miercuri, 14 decembrie 2011

Altar de jertfă închinat Sfântului Spiridon, la Mănăstirea Nechit

Credincioşii din toate zonele Moldovei au participat luni, 12 decembrie, la hramul Mănăstirii Nechit din judeţul Neamţ. Cu acest prilej a fost sfinţit un altar din incinta aşezării monahale. Aici se va sluji Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu în duminicile sau sărbătorile de peste an, când numărul de pelerini este mai mare.

Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ a îmbrăcat, în urmă cu două zile, straie de sărbătoare. Pelerinii din toate colţurile Moldovei au venit să-l cinstească pe Sfântul Ierarh Spiridon. În biserica acestei aşezări monahale se află un papuc al Sfântului Spiridon, adus din Insula Corfu (Grecia) în anul 2004. Cu prilejul hramului din acest an, a fost rânduită sfinţirea Paraclisului "Sfântul Ierarh Spiridon", aflat în incinta mănăstirii. Târnosirea a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, cei aproape 1.000 de credincioşi s-au închinat sfintei mese. A urmat Sfânta Liturghie, săvârşită de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de soborul de 60 de preoţi şi diaconi, în paraclisul sfinţit. Numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfântului Ierarh Spiridon şi despre textul Sfintei Evanghelii (Fericirile) rânduit de Biserica noastră să fie citit în ziua de pomenire a marelui Făcător de minuni. "În această zi ne-am bucurat că suntem adunaţi în numele Domnului. Mulţumim lui Dumnezeu pentru că s-a ridicat acest sfânt lăcaş, destinat credincioşilor care se vor îndrepta într-un număr mai mare spre această mănăstire", a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan. Arhim, Zenovie Grigore, stareţul Mănăstirii Nechit, şi-a exprimat bucuria şi recunoştinţa faţă de cei prezenţi şi faţă de cei care au ajutat la ridicarea noului altar. "Acest altar a fost zidit din necesităţi practice, având în vedere că biserica mare nu este încăpătoare pentru fluxul de credincioşi care participă la Sfânta Liturghie şi la Taina Sfântului Maslu de obşte. La zidirea acestui altar s-a ostenit obştea acestei mănăstiri, prin daniile credincioşilor", a amintit arhim. Zenovie Grigore. Paraclisul "Sfântul Ierarh Spiridon" al Mănăstirii Nechit a fost construit între anii 2008-2011.

Locul altarului a fost ales de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, iar piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu. Pictura icoanelor din altar a fost realizată de pictorii Valeriu Stoica şi Elena Constantin din Bucureşti.

Niciun comentariu: