vineri, 15 martie 2013

Sinaxa monahală în Eparhia Romanului şi Bacăului

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a prezidat ieri Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Întâlnirea a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală din Roman. În cadrul sinaxei au fost expuse meditaţii pe baza cărora au avut loc mai multe discuţii.

Stareţii, stareţele, egumenii, egumenele şi duhovnicii din mănăstirile aflate pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului s-au întâlnit ieri la Centrul eparhial Roman. Sinaxa a fost prezidată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. Preasfinţia Sa, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit de dimineaţă Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Roman. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, din soborul slujitorilor au făcut parte părinţii stareţi şi duhovnici din mănăstirile şi schiturile eparhiei. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului l-a hirotonit ieromonah pe ierodiaconul Silvestru Teodorescu de la Mănăstirea Runc. De asemenea, monahul Timotei Spoială, de la aceeaşi aşezare monahală, a fost hirotonit ierodiacon.
În cuvântul de învăţătură adresat la finalul slujbei, PS Ioachim Băcăuanul a îndemnat părinţii şi maicile prezente să continue urcuşul duhovnicesc întru asemănarea cu sfinţii, care sunt „casnicii şi prietenii lui Dumnezeu“, îndeosebi în această perioadă a Postului Mare. „Să transpară chipul lui Hristos în noi şi, totodată, să ne asemănăm cu cei care sunt deja în transcendentul divin şi au trecut prin lumea aceasta, transfigurându-şi viaţa potrivit poruncilor mântuitoare ale Evangheliei, urmând experienţa isihastă, mistică sau teologică a părinţilor care au trăit înaintea noastră. De altfel, zilele acestea, mai precis pe 12 martie, l-am prăznuit pe Sfântul Simeon Noul Teolog, un model pentru viaţa monahală care a scris din experienţa sa duhovnicească, din propria-i trăire monahală, atâtea imne dumnezeieşti“, a remarcat Preasfinţia Sa.

„Ne angajăm din nou la osteneală“

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul s-a referit la timpurile actuale, la secularizare şi modernitate, care „nu pot nicicum înlocui experienţa trăirii în Dumnezeu“. „Este greu să-ţi structurezi identitatea de monah, adică de viaţă consacrată lui Hristos, într-o lume secularizată. Din întâlnirea noastră credem că va reieşi acest lucru esenţial, anume că modernitatea sau viaţa secularizată nu pot nicicum înlocui experienţa trăirii în Dumnezeu şi cu Cel Preaînalt. Ne angajăm din nou la osteneală, la trezvie, la practicarea virtuţilor monahale, a rugăciunii lui Iisus, iar viaţa de ascultare în mănăstire să fie o viaţă consacrată, o liturghie în care să se recunoască Hristos în toată slava Lui“, a adăugat Preasfinţia Sa, care a citit la final o rugăciune de dezlegare pentru toţi cei prezenţi.
În sala de conferinţe a Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ a avut loc sinaxa propriu-zisă, prezidată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. După cuvântul de introducere al protos. Serafim Huzdup, inspector silvic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, protos. Andrei Ioniţă, eclesiarhul Catedralei arhiepiscopale din Roman, a susţinut referatul „Monahismul - vocaţie şi conservare în modernitate“. De asemenea, stavrofora Lucia Chirvase, stareţa Mănăstirii Ciolpani, a expus tema „Rolul monahismului în lumea modernă“. „Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a continuat cu discuţii pe marginea celor două meditaţii, întâlnirea din această zi fiind un moment de convorbiri duhovniceşti şi reflecţii spirituale specifice începului Postului Mare. S-a vorbit despre importanţa monahismului, dar şi despre activităţile social-filantropice pe care aşezările monahale le desfăşoară în contextul crizei financiare şi sărăciei care afectează mulţi oameni. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul i-a îndemnat pe părinţii şi maicile prezente să se implice în continuare în ajutorarea celor nevoiaşi. Este cunoscut faptul că aşezările monahale din Eparhia Romanului şi Bacăului sunt locuri în care oamenii săraci primesc deseori o masă caldă, însă aceste mănăstiri sunt şi oaze de spiritualitate, în care pelerinii găsesc răspunsuri la frământările lor“, a declarat pr. inspector Constantin Gherasim. pagina

Niciun comentariu: