marți, 24 noiembrie 2015

„Reperele spirituale sunt importante pentru elevii noştri“

 Sărbătoarea Sfintei Muceniţe Ecaterina a fost marcată ieri, 23 noiembrie 2015, în mod deosebit la Liceul Tehnologic Special din Huşi. Programul a debutat cu întreceri sportive şi a continuat cu un program artistic şi cu expoziţii. 

În contextul cinstirii Sfintei Muceniţe Ecaterina, elevii Liceului Tehnologic Special din Huşi, îndrumaţi de profesorii lor, au organizat ieri, 23 noiembrie 2015, o serie de manifestări culturale. Acestea au avut loc cu prilejul Zilei Liceului, care poartă numele Sfintei Ecaterina. Cu acest prilej, părintele Gabriel Cristea, profesor de religie în cadrul instituţiei de învăţământ, a oficiat slujba Aghesmei mici, iar apoi a stropit cu apa sfinţită toate încăperile şcolii. Întrecerile sportive (campionat de fotbal şi concurs de şah) s-au desfăşurat la orele dimineţii, fiind urmate de programul artistic „Culorile toamnei“, coodonator corepetitor Doina Maura Biru. Programul a cuprins dans clasic - vals (Nicoleta Severin şi Narcis Condurache de la Clubul elevilor Huşi), dans charleston al Grupului „Speranţa“ (Enache Ştefănuţ, Mara Moişanu, Maria Hariton, Denis Popa şi Fabian Aghiorghiesei de la Clubul elevilor Huşi), dans modern (Dumitriţa Gurgu, Vasilică Petroşanu şi Mihai Lifu), pantomimă (Neculai Leonard, Iusmen Macsun şi Creţu Georgian), trap dance (Cristian Zlatan de la Şcoala Gimnazială Duda-Epureni şi Costel Augustin de la Liceul Tehnic Special „Sfânta Ecaterina“), muzică populară (Gheorghiţă Diaconu, Maria Avasâlcăi şi Ana Maria Moraru), repertoriu folcloric al Grupului „Vatra strămoşească“ (elevii de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu“ din Huşi, coordonaţi de înv. Ioan Vasiliu), teatru scurt (Ene Cristina, Năstase Alexandru de la Centrul rezidenţial de tip familial Huşi) şi prezentarea referatului „Viaţa Sfintei Muceniţe Ecaterina“ (elevii Ciprian Pamfil şi Alexandru Bredine de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huşi). Evenimentul a fost prezentat de Mihaela Mardare şi de Costel Augustin, iar decorul a fost realizat de Gelu Cărare şi de Maria Găitan de la şcoala gazdă, în timp de suportul tehnic a fost asigurat de Dragoş Angheluş.

Colaborare cu Seminarul Ortodox din Huşi

În jurul prânzului, au fost prezentate expoziţiile de lucrări decorative „Mâini măiestre“, iar la final a avut loc masa festivă „Sărbătorim împreună“, la care au participat profesorii şi elevii liceului. „Orice unitate de învăţământ are o zi a şcolii. Având-o ocrotitoare pe Sfânta Ecaterina, ziua liceului nostru este marcată în fiecare an în jurul zilei de 25 noiembrie. Ne-am bucurat de prezenţa invitaţilor din afara instituţiei noastre, care au oferit un program artistic deosebit. În ceea ce priveşte latura spirituală, părintele Gabriel Cristea a oficiat slujba Aghesmei mici, iar doi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Huşi au prezentat un referat dedicat Sfintei Ecaterina. Instituţia noastră are o colaborare foarte bună cu seminarul huşean, întrucât punem în legătură tinerii noştri cu liceeni de aceeaşi vârstă. Dacă în anii trecuţi elevii seminarişti ofereau un repertoriu de cântări religioase, în acest an, ei ne-au oferit o icoană cu Sfânta Ecaterina, lucrată de ei. În oraşul nostru nu există vreo reţinere a oamenilor în a-şi manifesta şi latura spirituală. Considerăm că reperele spirituale sunt importante pentru elevii noştri“, a remarcat prof. Beatrice Henriette Giugaru, directorul Liceului Tehnologic Special din Huşi. Liceul Special din Huşi poartă denumirea Sfintei Ecaterina din anul 2002, în urma Hotărârii nr. 23/2002 a Consiliului Judeţean Vaslui. Această denumire a fost aleasă ţinându-se cont de specificul de bază al unităţii, cunoscându-se că în credinţa creştin-ortodoxă Sfânta Ecaterina este recunoscută ca protectoarea tinerilor şi a iubitorilor de carte.

Niciun comentariu: