luni, 4 martie 2013

„Dumnezeu m-a ajutat să dau valoare timpului“

Părintele Mihai Damian, paroh al parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ - Ceahlău, şi-a încheiat pe 28 februarie 2013 mandatul de protopop al Protopopiatului Ceahlău. Timp de peste două decenii părintele Mihai Damian a conlucrat, din poziţia de protopop, cu angajaţii protoieriei, cu preoţii parohi şi cu Centrul eparhial Iaşi. A avut un rol deosebit în ridicarea bisericii de pe Muntele Ceahlău, dar şi la montarea releului de pe vârful acestui masiv. Despre anii petrecuţi în fruntea Protopopiatului Ceahlău, dar şi despre activitatea de la parohie, ne vorbeşte părintele Mihai Damian în interviul următor. 

Preacucernice părinte Mihai Damian, aţi slujit în funcţia de protopop al Protopopiatului Ceahlău vreme de 22 de ani. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre începuturile înfiinţării acestei noi protoierii. 
 
Protopopiatul Ceahlău a fost reînfiinţat pe data de 16 iulie 1991, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În Ceahlău a mai funcţionat o protoierie până anul 1958, întrucât a fost reşedinţă de raion, ce cuprindea toată Valea Bistriţei, de la Broşteni, până la Borsec şi Bicaz. Ceahlăul avea un centru administrativ necesar pentru funcţionarea unui raion (spital, şcoală, comisariat de miliţie, casă de cultură ş.a.). După 1960, comunele Hangu, Ceahlău şi satele până la Poiana Teiului au fost strămutate, iar locuitorii nevoiţi să se stabilească în alte locuri. Tot atunci a fost desfiinţat Protopopiatul Ceahlău, iar parohiile s-au arondat protopopiatelor Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ. La început, imediat după reînfiinţarea protoieriei, nu aveam nici măcar un scaun, fiind ajutaţi cu o maşină de scris şi un dulap. Prin buna colaborare cu preoţii nou-înfiinţatei protoierii, am început procurarea celor necesare. Timp de doi ani de zile sediul protoieriei a funcţionat în casa personală. Apoi am mers la Durău, unde am primit scara de la vila 1, iar ulterior sediul s-a mutat în Casa Guranda, un imobil boieresc construit pe terenul Mănăstirii Durău. După ce am preluat această casă, au început lucrările de consolidare şi reabilitare, întrucât era o ruină. A fost o muncă grea, care a necesitat mult entuziasm din partea noastră şi din partea preoţilor care au contribuit cu sume de bani, după măsura şi puterea fiecăruia. În momentul de faţă, această casă este dotată cu cele necesare, astfel încât răspunde nevoilor unui sediu de protopopiat. La început au fost 17 parohii, iar în prezent sunt 31 de parohii. Actualmente, Protopopiatul Ceahlău are achitate la zi datoriile către Centrul eparhial Iaşi, dar şi un stoc important de lumânări şi colportaj. 
 
Cum aţi colaborat cu Centrul eparhial Iaşi, respectiv cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea cât a fost Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi cu Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei?
 
Ori de câte ori am avut probleme, Preafericitul Părinte Daniel m-a primit în audienţă, m-a ascultat şi m-a încurajat. Mereu mi-a ridicat moralul, astfel încât să-mi pot face datoria. În toţi aceşti ani am avut o colaborare foarte bună cu Centrul eparhial Iaşi, întrucât au fost şi sunt consilieri deosebiţi care ostenesc acolo. Am căutat să ne achităm de toate obligaţiile. Îmi aduc aminte că prima întrunire preoţească la care a participat Înalt Preasfinţitul Teofan, după ce a ajuns la Iaşi, a fost cu slujitorii sfintelor altare din protoieria noastră. În anii ce au urmat, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a slujit în mai multe parohii ale protopopiatului nostru. De asemenea, IPS Teofan s-a întâlnit cu enoriaşii din toate parohiile noastre. 

Bucurie şi entuziasm pentru biserica de pe Muntele Ceahlău

Vă rugăm să amintiţi de implicarea Protopopiatului Ceahlău în ridicarea bisericii de pe Muntele Ceahlău, un sfânt lăcaş înălţat cu multă osteneală.
 
A rânduit Dumnezeu să ne implicăm la construcţia bisericii de pe Muntele Ceahlău. Materialul necesar la ridicarea sfântului lăcaş a fost prelucrat de meseriaşii din zonă în curtea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ - Ceahlău. După ce biserica a fost lucrată după proiectul pe care îl întocmise ing. Ilie Lazăr, de la Centrul eparhial Iaşi, a fost transportată cu elicopterele Ministerului Apărării Naţionale pe Muntele Ceahlău. În parohia noastră a fost o mare bucurie şi un mare entuziasm, pentru că se zidea această aşezare monahală, un simbol al Ortodoxiei. Mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru că, prin intermediul bisericii de pe Muntele Ceahlău, enoriaşii parohiei noastre, împreună cu noi, preoţii, şi-au înscris numele în Cartea Vieţii. 
 
 
Prin implicarea Sfinţiei Voastre, în anul 2007 a fost înălţat releul pentru emisia Radio TRINITAS, pe vârful Muntelui Ceahlău. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre această lucrare. 
 
Stâlpul şi materialele necesare au fost transportate pe munte cu ajutorul multor oameni. Ei au cărat, cu rucsacul, cimentul şi balastrul pentru fixarea stâlpului. În anul 2006 am făcut o convocare cu toţi preoţii din protopopiat, întrucât a trebuit să montăm cablul de alimentare cu energie electrică pentru antena de pe munte. Astfel, fiecare preot a venit cu un grup de enoriaşi tineri, pentru a transporta cablul de la Stănile, până sus, pe munte. Dumnezeu a ajutat şi am avut parte de o zi bună, astfel că lucrarea a durat mai puţin de cinci ore. Mulţumim din toată inima preoţilor, pentru că au ştiut să folosească aceste momente. Ne bucurăm, atunci când urcăm pe Muntele Ceahlău, la gândul că avem şi noi o contribuţie mică pentru ceea ce s-a realizat. 

„Să-ţi faci datoria de preot pe deplin“

Aveţi patru decenii de când slujiţi în parohia „Naşterea Maicii Domnului“ - Ceahlău. Cum aţi reuşit să vă îngrijiţi de turma încredinţată spre păstorire?
 
Am venit la Ceahlău pe 1 ianuarie 1972, când am fost numit ghid al Mănăstirii Durău. Ulterior, m-am căsătorit cu domnişoara Florentina Matase din Ceahlău. În anul 1973, pe 18 noiembrie, am fost hirotonit diacon, iar trei zile mai târziu, am primit Taina Preoţiei de la vrednicul de pomenire mitropolit Iustin Moisescu. Pe 9 decembrie am fost instalat preot pe seama parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt“ - Ceahlău. Dacă mi-ar fi spus cineva câte lucruri sunt de făcut la Ceahlău, nu ştiu ce aş fi făcut. În ziua hirotoniei întru preot m-am întâlnit cu părintele Ioan Pricop, mutat de curând la cele veşnice, care era protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ. Părintele Ioan mi-a dat câteva sfaturi: „Când ajungi în parohie să nu grăbeşti şi să scurtezi slujba. Să-ţi faci datoria de preot pe deplin. Ascultă-i pe credincioşi, fii aproape de ei“. Aceste sfaturi ale părintelui Ioan m-au emoţionat, pentru că eram hirotonit de câteva ceasuri. Nu m-am contrazis cu enoriaşii mei şi am căutat să nu fiu o povară pentru ei. După lucrările de la Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt“ - Palatul Cnejilor, a început reabilitarea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ - Ceahlău. În anii ce au urmat, împreună cu enoriaşii, am reuşit să realizăm aducţiunea cu apă pentru parohie şi pentru 27 de familii. Apoi au mai fost alimentate cu apă şcoala, brutăria, baia comunală, primăria, postul de poliţie ş.a. Odată cu trecerea timpului, Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ a necesitat alte lucrări de consolidare, fiind pictată la interior. Slujba de resfinţire a fost oficiată în 1985, de IPS Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care a contribuit cu fonduri la reconstrucţia acestui sfânt lăcaş. O zi mai târziu, vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a venit în parohia noastră pentru a vedea biserica. Tot atunci, Înalt Preasfinţia Sa a consemnat în Sfânta Evanghelie un cuvânt prilejuit de această vizită. Atunci mi s-a acordat şi distincţia de iconom stavrofor, prin mâna Înalt Preasfinţitului Eftimie. Biserica parohială a necesitat după anul 2000 alte lucrări de consolidare, întrucât acoperişul s-a stricat din cauza ploilor acide. 
 
Cu ce gând aţi plecat de la conducerea Protopopiatului Ceahlău şi către cine aveţi un gând de mulţumire?
 
Mulţumesc doamnei preotese Florentina, care a fost întotdeauna alături de mine şi care m-a încurajat foarte mult. Mulţumesc părinţilor mei, care m-au crescut şi s-au ostenit, precum şi părinţilor socri, care mereu au căutat să mă ajute în ceea ce aveam de îndeplinit. Părinţii mei mi-au spus mereu: „Să ai grijă cum şi ce faci!“. Socrul meu, Ioachim Matase, spunea: „Atunci când începi un lucru, să-l faci cu temelie!“. 
 
Am plecat mulţumit sufleteşte din fruntea Protopopiatului Ceahlău, pentru că Dumnezeu m-a ajutat să dau valoare timpului. Consider că s-a făcut atât cât s-a putut, după posibilităţile noastre. Atunci când s-a înfiinţat Protopopiatul Ceahlău existau 6.680 de familii, cu 20.042 de suflete. În prezent mai sunt 6.361 de familii. 
 
Totodată, mulţumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru încrederea acordată, precum şi Înalt Preasfinţitului Teofan, care a binecuvântat activitatea noastră în ultimii aproape cinci ani de zile. Un gând de recunoştinţă am pentru părinţii consilieri de la Centrul eparhial Iaşi pentru buna colaborare din cei 22 de ani.

Proiecte de viitor la parohia „Naşterea Maicii Domnului“

Care sunt proiectele Sfinţiei Voastre, pe care doriţi să le puneţi în practică la parohia unde păstoriţi?
 
Dorim să finalizăm dotarea cu bibliotecă a cancelariei parohiei, aflată în aşezământul social, sfinţit în luna noiembrie a anului trecut de IPS Teofan. De asemenea, mai avem lucrări la partea de sus a clădirii, unde există şi un apartament pentru preotul paroh care va fi rânduit, după ce mă voi retrage de la parohie. Ne dorim să împrejmuim cu gard partea din faţă a bisericii, unde recent s-a reuşit cumpărarea unui teren, după 25 de ani de demersuri. În faţa bisericii va fi amenajată o parcare.

Distincţii şi ranguri bisericeşti pentru activitatea misionară

Părintele Mihai Damian s-a născut pe data de 8 septembrie 1947 în localitatea Uda, comuna Tătăruşi, judeţul Iaşi. A urmat şcoala primară în satul Uda, iar ciclul gimnazial l-a absolvit la Tătăruşi. Între anii 1961-1967 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. Apoi s-a înscris la Institutul Teologic Ortodox de Grad Universitar din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1971. Pe 1 ianuarie 1972 a fost numit ghid al Mănăstirii Durău din judeţul Neamţ, iar un an mai târziu (august 1973) s-a căsătorit cu Florentina Matase, care era profesor de matematică la Şcoala Ceahlău. Pe 18 noiembrie 1973 a fost hirotonit diacon de vrednicul de pomenire patriarh Iustin Moisescu, pe vremea când era mitropolit al Moldovei şi Sucevei. Pe 21 noiembrie a fost hirotonit preot în Catedrala mitropolitană din Iaşi, pe seama parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt“ - Palatul Cnejilor - Ceahlău. Pe 9 decembrie, părintele Mihai Damian a fost instalat în parohie. În anul 1976 s-au comasat parohiile „Pogorârea Duhului Sfânt“ - Palatul Cnejilor şi „Naşterea Maicii Domnului“ - Ceahlău. În anul 1985 a primit distincţia de iconom stavrofor, cu prilejul resfinţirii Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ - Ceahlău. Cu prilejul sfinţirii bisericii Mănăstirii Ceahlău a fost distins pentru a doua oară cu distincţia de iconom stavrofor pentru implicarea în lucrările acestei aşezări monahale. Pentru osteneala depusă la Protopopiatul Ceahlău, PF Daniel i-a oferit pe 9 noiembrie 2007 părintelui Mihai Damian Crucea Moldavă. În luna noiembrie a anului trecut, IPS Teofan i-a oferit părintelui Mihai Damian Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei“, cu prilejul sfinţirii aşezământului social filantropic al parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ - Ceahlău. Tot atunci, părintelui Mihai Damian i s-a oferit diploma de Cetăţean de onoare al comunei Ceahlău.

Niciun comentariu: