joi, 10 martie 2016

Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, la Bârlad

 Biserica cu hramurile „Sfântul Dumitru“ şi „Sfinţii 40 de Mucenici“ din Bârlad a îmbrăcat ieri, 9 martie 2016, straie de sărbătoare. În ajunul sărbătorii s-a oficiat Vecernia unită cu Litia, iar în ziua hramului s-au slujit Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu. 

Ziua pomenirii Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia a fost prilej de bucurie pentru credincioşii din Bârlad. Biserica cu hramurile „Sfântul Dumitru“ şi „Sfinţii 40 de Mucenici“ din oraşul amintit şi-a sărbătorit al doilea hram, într-o atmosferă de pace şi de bucurie duhovnicească. După cum ne-a relatat părintele paroh Răzvan-Andrei Acostioaei, sărbătoarea a început în seara zilei de 8 martie 2016, cu slujba Privegherii. „În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, am arătat că exemplul celor 40 de Mucenici trebuie să ne determine la mărturisirea lui Hristos, la mai multă credinţă şi la apropierea de Dumnezeu“, a menţionat preotul paroh. În ziua hramului, slujba Utreniei a fost urmată de Sfânta Liturghie, de Taina Sfântului Maslu şi de pomenirea celor adormiţi. În ajunul şi în ziua hramului, au fost oferite tuturor celor prezenţi câte un pachet cu hrană şi s-a organizat o agapă frăţească pentru 50 de persoane. „Prin sfintele slujbe care s-au săvârşit, am adus Sfinţilor 40 de Mucenici cinstea pe care o merită“, a remarcat preotul paroh Răzvan-Andrei Acostioaei.

Locaş de închinare, afectat de vitregiile timpului

Locaşul de rugăciune închinat Sfântului Dumitru şi Sfinţilor 40 de Mucenici a fost ridicat între anii 1828-1832 şi este aşezat în mijlocul Bârladului. Între anii 1939-1940, s-au executat reparaţii capitale, sfântul locaş fiind pictat din nou. Resfinţirea bisericii a avut loc la 25 martie 1940, dar cutremurul din toamna aceluiaşi an a afectat-o. După alte reparaţii, s-a resfinţit în anul 1943 de către Episcopul Grigore Leu, care, văzând istoria zbuciumată a locaşului, a rânduit ca sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici să fie al doilea hram al bisericii. „În prezent, sfântul locaş se află într-un proces de reabilitare la interior, după ce s-au efectuat consolidări la exterior. Nădăjduim că Sfinţii 40 de Mucenici şi Sfântul Dumitru vor mijloci pentru noi, astfel  încât biserica să-şi recapete podoaba cuvenită casei lui Dumnezeu“, s-a exprimat preotul paroh Răzvan-Andrei Acostioaei. Parohia „Sfântul Dumitru“ din Bârlad organizează pe toată perioada anului acţiuni filantropice în Spitalul de Copii din Bârlad şi în mai multe centre de ocrotire socială.

Niciun comentariu: