miercuri, 4 februarie 2009

„Necesitatea misionarismului tinerilor în lumea secularizată de azi“

Ziua Mondială a Tineretului Ortodox a fost marcată duminică la parohia „Adormirea Maicii Domnului“, printr-un simpozion la care au participat preoţi şi tineri din şapte parohii din Iaşi Programul a început cu slujba Vecerniei, urmată de slujba Acatistului Simpozionul a avut loc în sala de conferinţe a bisericii, de la demisol

Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din cartierul ieşean Galata, în colaborare cu parohiile „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi, „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Galata, „Sfântul Nectarie“ - Alexandru cel Bun, „Naşterea Maicii Domnului“ - Talpalari, „Toma Cozma“ şi „Sfântul Vasile cel Mare“ - Nicolina şi „Sfântul Apostol Toma“ - Alexandru cel Bun, a organizat duminică, 1 februarie a.c., simpozionul „Necesitatea misionarismului tinerilor în lumea secularizată de azi“. Manifestarea, aflată la a doua ediţie, s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox. Programul a început cu slujba Vecerniei şi a continuat cu slujba Acatistului, urmând ca, la finalul slujbei, Corul Tinerilor de la biserica „Adormirea Maicii Domnului“ şi Corul bisericii Bărboi să susţină un concert de muzică reli-gioasă. Lucrările simpozionului au fost deschise de pr. paroh Mircea Stoleriu, care a mulţumit invitaţilor pentru prezenţă, continuând cu prezentarea unui material referitor la câteva dintre problemele tinerilor de azi.

Misionarism prin raportarea la aproapele

A urmat alocuţiunea prof. univ. dr. Constantin Cucoş, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, care a exprimat câteva opinii referitoare la tema simpozionului. „Mărturisirea credinţei presupune, într-un fel, depăşirea unei simple dualităţi. Relaţia mea cu Dumnezeu îl implică, îl presupune şi îl vizează pe celălalt. Misionarismul actual presupune noi modalităţi de promovare, mai ales ales când ne raportăm la tineret. Este o luptă care se duce cu spiritul nostru care trebuie să se extindă, să strălucească. Printr-un astfel de mijloc noi putem să arătăm celorlalţi ceea ce suntem, ceea ce avem ca identitate. A fi misionar nu înseamnă să te duci în altă parte, să colinzi mări şi oceane. Îl poţi mărturisi într-un mod foarte frumos şi foarte ferm pe Hristos la tine acasă, în satul tău, în cartierul tău. Prin felul în care noi ne îndeplinim sarcinile, ne convertim în nişte modele pentru alţii, iar comportamentul nostru se difuzează mai departe. Modul nostru de a fi trebuie să-l arătăm cu demnitate şi curaj şi altora“, a reliefat prof. Constantin Cucoş.

„Fundaţia şi rezistenţa Bisericii o reprezintă tinerii“

Pr. Constantin Andrei, protopopul Protopopiatului Iaşi I, a rostit un cuvânt prin care i-a îndemnat pe tineri să fie misionari, prin propriul comportament, pentru că rezistenţa Bisericii este ţinută de tineri. „Este vremea să ne îndreptăm mai mult atenţia către tineri, pentru că ei sunt viitorul de mâine şi investiţia cea mai sigură pe care o poate face Biserica noastră. Să asemănăm lucrarea lor cu o fundaţie care se face atunci când se zideşte o biserică. Fundaţia şi rezistenţa Bisericii o reprezintă tinerii. Tentaţiile care vin prin mijloacele de propagare în masă trebuie anihilate prin cuvânt şi prin exemplu. Când un tânăr ortodox vorbeşte cu tărie şi convingere despre credinţa sa, impactul este enorm“, a spus părintele protopop.

Tinerii din parohiile ieşene care au participat la simpozion au fost împărţiţi pe două grupe, pentru a dezbate temele: „Identificarea problemelor cu care se confruntă tinerii creştini“ şi „Modalităţi de împlinire a lucrării misionare a tinerilor“. La finalul lucrărilor, cele două grupe au expus, prin referenţii lor, câteva concluzii la care au ajuns în urma discuţiilor.

De asemenea, au mai expus câteva opinii prof. univ. dr. Constantin Cucoş şi pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a menţionat faptul că „înainte de a ne gândi la ceilalţi, trebuie să ne punem problema ce facem cu viaţa noastră, încotro trebuie să o luăm, ce modele şi valori avem. Dacă vom reuşi să ne schimbăm pe noi, vom reuşi să-i schimbăm şi pe cei din jurul nostru“, a menţionat pr. Constantin Sturzu.

Părintele Mircea Stoleriu a afirmat faptul că şi-ar fi dorit ca numărul tinerilor care au participat la simpozion să fie mult mai mare, iar problemele şi modalităţile de împlinire a lucrării misionare să fie mai profund abordate. „Am gândit acest simpozion cu dorinţa de a stimula tinerii să mediteze, să-şi pună întrebări şi să rezolve problemele“, a menţionat pr. Mircea Stoleriu.(Ziarul Lumina)

Niciun comentariu: