marți, 14 iunie 2011

Resfinţirea bisericii parohiei Brăteşti

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit ieri Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din parohia Brăteşti, Protopopiatul Paşcani. În ultimii 15 ani, sfântul lăcaş a fost supus unui proces de reabilitare, fiind ridicate şi alte clădiri conexe necesare parohiei.

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, credincioşii din parohia Brăteşti, Protopopiatul Paşcani, dar şi din alte localităţi învecinate au participat la slujba de resfinţire a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului". Pe o scenă special amenajată au fost oficiate Sfânta Liturghie şi Vecernia din Duminica Rusaliilor. După cum ne-a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, cu acest prilej, PS Calinic Botoşăneanul a adresat o predică în care a făcut referire la Cea de-a treia Persoană a Sfintei Treimi, Sfântul Duh. Părintele paroh Mihai Ifrim a primit din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, rangul de iconom stavrofor. "Au fost acordate distincţii de vrednicie pentru cei care, în mod deosebit, au sprijinit lucrările administrative. Amintim aici şi efortul credincioşilor care au contribuit la zidirea casei sociale. Deşi parohia Brăteşti este mică, ea a fost dinamizată prin activitatea desfăşurată de părintele paroh şi prin evlavia enoriaşilor. Oamenii au plecat, cu bucuria întâlnirii cu Dumnezeu, la biserică", a relatat pr. protopop Pavel Postolachi.

Şcoală de fete care învăţau meşteşugul ţesutului covoarelor

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din parohia Brăteşti a fost atestată documentar în anul 1733, funcţionând ca schit de călugări până în anul 1902. Alături de această aşezare monahală a funcţionat o şcoală de fete, care învăţau meşteşugul ţesutului covoarelor. Începând cu anul 1996, la sfântul lăcaş s-au finalizat lucrările de pictură în tehnica frescă. "Din 1996 până în prezent s-au realizat mai multe lucrări de reabilitare şi înfrumuseţare. A fost montată o nouă catapeteasmă din stejar şi mobilierul aferent, fiind achiziţionate obiectele liturgice necesare oficierii sfintelor slujbe. În acelaşi timp, a fost schimbat acoperişul. În incinta curţii parohiale s-a construit un agheazmatar, care este folosit ca altar de vară, casa parohială şi o casă socială (în curtea cimitirului). În mijlocul satului s-a ridicat o troiţă în cinstea eroilor neamului", a spus pr. paroh Mihai Ifrim.

Niciun comentariu: