericuţă din lemn, în care s-a slujit Învierea Domnului, în anul 1996. La 9 iunie 1996 s-a sfinţit locul pentru biserica mănăstirii. După această dată, s-a trecut la o activitate intensă desfăşurată sub îndrumarea ieromonahilor Clement, Calinic, Rafael şi Irinarh Hobincu, care s-au succedat cu această responsabilitate, beneficiind de sprijinul material şi moral al credincioşilor din zonă, care au participat cu donaţii materiale sau cu munca braţelor la realizarea unui imobil impunător. Trebuie menţionat sprijinul constant şi substanţial acordat de arhim. Varlaam Merticariu şi Mihai Dămii pe perioada derulării lucrărilor. La parterul imobilului, de la est spre vest, sunt dispuse: trapeza, bucătăria, magazia şi locuinţe pentru vieţuitori. La etaj, în partea de est, se află biserica mănăstirii, având în interior 20 m lungime şi şase metri şi jumătate lăţime. Spre vest se află biblioteca mănăstirii, atelierul de croitorie şi locuinţe pentru vieţuitori.
Biserica mănăstirii este spaţioasă, cu catapeteasma lucrată în stejar sculptat, pictată, în stil neobizantin, în culori calde, cu foiţă de aur. Pictura murală, pe fond albastru, este executată de monahul Teofan Straton de la Mănăstirea Bârnova şi redă, în mare parte, chipuri ale sfinţilor cu care Dumnezeu a binecuvântat pământul Moldovei. Spiritul gospodăresc şi al bunei rânduieli monahale a început să-şi arate roadele. Incinta mănăstirii, largă, adăpostind alături de imobilul reprezentativ anexe gospodăreşti - ateliere, magazii, adăposturi pentru animale etc., este închisă pe latura de sud cu un gard înalt de doi metri, placat cu lespezi de piatră. În perioada când s-a construit intens, în mănăstire s-au aflat până la opt vieţuitori, călugări şi fraţi veniţi pentru ascultare de la alte mănăstiri ale eparhiei şi care apoi s-au retras acolo de unde au venit, după ce au asigurat, prin strădaniile lor, începutul cel bun pentru un loc de pelerinaj, rugăciune şi meditaţie. În prezent, la Mănăstirea „Sfânta Treime“ - Ştiubieni sunt şase vieţuitori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu