miercuri, 11 februarie 2009
Hram la biserica Sfantul Haralambie din Iasi
Singura biserică din Iaşi care îl are ca ocrotitor doar pe Sfântul Mare Mucenic Haralambie şi-a serbat ieri, 10 februarie a.c., hramul. Zeci de credincioşi din Iaşi au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiate de un sobor de preoţi din cele două protopopiate din Iaşi.
Programul liturgic dedicat hramului Sfântului Mare Mucenic Haralambie a început de luni, 9 februarie a.c., şi s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de preoţi. Părintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi I, a transmis la finalul Vecerniei, din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, binecuvântări arhiereşti. Slujba Sfintei Liturghii din ziua de hram a fost săvârşită de un sobor de opt preoţi. Ca în fiecare an, ieşenii şi-au manifestat evlavia pentru Sfântul Haralambie, participând la slujbă şi închinându-se la o părticică din cinstitele sale moaşte, aduse din Grecia în urmă cu aproape 30 de ani. Biserica „Sf. Haralambie“ a serbat ieri, pe lângă hram, şi 205 ani de când sfântul lăcaş a fost sfinţit.
Sfântul Haralambie, model de credinţă în Hristos
Predica de la finalul slujbei a fost ţinută de pr. Mihail Grigoraş, secretar al Protopopiatului Iaşi I şi paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Vulpe din Iaşi. „Această credinţă de 2.000 de ani a Bisericii este mărturisită prin Sfântul Mare Mucenic Haralambie, care n-a fost un mucenic tânăr, aşa cum a fost Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sau alţi mucenici, el trăind 113 ani. Cea dintâi învăţătură care se desprinde din viaţa Sfântului Haralambie este cea privitoare la promisiunea şi cuvântul pe care îl faci înaintea lui Dumnezeu. Orice creştin, atunci când se botează, îşi mărturiseşte, personal sau prin naşii lui, programul vieţii lui. Oamenii suferă astăzi de această lipsă a cuvântului. Şi Evanghelistul Ioan spune că la început a fost cuvântul. Ce bine ar fi ca omul care promite ceva lui Dumnezeu să se ţină de cuvânt. Sfântul Mucenic Haralambie, arhiereu al Bisericii, a promis să slujească turma lui Hristos şi a îndeplinit întocmai cuvântul înaintea lui Dumnezeu. Sf. Haralambie a împlinit cu mare sfinţenie până în clipa morţii slujirea lui Dumnezeu şi a credincioşilor, încât mulţi, văzând răbdarea lui în suferinţă, au îmbrăţişat credinţa creştină, văzând cum Dumnezeu, prin bunătatea Lui, peste noapte îi vindeca toate rănile, care erau provocate prin patimă. Toate aceste lucruri n-au făcut decât să ne dea un exemplu viu al oamenilor care au avut cuvânt înaintea lui Dumnezeu şi cu sfinţenie şi-au dus misiunea şi crucea lor până la capăt“, a spus pr. Mihail Grigoraş.
Biserică în straie de sărbătoare în ziua de hram
Părintele Radu Brânză, parohul Bisericii „Sf. Haralambie“, a mulţumit preoţilor şi credincioşilor prezenţi la hram, menţionând faptul că ziua de ieri a fost una binecuvântată. „Această biserică a fost astăzi în straie de sărbătoare nu doar cu florile care au împodobit catapeteasma bisericii noastre, ci cu sufletele credincioşilor care au participat la slujba Sfintei Liturghii. Sunt impresionat de faptul că suntem atât de mulţi în această stare de rugăciune. Iau acest moment ca unul de binecuvântare din partea lui Dumnezeu şi ca o mângâiere din partea Sfântului Haralambie, atât de drag nouă“, a spus părintele paroh Radu Brânză. Biserica „Sf. Haralambie“ a fost sfinţită în 1804, fiind ctitorită de maiorul Gheorghe Leondaris, care dorea să-i fie iertat păcatul uciderii de frate, după cum relatează o legendă a lui Mihail Sadoveanu. Biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Haralambie dincolo de aspectul frumos al legendei, pentru că Sfântul mucenic este recunoscut ca un sfânt tămăduitor de boli. În perioada în care a fost construită biserica, Iaşul era bântuit de molima ciumei, iar punerea acestei ctitorii sub ocrotirea Sfântului Haralambie a fost o încercare a creştinilor de a găsi vindecarea şi ocrotirea.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu