La Centrul de zi pentru bătrâni din oraşul Hârlău a avut loc marţi, 24 februarie 2009, tradiţionalul sfat al bătrânilor, care se întruneşte de mai multe ori pe an. Sfatul bătrânilor este constituit din mai multe persoane pensionare ale oraşului Hârlău, care vor să se implice în viaţa socială. La sfatul bătrânesc, organizat la Centrul de zi pentru bătrâni din Hârlău, conducerea centrului a prezentat o dare de seamă a activităţilor care s-au desfăşurat în anul 2008. În raportul prezentat s-a amintit contribuţia Protopopiatului Hârlău, care s-a ocupat anul trecut de organizarea unor pelerinaje şi a unor întâlniri cu bătrânii din cadrul centrului. De asemenea, s-au ridicat diverse probleme privind curăţenia oraşului, precum şi situaţia cimitirului eroilor. Au fost prezenţi Mihai Prisacaru, reprezentant al Asociaţiei „Cultul Eroilor“ din municipiul Iaşi, cu care se va coopera pentru organizarea, aşa cum se cuvine, a „Zilei Eroilor“ din acest an la Hârlău, reprezentanţi ai conducerii centrului de bătrâni, ai protopopiatului, dar şi autorităţi locale. La sfârşit a avut loc o slujbă de pomenire pentru membrii care au plecat la cele veşnice de la ultima întâlnire şi până în prezent. „De la început, bătrânii au văzut cu ochi buni aceste întruniri, mai ales pentru faptul că au participat şi reprezentanţi ai Primăriei şi ai Protopopiatului Hârlău. Cei mai mulţi dintre aceşti bătrâni sunt enoriaşii noştri care frecventează cel mai des bisericile“, a spus pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protoieriei Hârlău.
Activităţi cu bătrânii şi în acest an
În cadrul Protopopiatului Hârlău funcţionează Filiala Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care este acreditată pentru a acorda asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu vârstnicilor. Protopopiatul Hârlău a organizat, anul trecut, mai multe pelerinaje la mănăstirile din Moldova şi Bucovina, pentru bătrânii din cadrul Centrului de zi. De asemenea, pensionarii au mai primit daruri constând în alimente, iar cei care nu s-au putut deplasa au fost vizitaţi acasă. „Le-am propus bătrânilor ca, la întâlnirile pe care le au saptămânal, să participe măcar un preot din cadrul protopopiatului, pentru a le oferi consiliere sau pentru a purta discuţii duhovniceşti. În perioada următoare le vom prezenta filme religioase, vom organiza cu ei diferite ieşiri, mai ales la mănăstiri. Cele mai multe fonduri pentru acţiunile care s-au desfăşurat cu bătrânii din Centrul de zi din Protopopiatul Hârlău au fost asigurate de parohii şi din cei 2% din impozitul pe profit“, a mai precizat pr. protopop.
„Copiii au abandonat calculatoarele ca să picteze icoane pe sticlă“
Tot marţi, 24 februarie 2009, la Şcoala „Petru Rareş“ din Hârlău a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă „Copiii, zugravi ai chipurilor sfinte“. Aceste icoane au fost realizate de 13 copiii ai Şcolii „Petru Rareş“ în perioada vacanţei de iarnă, îndrumaţi de profesoara Laura Crăciun şi învăţătoarele Maria Budacea şi Gabriela Onofrei. La deschiderea expoziţiei au participat cei doi directori ai Şcolii „Petru Rareş“, mai multe cadre didactice, copii, părinţi. La sfârşit, Protopopiatul Hârlău, ca cel care a organizat acest cerc de pictură, a oferit copiilor daruri. „Copiii au fost încântaţi mai ales că au înţeles cele spuse de noi la începerea cercului de pictură, în sensul că aceasta va fi o etapă pregătitoare pentru participarea la tabăra de creaţie «Sfântul Apostol Luca», care se organizează în fiecare an în protopopiatul nostru. Copiilor le-au plăcut să picteze chipurile sfinţilor, iar părinţii acestora au fost încântaţi de faptul că săptămâna din vacanţa dintre cele două semestre a fost folosită în scop creativ. Elevii au abandonat calculatoarele şi televizoarele pentru a veni la şcoală câteva ore pe zi să picteze icoane pe sticlă. În tot acest timp, cursanţii au ascultat Radio TRINITAS, cd-uri cu muzică religioasă şi au citit vieţile sfinţilor pe care i-au pictat“, a completat pr. protopop. Chipurile sfinţilor pe care i-au pictat copiii vor fi expuse timp de trei săptămâni la Şcoala „Petru Rareş“ din Hârlău, iar în perioada următoare, vor fi expuse şi alte icoane, pe diferite teme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu