vineri, 10 iunie 2011

Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc

Preoţii din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc s-au reunit ieri în prima conferinţă semestrială din acest an. Cu acest prilej, a fost prezentat un referat dedicat Anului omagial al Sfântului Botez. După ce preoţii au venit cu unele completări, IPS Pimen a expus câteva idei referitoare la Taina Sfântului Botez, îndrumând preoţii în misiunea lor, astfel încât Slujba Botezului să fie săvârşită în conformitate cu rânduiala Bisericii. La sediul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc a avut loc ieri conferinţa pastoral-misionară de primăvară, prezidată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. În prima parte a acestei întruniri, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au făcut mai multe recomandări şi au oferit informări preoţilor prezenţi. Înalt Preasfinţia Sa a fost însoţit de pr. Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Părintele Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a adresat un cuvânt de bun-venit Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor din partea preoţilor acestei protoierii.

"Prin Taina Botezului, creştinul primeşte puterea de a împlini desăvârşit poruncile"

În cadrul acestei întruniri, pr. Dorin Dominte, de la parohia Breaza 1, a susţinut un referat dedicat Anului omagial al Sfântului Botez, din care vă prezentăm un scurt fragment. "Taina Botezului este începutul vieţii veşnice. Prin Botez, omul se uneşte cu întreaga Sfântă Treime şi devine părtaş al vieţii veşnice, al Fiului lui Dumnezeu, răstignit şi înviat din morţi. Botezul pune pe plinitorul lui într-o relaţie intimă nu numai cu Hristos, ci şi cu Sfânta Treime. Prin Botez, omul devine purtător de Hristos şi sălaş al Duhului Sfânt, iar, dacă el, după primirea acestei taine, conştientizează că Cineva sălăşluieşte în adâncul sufletului lui, se sileşte să facă roditoare această prezenţă divină până la iluminare şi îndumnezeire. Prin Taina Botezului, creştinul primeşte puterea de a împlini desăvârşit poruncile, iar pe măsura împlinirii lor se va descoperi şi harul dăruit. Creştinii experiază harul pe măsura râvnei şi nevoinţelor lor. Botezul nu ia de la noi libertatea voinţei şi puterea de a ne hotărî prin noi înşine, ci ne dăruieşte libertatea ca să nu fim stăpâniţi silnic, fără să vrem, de diavol, cum spune Sfântul Simeon, Noul Teolog. Nici Botezul, nici Dumnezeu, nici satana nu silesc voia omului, ci aceasta atârnă de voinţa noastră liberă. În lucrarea de purificare a omului de păcate, un mare rol îl are harul divin şi efortul uman (înfrânarea trupului şi cultivarea sufletului). În măsura în care omul se purifică de patimi şi urcă toată scara virtuţilor, petrece cu Dumnezeu, bucurându-se de dragostea Lui şi de bunătăţile divine", a expus pr. Dorin Dominte.

Au urmat intervenţiile preoţilor şi cuvântul Înalt Preasfinţitului Pimen, care a adus mai multe completări cu privire la tema prezentată.

"Rânduiala Sfintei Taine a Botezului este scrisă în Molitfelnic. Nouă ne rămâne îndatorirea să respectăm această rânduială. Atât la Botez, cât şi la sfinţirea apei la Bobotează există prevederea ca unele rugăciuni să se citească în taină. Prin aceste rugăciuni, preotul mărturiseşte public că este om stăpânit de păcate. Ne amintim că, la început, mărturisirea păcatelor se făcea în public, însă Sfinţii Părinţi au găsit de cuviinţă ca această mărturisire să se facă aşa cum se procedează şi în zilele noastre (citirea rugăciunilor în taină)", a explicat Înalt Preasfinţitul Pimen.

Conferinţele pastoral-misionare din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor

Conferinţa pastoral-misionară, dedicată Anului omagial al Sfântului Botez, a preoţilor din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc este ultima prezidată de Înalt Preasfinţitul Pimen în această primăvară. Prima întrunire semestrială din acest an a debutat pe 10 mai, la Protopopiatul Rădăuţi, când referatul conferinţei a fost susţinut de părintele Bogdan Lupăştean-Barfă, de la parohia Milişăuţi. A doua conferinţă s-a derulat la sediul Protopopiatului Fălticeni pe 12 mai, în cadrul căreia părintele Daniel Ciofu, de la parohia Suseni - Boroaia, a prezentat tema întâlnirii. Pe 24 mai, preoţii Protopopiatului Suceava 1 au participat la conferinţa pastoral-misionară semestrială de primăvară, prezidată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în cadrul căreia părintele Gheorghiţă Davidoaie, de la parohia Caşvana, a vorbit despre Taina Sfântului Botez. IPS Pimen a prezidat şi conferinţa preoţilor Protopopiatul Suceava 2, pe 26 mai, în cadrul căreia pr. Cezar Onisim, de la parohia Şcheia 1, a expus, de asemenea, un referat dedicat Anului omagial al Sfântului Botez.

Niciun comentariu: