miercuri, 6 august 2014

Cinstirea Sfintei Teodora de la Sihla în Eparhia Iaşilor

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, care a vieţuit în munţii Neamţului, este sărbătorită mâine de Biserica noastră. În mai multe biserici din Arhiepiscopia Iaşilor, această sfântă va fi sărbătorită în mod deosebit.

Una dintre cele mai reprezentative mănăstiri din judeţul Neamţ, Mănăstirea Sihăstria, se pregăteşte de sărbătoare. Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla“ a acestei aşezări monahale, ridicată după canonizarea sfintei din 1992, îi aşteaptă de credincioşii din toate părţile ţării şi nu numai. Aşa cum este tradiţia din ultimii şase ani, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Zi deosebită va fi mâine şi la Mănăstirea Sihla din judeţul Neamţ, în apropierea căreia se află peştera în care a vieţuit Sfânta Teodora de la Sihla. În această seară, după slujba Privegherii, va avea loc o procesiune de la biserica aşezării monahale spre peştera Sfintei. În faţa procesiunii vor fi purtate în mâini icoane, prapuri, cruci şi lumânări. Credincioşii vor petrece în jurul peşterei toată noaptea - se vor ruga şi vor cânta. Pe parcursul traseului se vor face popasuri pentru a se rosti ectenii, iar la peştera Sfintei soborul de preoţi va citi Acatistul Sfintei Teodora de la Sihla. Mâine-dimineaţă, pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie care va fi săvârşită în altarul de vară al mănăstirii. Tot mâine, la orele serii, la Mănăstirea Sihla este aşteptat Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan. În fiecare an, Înaltpreasfinţia Sa, alături de alţi ierarhi prezenţi la sărbătorile sfinţilor nemţeni, citeşte Acatistul Sfintei Teodora în peştera sfintei.
Hram va fi mâine şi la Schitul „Sfânta Teodora de la Sihla“ al Mănăstirii Sihăstria, aflat în localitatea Moţca, Codrii Paşcanilor, judeţul Iaşi. Tot mâine, îşi va serba al doilea hram Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi, care este ocrotită şi de Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.

Niciun comentariu: