sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Bisericile Vovideniei din Moldova

Credincioşii din toată Moldova sunt aşteptaţi astăzi, 21 noiembrie 2015, la hramurile mai multor biserici de mănăstire şi de parohie. Ziua de sărbătoare va fi încununată de oficierea Sfintei Liturghii. 

Praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, cunoscut sub numele de „Vovidenia“, va aduna în rugăciune credincioşii din toată Moldova. În cadrul Utreniei dedicate acestei sărbători încep să se cânte la strană catavasiile Naşterii Domnului. Biserica Vovidenia din Iaşi îşi va serba astăzi hramul. După cum ne-a relatat pr. paroh Daniel Isai, aseară, un sobor de preoţi a oficiat Vecernia unită cu Litia, iar astăzi, programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. Locaşul de închinare a fost construit în secolul al XVII-lea, după cum reiese din cea mai veche însemnare care se găseşte pe o icoană şi care indică anul 1645. Este o biserică orăşenească fortificată, uşor de asociat cu arhitectura epocii lui Vasile Lupu. În Protopopiatul Paşcani, va fi hram la Valea Seacă, iar în Protopopiatul Săveni este sărbătoare în parohiile Mihail Kogălniceanu şi Stânca - Ştefăneşti. În Protopopiatul Hârlău îşi serbează hramul biserica Parohiei Bârleşti, în timp ce în Protopopiatul Darabani, Intrarea Maicii Domnului în Biserică va fi cinstită în Parohia Cuza Vodă. Sărbătoare deosebită va fi şi la Biserica Vovidenia din Botoşani. În Protopopiatul Dorohoi este hram la Strahova, iar în Protopopiatul Ceahlău, Parohia Buhalniţa este în sărbătoare. Astăzi, după oficierea Utreniei, Sfintei Liturghii şi Parastasului, credincioşii prezenţi vor participa la o agapă frăţească, oferită prin grija mai multor oameni cu inimă mare din parohie şi nu numai. După cum ne-a relatat Maria Popa, voluntar în cadrul aşezământului social-filantropic al Parohiei Buhalniţa, s-au pregătit peste 200 de porţii de hrană pentru credincioşii prezenţi. Persoanele aflate pe patul de suferinţă vor primi hrana caldă la domiciliu, pentru a simţi astfel bucuria hramului. În Arhiepiscopia Iaşilor îşi mai serbează hramul Mănăstirea Peştera şi Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ din judeţul Neamţ. La Schitul Vovidenia a fost săvârşită aseară slujba Privegherii, iar astăzi, programul liturgic va continua cu slujba Acatistului, cu slujba Ceasurilor şi cu Sfânta Liturghie.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică va fi sărbătorită şi de credincioşii Parohiei Meleşcani - Dealul Morii, Protopopiatul Sascut. Hram va fi la Mănăstirea Baimac din judeţul Bacău şi în Parohia Căbeşti II din Protopopiatul Sascut.
Biserica Vovidenia din Parohia Dragomireşti, Protopopiatul Vaslui, îşi cinsteşte astăzi ocrotitoarea.
Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică va fi prăznuită în mod deosebit de credincioşii Parohiei Vicovu de Sus - Est, Protopopiatul Rădăuţi, judeţul Suceava.

Niciun comentariu: