marți, 22 martie 2016

Procesiune impresionantă în cetatea Romanului

Peste 2.000 de oameni au participat duminică, 20 martie 2016, la procesiunea din Duminica Ortodoxiei, organizată în municipiul Roman. Alături de sute de preoţi şi credincioşi, sosiţi din toată Eparhia Romanului şi Bacăului, la acest eveniment au luat parte numeroşi elevi de la şcoli şi licee din Roman, Bacău, Sascut, Moineşti, Buhuşi şi Oneşti.

Îndemnul făcut de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi-a găsit ecou în sufletele a peste 2.000 de creştini şi în Duminica Ortodoxiei din anul 2016. „Ieşiţi astăzi din casă, veniţi, iubiţi creştini/ Purtând în mâini icoane, în minte rugăciunea,/ În inimi având pacea. Cu toată-nţelepciunea/ Să mulţumim Treimei că ne-am născut români", au fost câteva din versurile imnului Ortodoxiei româneşti alcătuit de ierarhul Romanului şi Bacăului, ce au răsunat pe buzele celor care au ales să-şi petreacă după-amiaza primei duminici din Postul Mare alături de Biserică. Ca şi în anii anteriori, în cadrul procesiunii din această zi au fost aduse spre închinare icoanele făcătoare de minuni din bisericile şi mănăstirile aflate în cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, dar şi un număr impresionant de icoane pe care cei prezenţi, tineri şi vârstnici, au dorit să le arate în public, în semn de mărturisire a credinţei şi a dragostei faţă de cinstirea Mântuitorului Hristos, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi a sfinţilor. Sărbătoarea a fost prefaţată de o slujbă de mulţumire oficiată în Piaţa Roman Muşat din municipiul Roman. Alături de Înaltpreasfinţia Sa, preoţi, credincioşi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, cu toţii prezenţi în inima urbei muşatine, s-au rugat laolaltă, aducând mulţumire Preasfintei Treimi în această zi cu o semnificaţie aparte pentru Ortodoxia universală. După Te Deum, ierarhul a rostit rugăciunile de sfinţire a icoanele, pe care sutele de creştini le-au purtat în suflete şi în mâini în aceste momente, stropindu-le cu apă sfinţită.
„Ortodoxia s-a împletit cu ortopraxia"
Sărbătoarea a continuat cu prezentarea şi jurizarea icoanelor realizate de elevii romaşcani, participanţi la concursul „Iisus Hristos, Modelul suprem pentru tinerii şcolari", de către o echipă alcătuită din reprezentanţi ai Bisericii şi ai artelor plastice. Frumuseţea şi expresivitatea imaginilor sacre, aşa cum sunt înţelese de către copii, au transformat spaţiul public romaşcan într-o veritabilă agoră creştină, în care iubirea sfinţilor s-a transpus în chipurile icoanelor pictate magistral. „Aici, Ortodoxia s-a împletit cu ortopraxia", a declarat ierarhul, care, binecuvântându-i pe copii, a amintit faptul că „credinţa şi cuminţenia poporului român izvorăsc din credinţa în Hristos". În sunet de toacă şi în dangăt de clopote, mulţimea s-a îndreptat în procesiune spre Catedrala arhiepiscopală din Roman, a cărei curte, după câteva zeci de minute, avea să se dovedească a fi neîncăpătoare. Dincolo de dimensiunea sacră a evenimentului, prin prezenţa la procesiunea din Duminica Ortodoxiei, cele câteva sute de tineri şi-au manifestat apartenenţa la învăţătura şi tradiţiile creştineşti româneşti şi universale, prin răbdarea şi bună cuviinţa de a cânta, de a se ruga şi de a se bucura alături de Biserică pe parcursul a peste două ore. La momentul înserării, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim avea să-i premieze pe cei mai talentaţi iconari din această ediţie a concursului, respectiv pe elevii de la Colegiul Tehnic „Miron Costin", de la Şcoala „Mihai Eminescu" din Roman şi de la Colegiul Naţional „Roman Vodă", oferind diplome de participare tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui moment.

Niciun comentariu: