luni, 9 februarie 2009

„Patriarhul Teoctist era omul bucuriei totale şi al durerii desăvârşite“

Trei ierarhi din Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, 30 de preoţi, autorităţi locale, dar şi zeci de credincioşi l-au omagiat sâmbătă, 7 februarie a.c., în localitatea Victoria din judeţul Botoşani, pe vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist, care ar fi împlinit 94 de ani. Manifestarea a început prin slujba parastasului, urmată de dezvelirea bustului fostului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

În curtea bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ din satul Victoria, Protopopiatul Botoşani, se află de sâmbăta trecută bustul Patriarhului Teoctist. Lucrarea a fost realizată de Marcel Mănăstireanu prin grija domnului Cosmin Epuraş, primarul comunei, şi a Consiliului Local al comunei Stânceşti. Dezvelirea şi binecuvântarea bustului părintelui patriarh a avut loc chiar în ziua în care fostul întâistătător al BOR ar fi împlinit 94 de ani. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepisco-pul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de 30 de preoţi, au oficiat slujba parastasului pentru vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist, în cadrul căreia au fost pomenite şi rudele sale mutate la Domnul. Din soborul de preoţi îi amintim pe pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi I, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi II, pr. Lucian Leon-te, protopop al Protopopiatului Botoşani, pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, pr. Liviu Nechita, protopop al Protopopiatului Săveni, pr. Vasile Nechita, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa, pr. Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic din Botoşani. După slujba de pomenire a Patriarhului Teoctist, a urmat dezvelirea bustului de către IPS Teofan şi Cosmin Epuraş, primarul comunei Stânceşti. A urmat cuvântul de bun-venit al sătenilor din localitatea Victoria, care a fost citit pe scena special amenajată, de o fiică a comunei.

„Ai fost un om bun, Părinte!“

IPS Teofan şi-a început cuvântul cu citatul din Sfânta Scriptură, din Evanghelia după Sfântul Ioan, „Eu sunt păstorul cel Bun. Păsto-rul cel Bun îşi pune sufletul pentru oile sale“, care se află inscripţionat pe marmura de pe postamentul unde a fost aşezat bustul Patriarhului Teoctist. „Am luat aminte, în momentul în care trupul PF părinte patriarh, deja părăsit de suflet, aşezat în catedrala patriarhală din Bucureşti, la cele pe care le rosteau în momentul în care treceau prin faţa sicriului aşezat în mijlocul catedralei diferiţi preoţi, călugări, călugăriţe sau credincioşi. Cele mai dese cuvinte pronunţate de credincioşi au fost: «Ai fost un om bun, Părinte!». Multe din lucrurile pe care le-a înfăptuit au fost uitate. Însă oamenii au sesizat un lucru pe care nu l-au uitat, şi anume bunătatea părintelui patriarh. În exercitarea slujirii sale şi-a arătat chipul de păstor care-şi pune viaţa pentru oile sale, adică «Păstorul cel Bun», a menţionat IPS Teofan.

Dorul după locurile natale

„Mă bucur pentru iniţiativa luată de domnul primar şi de colegii domniei sale pentru a prelungi într-un chip văzut mormântul părintelui patriarh din Catedrala patriarhală din Bucureşti şi a aşeza chipul său aici, pentru a aduce aminte celor de astăzi şi celor de mâine că biserica din spatele bustului a fost construită cu multă osârdie şi cheltuială proprie a părintelui patriarh. Adesea îl auzeam povestind, cum doar moldovenii pot să o facă, de Vorona, de Botoşani, de Bistriţa, de Neamţ, de Tocileni, de Victoria. În momentul în care în viaţa lui sau a Bisericii se abăteau furtuni sau frământări, simţea nevoia să se întărească pentru a putea răspunde cu tenacitate, curaj şi smerenie acelor frământări, începea să povesteasă despre oamenii din sat, simţea nevoia să se adape din seva părinţilor, a ţinutului, şi prin această sevă, hrănindu-i su-fletul, să devină mai puternic, mai tenace, mai perspicace, mai în-ţelept în deciziile pe care urma să le ia pentru binele Bisericii. Era un bun slujitor al Sfintei Liturghii. Din aceasta el primea putere pentru o nouă săptămână în care era chemat să slujească Biserica. Am sesizat un lucru pe care puţini oameni pot să-l împlinească, şi anume să ajungi la starea în care să fii maiestuos şi smerit în acelaşi timp. Această îmbinare între smerenie şi măreţie este foarte greu de realizat. Am putea spune că patriarhul Teoctist era omul bucuriei totale şi al durerii desăvârşite. Era un izvor nesecat de bucurie pe care a dobândit-o prin purtări de cruci“, a spus IPS Teofan.

Părintele paroh din satul Victoria şi-a exprimat bucuria pentru faptul că, în curtea bisericii ctitorite de Patriarhul Teoctist, se află bustul acestuia şi a mulţumit autorităţilor pentru că au sprijinit o astfel de iniţiativă. „Pentru realizarea sculpturii bustului PF părinte patriarh Teoctist am apelat la domnul Cosmin Epuraş, primarul comunei... Nu avem cuvinte de mulţumire pentru tot ceea ce au făcut. Această biserică din satul Victoria, cu hramul «Naşterea Maicii Domnului», este ctitoria PF Teoctist. Am crezut de cuviinţă că acest bust ar fi potrivit pentru a străjui biserica construită de PF Sa între 1987 şi 1991“, a spus pr. paroh Liviu Liteanu, parohul bisericii din satul Victoria. Cu lacrimi de bucurie în ochi, unul dintre nepoţii Patriarhul Teoctist a mărturist faptul că se simte mândru pentru că bustul unchiului său veghează prin prezenţa sa curtea bisericii, dar şi satul. „Eu sunt nepotul PF Teoctist. Tatăl meu a fost frate cu fostul Patriarh al României. Bustul din curtea bisericii ne va aduce aminte de tot ceea ce a făcut părintele Teoctist. Noi nu l-am fi uitat niciodată. Dacă ne-a ajutat Dumnezeu să avem şi bustul acesta, ni se pare că el este prezent între noi, aici, şi ne bucurăm pentru asta“, a mărturist Mihai Arăpaşu.

Niciun comentariu: