marți, 15 martie 2016

Binecuvântare arhierească în Parohia Valea Lupului

În Duminica Izgonirii lui Adam din rai, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ - Valea Lupului, Protopopiatul 1 Iaşi. În cadrul slujbei, numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. 

Enoriaşii Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ - Valea Lupului, Protopopiatul 1 Iaşi, judeţul Iaşi, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Preasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 13 martie 2016, Sfânta Liturghie în paraclisul Parohiei Valea Lupului. De dimineaţă, ierarhul a fost aşteptat în faţa locaşului de închinăciune de preotul paroh Cătălin Urserescu, de autorităţile locale şi de credincioşii care în fiecare duminică şi sărbătoare participă la sfintele slujbe. În cadrul slujbei arhiereşti s-au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu şi s-au rostit ectenii de cerere şi de laudă Celui Preaînalt, aşa cum este rânduiala în Biserica noastră. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Aletheia“ al Bisericii Bărboi din Iaşi, dirijat de lector universitar doctor Dorin Iuşcă, de la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi. Oamenii s-au bucurat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul, mai ales că de pe 14 martie au început zilele Sfântului şi Marelui Post. Comunitatea parohială a fost astfel încurajată să continue lucrările la biserica din Valea Lupului, aflată într-un proces de extindere. La momentul împărtăşirii, enoriaşii de toate vârstele s-au apropiat de Sfântul Potir pentru a primi Sfânta Împărtăşanie.

Dimensiunile postului: hristologică, pnevmatologică şi eclesiologică

La finalul slujbei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a citit o rugăciune de dezlegare, dar şi alte rugăciuni pentru sănătate. A urmat un frumos şi bogat cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţia Sa, legat de Duminica Izgonirii lui Adam din rai. Ierarhul a explicat fiecare pasaj de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei 6, 14-21, după ce a vorbit mai întâi despre Judecata de Apoi, amintind de drumul pe care îl are de parcurs fiecare om după ieşirea din această viaţă.  De altfel, PS Calinic Botoşăneanul a alcătuit o teză de doctorat intitulată „Tanatologia în proiecţiile sale teologice, filosofice şi ştiinţifice“, recunoscută de Academia Română, în care a reconstituit calea omului de dincolo de moarte, pe baza scrierilor scripturistice şi ale Sfinţilor Părinţi. Ierarhul a explicat în final că postul are trei dimensiuni: hristologică, pnevmatologică şi eclesiologică. Preasfinţia Sa a menţionat că ţinem post pentru că Hristos a ţinut post. De asemenea, când oamenii ţin post, Duhul Sfânt îi întăreşte în această faptă de virtute. În acelaşi timp, ţinem post pentru că Biserica ţine post. Părintele paroh Cătălin Urserescu a mulţumit Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru că a slujit Sfânta Liturghie, pentru că a rostit cuvântul de învăţătură şi pentru că a citit rugăciunea de dezlegare. „Credem că Bunul Dumnezeu ne va binecuvânta pe toţi şi vom începe Postul Mare, şi ne va ajuta să continuăm lucrările de zidire la biserica parohială“, s-a exprimat preotul paroh Cătălin Urserescu. Amintim că biserica din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ - Valea Lupului se află într-un proces de extindere.

Niciun comentariu: