marți, 1 martie 2016

Marele Premiu pentru Corul „Aletheia“, la Grodno

Corul „Aletheia“ al Bisericii Bărboi din Iaşi a obţinut Marele Premiu la Festivalul internaţional de muzică bisericească ortodoxă de la Grodno - Belarus. Repertoriul formaţiei corale a cuprins atât piese ortodoxe româneşti, cât şi partituri în limba rusă. Lectorul universitar doctor Dorina Iuşcă, dirijoarea corului, a menţionat că membrii juriului şi credincioşii din biserică „au fost foarte sensibili la cântarea expresivă“.

În perioada 24-29 februarie 2016, Corul „Aletheia“ al Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi din Iaşi a participat la Festivalul internaţional de muzică bisericească ortodoxă de la Grodno - Belarus, ediţia a XV-a. Festivalul-concurs de muzică religioasă corală ortodoxă este organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Grodno. Corul „Aletheia“ a participat pentru prima dată la un concurs internaţional, fiind primit cu multă căldură de organizatori. Membrii grupului coral ieşean a concurat cu Franţa, Belarus, Republica Moldova, Uzbekistan, Serbia şi Rusia. „Marele Premiu a fost obţinut de ţara noastră, astfel că suntem bucuroşi şi onoraţi pentru că efortul nostru s-a concretizat într-un rezultat atât de frumos. Mulţumim părintelui lector universitar doctor Alexăndrel Barnea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» din Iaşi pentru că ne-a invitat la acest concurs. Regulamentul competiţiei menţionează că formaţiile participante trebuie să fie invitate. Întrucât părintele Alexăndrel Barnea a făcut parte din juriu, s-a gândit la corul nostru“, a amintit lect. univ. dr. Dorina Iuşcă, dirijoarea corului.

Sprijin pentru deplasarea în Belarus

Repertoriul Corului „Aletheia“ a promovat în special componistica ieşeană clasică şi contemporană.  Acesta a fost susţinut solistic de două voci, care au cântat cu mare expresivitate. Soprana Antonia Cucerenco a cântat în limba rusă „Să se îndrepteze ruga mea“, de Pavel Chesnokov, iar solistul Andrei Bârsan, masterand al Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a reprezentat în mod deosebit corul. „În afara concursului, am avut posibilitatea să cântăm muzică religioasă atât pe scenă, în cadrul unor concerte organizate de către cei din Grodno, dar şi în cadrul Sfintei Liturghii. Am fost primiţi cu multă căldură de enoriaşii şi de preotul unei parohii din oraşul ce ne-a găzduit. Deoarece am fost într-o ţară unde se vorbea doar slavona, am avut avantajul că 15 membri ai corului vorbeau limba rusă. Aş dori s-o menţionez pe studenta Elena Shvedchi, de la Universitatea de Arte din Iaşi, care a făcut legătura dintre corul nostru şi reprezentanţii organizatorilor“, a adăugat lect. univ. dr. Dorina Iuşcă. Deplasarea la festivalul de la Grodno s-a realizat cu sprijinul părintelui Constantin Andrei, parohul Bisericii Bărboi din Iaşi, şi al mai multor parohii din oraşul Iaşi. „Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care ne-a ajutat să ajungem la acest concurs. În acelaşi timp, prof. univ. dr. Dan Prelipcean a avut un rol deosebit în deplasarea noastră. Totodată, cu sfaturi binevenite şi cu dorinţa de a ne da curaj, a fost alături de noi prof. univ. dr. Viorel Munteanu. În cadrul evenimentului, am cântat «Tatăl nostru» pe note aşezate de domnia sa“, s-a exprimat dirijoarea Corului „Aletheia“.

Sufletul auditoriului, „atins“ de cântarea românească

Obţinerea Marelui Premiu la concursul internaţional de la Grodno a însemnat o mare realizare pentru corul Bisericii Bărboi. Formaţia corală a mai obţinut până în prezent două premii naţionale la Concursul Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“ şi la Festivalul-concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire“ de la Fundu Moldovei. „Ne bucrăm pentru că am participat la un concurs de muzică într-un spaţiu ortodox şi într-o ţară foarte primitoare. Am fost primiţi cu multă căldură de oameni generoşi, având parte de o atmosferă creştinească extraordinară. Membrii juriului, credincioşii din biserică şi membrii celorlalte coruri au fost foarte sensibili la cântarea expresivă. Cred că acesta a fost unul dintre motivele pentru care am luat Marele Premiu. Comunicarea dintre membrii corului şi dirijor a fost foarte bună, astfel că mulţi oameni au lăcrimat de emoţie când au ascultat piesele noastre ortodoxe româneşti. Am fost bucuroşi pentru că am atins sufletele oamenilor în această manieră“, a reliefat  lect. univ. dr. Dorina Iuşcă. În prezent, membrii Corului „Aletheia“ fac parte dintr-un cerc studenţesc al Universităţii de Arte din Iaşi, astfel că la Biserica Bărboi se realizeză practică artistică.

Niciun comentariu: