marți, 20 decembrie 2011

Prima Liturghie în parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Iaşi

În parohia "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din cartierul ieşean Canta a fost oficiată duminică, 18 decembrie, pentru prima dată Sfânta Liturghie. Noua parohie din Iaşi a fost înfiinţată în anul 2009, iar în perioada aprilie-decembrie 2011 a fost ridicat un paraclis unde se vor oficia sfintele slujbe până când va fi finalizată biserica din zid.

Credincioşii din parohia "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" - Canta se roagă, de duminica trecută, într-un paraclis. Sfântul lăcaş a fost ridicat pe strada Luca Arbore din Canta, prin implicarea părintelui paroh Ioan Damian şi a părintelui Mihai Coman, slujitor la această biserică şi secretar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. De dimineaţă, credincioşii de toate vârstele din parohie şi din oraşul Iaşi şi-au îndreptat paşii către lăcaşul de închinăciune. Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, alături de pr. Iustinian Răduc, consilier la Sectorul de conferinţe şi protocol, şi de cei doi preoţi slujitori ai parohiei au oficiat în paraclis slujba Aghezmei mici. După sfinţirea paraclisului, pr. Toma Gradinaciuc a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a subliniat necesitatea existenţei unui nou sfânt lăcaş în oraşul Iaşi. "Odată cu trecerea timpului, după ce puterile noastre vor slăbi, putem vedea ce înseamnă o biserică aproape de căminul nostru. Biserica este o mare binecuvântare pentru credincioşi. Vor exista persoane care îşi vor exprima nemulţumirea pentru că se aude glasul clopotului sau al toacei. Tot ei vor mulţumi lui Dumnezeu mai târziu pentru marele dar de a avea o biserică aproape de casele lor", a explicat pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a îndemnat enoriaşii să fie aproape de cei doi preoţi slujitori şi să-i susţină.

Un nou altar de rugăciune

"În acest paraclis care s-a sfinţit astăzi (n.r. duminică), Hristos Domnul se va jertfi nesângeros pentru noi şi a noastră mântuire la acest altar. Părinţii slujitori vă vor invita în duminici şi sărbători spunând: "Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi", ca să vă împărtăşiţi din Hristos Domnul, care este viaţa noastră. Acest loc a devenit sacru pentru că s-a ridicat acest sfânt lăcaş. Dumnezeieştii Părinţi ne spun, după cum au învăţat de la Mântuitorul Hristos, că Biserica este o poartă a cerului. Biserica din această parohie se va ridica fie că dorim, fie că nu. Aceasta pentru că biserica nu este a noastră, ci a lui Hristos. Când Hristos vrea ceva, se desăvârşeşte. La sfinţirea unui lăcaş de închinăciune este o cântare deosebit de frumoasă: "Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit; această casă Duhul a înnoit, a luminat şi a întărit, sfinţind sufletele noastre". Când se sfinţeşte o biserică, ea nu mai este a noastră, ci a Mântuitorului Hristos. Să rămâneţi aproape de pr. Ioan Damian şi de pr. Mihai Coman şi să-i ajutaţi. Cei doi preoţi, alături de dumneavoastră, pot face lucruri mari şi minunate. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim aici la sfinţirea acestui paraclis. De astăzi (n.r. duminică), aici se va oficia în fiecare duminică şi sărbătoare Sfânta Liturghie, care este în primul rând o mulţumire adusă lui Dumnezeu. Mulţumim Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că s-a gândit ca şi în această zonă să se ridice un altar nou, pentru ca oamenii să aibă unde să-şi plece genunchii, să se roage pentru ei şi pentru cei dragi", a adăugat pr. protopop Toma Gradinaciuc.

Piatra de temelie pentru biserica din zid

Părintele paroh Ioan Damian şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi cei care au sprijinit zidirea paraclisului parohiei "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil". "Este o mare bucurie faptul că ne aflăm astăzi (n.r. duminică) aici. Lucrările la paraclis au mers mai greu până la sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli, dar ulterior Dumnezeu ne-a ajutat şi s-a realizat ceea ce se vede. Dorim ca în primăvara anului viitor să fie pusă piatra de temelie pentru noua biserică. În acelaşi timp, dorim să intensificăm viaţa spirituală şi spiritul de solidaritate din această zonă", a afirmat pr. paroh Ioan Damian. A urmat slujba Sfintei Liturghii oficiată pentru prima dată în noul paraclis de pr. Ioan Damian şi de pr. Mihai Coman. Credincioşii au asistat în număr mare la această slujbă, mulţumind, lăudând şi cerând cele de folos sufletului de la Mântuitorul Hristos. La final a fost oficiată o slujbă de Te Deum pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra preoţilor, credincioşilor şi celor care au sprijinit ridicarea paraclisului.

"Ne-am bucurat de înfiinţarea acestei parohii"

Credincioşii din parohie au participat cu bucurie la slujba Sfintei Liturghii, apreciind iniţiativa ridicării unei biserici necesară în această parte a Iaşului. "Este o mare bucurie pentru noi faptul că se va ridica o biserică în cartierul nostru. Celelalte biserici la care mai mergeam sunt foarte aglomerate. Cei doi preoţi tineri ne dau speranţă că se va zidi şi biserica din zid şi îi aşteptăm cu drag să ne viziteze casele. Dorim să punem o cărămidă la viitoarea biserică şi să ajutăm după putinţă", a declarat Valeria Nistor. "Este pentru prima dată când particip la Sfânta Liturghie într-o biserică nouă. Ne-am bucurat de înfiinţarea acestei parohii, şi căutăm să-i ajutăm pe cei doi preoţi în eforturile pe care le depun. Acest paraclis şi noua biserică ce se va zidi sunt necesare pentru că lumea s-a întors la credinţă. De noua biserică au nevoie cei în vârstă, dar mai cu seamă tinerii care trebuie să-şi găsească liniştea aici", a spus Georgeta Mihăescu.

Niciun comentariu: