miercuri, 18 februarie 2009

Şedinţe preoţeşti în Protopopiatele Botoşani, Târgu Neamţ şi Roznov

Preoţii din Protopopiatul Botoşani s-au întâlnit luni, 16 ianuarie 2009, în şedinţă lunară, iar în Protopopiatele Târgu Neamţ şi Roznov, şedinţa preoţilor a avut loc ieri, 17 ianuarie. La toate cele trei şedinţe au participat pr. Constantin Grigore, consilier juridic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), dar şi pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială din partea Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

- La Botoşani, pr. Constantin Grigore a prezentat regulamentul-cadru privind demararea unor acţiuni judecătoreşti în constatare în vederea obţinerii titlurilor de proprietate asupra unor imobile bisericeşti, iar pr. Sebastian Teacu a vorbit despre programul „Hristos împărtăşit copiilor“, arătând faptul că preotul trebuie să ţină o legătură strânsă cu tinerii, cu copiii, în spiritul credinţei noastre strămoşeşti. „Ca de fiecare dată, am adus la cunoştinţă diferite probleme administrative pe care le-am discutat anul acesta, pe 20 ianuarie, în Permanenţa Consiliului Eparhial. În acelaşi timp, am cerut ca, la începutul Postului Mare, preoţii să se ocupe de problemele unor familii nevoiaşe din parohii. Preoţilor li s-a mai prezentat, de asemenea, oferta şcolară a seminariilor teologice din Botoşani şi Dorohoi“, ne-a declarat pr. Lucian Leonte, protoiereu al Protopopiatului Botoşani.

Tema prezentată şi dezbătută pentru această întrunire a preoţilor din Protopopiatul Botoşani a fost „Postul ca epitimie la Sfânta Spovedanie“, susţinută de pr. Ovidiu Mărgineanu de la parohia „Sf. Mina“, Tulbureni.

- La Târgu Neamţ, în cadrul celei de a doua şedinţe preoţeşti din acest an, „s-au discutat diferite probleme din protopopiat, ceea ce ar trebui să îndreptăm, ceea ce ar trebui să transmitem pentru zidirea noastră, a preoţilor, şi a credincioşilor noştri“, a spus pr. Ioan Dogaru, protoiereu al Protopopiatului Târgu Neamţ.

- În cadrul întrunirii lunare din Protopopiatul Roznov, preotul Vasile Narcis Focşăneanu, de la parohia Rediu, a prezentat tema „Sfinţii Trei Ierarhi - model de pastoraţie pentru preoţi, dar şi model de trăire duhovnicească pentru credincioşi“. În cadrul şedinţei au fost prezentate probleme pe ordinea de zi, apoi a fost înmânat, din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ghidul Centrului parohial pentru copii şi tineret, ce conţine cercuri de muzică religioasă, informatică, pictură etc. „În parohiile din protopopiatul nostru se vor desfăşura zece astfel de cercuri, prin care preoţii vor coopta elevi şi tineri pentru a le descoperi talentele şi a putea face viaţa de copil şi de elev mai frumoasă“, a completat pr. Vasile Ţoc, protoiereu al Protopopiatului Roznov.

Niciun comentariu: