vineri, 2 decembrie 2011

Slujbe de Te Deum în oraşele Moldovei, de Ziua Naţională

În oraşele din Moldova au fost săvârşite ieri slujbe de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României. Înalt Preasfinţitul Teofan a fost prezent la manifestările din Piaţa Naţiunii din Iaşi, iar PS Ioachim Băcăuanul a participat la sărbătoare atât în Roman, cât şi în Bacău.

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în Piaţa Naţiunii din Iaşi, printr-un ceremonial religios şi militar. Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat o slujbă de Te Deum. La acest eveniment, care a marcat 93 de ani de la Marea Unire a românilor, au participat autorităţi locale, cadre militare şi numeroşi ieşeni. La finalul slujbei de Te Deum, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt celor prezenţi, în care a vorbit despre chemarea adresată în această zi întregii naţiuni române. "Suntem chemaţi astăzi să cunoaştem, să medităm şi să acţionăm în legătură cu două realităţi: oamenii şi pământul. Să ne gândim la milioanele de români care au plecat după anul 1990 în străinătate şi la dezbinările dinlăuntru. Acolo unde este unire este binecuvântare şi viaţă până în veac. Să audă Dumnezeu rugăciunea rostită astăzi (n.r. ieri). Să audă Dumnezeu freamătul atâtor inimi de la Iaşi, de la Alba Iulia, de la Chişinău, sau de oriunde se află inimă de român, care gândeşte precum cei din 1918 sau 1859", a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Biserica, în fruntea luptei pentru unire

La Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost oficiată ieri slujba Te Deumului de către un sobor de preoţi şi diaconi. La final, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, a rostit un cuvânt în care a subliniat rolul important pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în înfăptuirea actului de la 1 decembrie 1918. "România Mare s-a înfăptuit pe 1 decembrie 1918. În fruntea acestei lupte a fost Biserica, reprezentată prin episcopul Ioan I. Papp al Aradului, prin episcopul Miron Cristea al Caransebeşului, prin activitatea deosebită a profesorului Nicolae Bălan, cel care va deveni mitropolitul Ardealului chiar înainte de actul de la 1 decembrie 1918. Profesorul Nicolae Bălan a venit în Moldova pe 14 noiembrie 1918. Aici a avut o întâlnire cu marile personalităţi ale vremii, dar şi cu reprezentanţii puterilor Franţei, Angliei şi Statelor Unite ale Americii, aflaţi la Iaşi, în urma căreia s-a hotărât unirea Transilvaniei cu ţara-Mamă. De la Iaşi, Nicolae Bălan va trimite o scrisoare în Ardeal în care a propus ceea ce s-a înfăptuit la 1 decembrie: organizarea unei mari întruniri a românilor din Transilvania. El a recomandat locul (Alba Iulia) pentru a discuta unirea Transilvaniei cu România", a amintit pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.

La Cimitirul Eternitatea din Piatra Neamţ a fost oficiată ieri slujba Parastasului pentru eroii neamului, de către un sobor de preoţi. Slujba a fost precedată de intonarea imnului naţional de Corul "Glasul Bisericii" al preoţilor din Protopopiatul Piatra Neamţ. Corul preoţilor Protopopiatului Piatra Neamţ a mers apoi la Centrul Social Pietricica din Piatra Neamţ, unde a intonat două cântece patriotice şi un buchet de colinde româneşti pentru vârstnicii adăpostiţi aici. "Centrul Social Pietricica adăposteşte 65 de persoane. Pentru cei care au fost prezenţi la acest eveniment, prilejuit de Ziua Naţională a României, a fost o mare bucurie", a declarat pentru Radio TRINITAS pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ. La final, bătrânii şi personalul angajat au primit din partea Protopopiatului Piatra Neamţ câte un calendar creştin ortodox pentru anul 2012.

"Ne rugăm ca Dumnezeu să păstreze neamul românesc"

În Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au fost organizate ample manifestări deosebite cu prilejul Zilei Naţionale a României. În centrul oraşului Roman, la statuia lui Roman Muşat, şi în faţa Prefecturii din Bacău a fost oficiată ieri o slujbă de Te Deum de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Preasfinţia Sa a arătat în cuvântul adresat că Biserica a participat la actul Unirii şi la apărarea valorilor culturale ale neamului. "Ziua de astăzi (n.r. ieri) trebuie să fie o zi de angajament solemn în faţa lui Dumnezeu şi a conştiinţei strămoşilor noştri de a lupta pentru apărarea identităţii naţionale şi spirituale. Prin participarea la astfel de evenimente ne rugăm ca Dumnezeu să păstreze neamul românesc, să îl ajute în restaurarea vestigiilor istoriei lui. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ajute poporul român în realizarea tuturor aspiraţiilor nobile de pace, de prosperitate, de bună înţelegere şi de cooperare între toate instituţiile statului", a afirmat pentru Radio TRINITAS PS Ioachim Băcăuanul.

Un sobor de 15 preoţi a oficiat ieri o slujbă de Te Deum în faţa Centrului Civic din Vaslui. După cum ne-a relatat pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui, cu acest prilej au fost depuse coroane de flori în faţa Statuii Independenţei din Centrul Civic, fiind organizată şi parada militară. La Cimirul Eternitatea din municipiul Bârlad au fost depuse ieri coroane de flori. "În Piaţa Centrală din Bârlad a fost oficiată slujba Te Deumului, apoi a urmat un concert de cântece patriotice, susţinut de corul preoţilor Protopopiatului Bârlad", a spus pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad.

Niciun comentariu: