miercuri, 29 iunie 2011

Program de dezvoltare personală, în parohia Buhalniţa

În perioada 27 iunie-3 iulie, în parohia Buhalniţa, Protopopiatul Ceahlău, se desfăşoară programul de dezvoltare personală "Rădăcini", ai cărui beneficiari sunt tinerii enoriaşi din clasele IV-VIII. Proiectul cuprinde activităţi care urmăresc dezvoltarea capacităţii de autoanaliză şi autoexplorare a beneficiarilor.

Activităţile încep în fiecare dimineaţă cu participarea la slujba Sfintei Liturghii în Biserica cu hramurile "Întâmpinarea Domnului" şi "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava". În primele două zile ale acestei săptămâni, copiii s-au spovedit şi au primit Sfânta Împărtăşanie. Programul cuprinde jocuri interactive, exerciţii pe echipe, cercuri de discuţii ş.a. Tema programului se intitulează "Rădăcini" şi vizează apartenenţa la comunitate, explorarea locului de provenienţă şi a comunităţii de care aparţin tinerii şi copiii. Proiectul îşi propune să dezvolte în copii o anumită capacitate de autoanaliză şi autoexplorare, abordând persoana umană în toate dimensiunile ei, atât fizică, emoţională cognitivă, cât mai ales din perspectivă spirituală, a legăturii cu Dumnezeu, şi a comunităţii în care trăiesc. "Am dorit implementarea unui program de sprijin pentru comunitate. Dorim să demonstrăm că, dacă lucrăm împreună, putem aduce un beneficiu comunităţii. Ne-am gândit la copii, pentru că ei sunt viitorul acestei comunităţi. Dacă ei primesc o educaţie spirituală şi emoţională corectă, vor deveni cetăţeni care să aducă o contribuţie semnificativă comunităţii", a explicat Alexandra Cercel, psihoterapeut.

Jocuri interesante şi descoperirea de lucruri noi

Copiii sunt încântaţi de organizarea acestui proiect. Ei s-au implicat şi au fost dispuşi să experimenteze sesiunile programului. "Am venit aici pentru a descoperi lucruri noi. Până în prezent am realizat activităţi frumoase mai ales că ele sunt coordonate de o persoană abilitată", a declarat Ciprian Zaharia, 11 ani. "Am ales să mă înscriu în acest program pentru a cunoaşte persoane noi. Cunosc o parte din colegii cu care interacţionez, iar jocurile pe care le-am făcut au fost foarte interesante", a spus şi Ana Ţifui, de aceeaşi vârstă. La finalul proiectului va avea loc o întâlnire cu părinţii copiilor în cadrul căreia se vor discuta direcţiile de lucru, astfel încât beneficiarii programului să aibă o dezvoltare optimă.

"Ne dorim ca tinerii şi copiii parohiei noastre să înveţe să-şi descopere prin astfel de activităţi rădăcinile propriului arbore genealogic atât de sănătoase şi adânc înfipte în istoria neamului românesc. Locuitorii din această zonă îşi au originea în acei ardeleni care, pentru a nu-şi părăsi credinţa ortodoxă, au preferat să renunţe la pământurile şi bogăţiile lor. Trecând în Moldova, cu toată fiinţa lor, s-au strâns în jurul Bisericii, alcătuind frumoasele comunităţi profund ortodoxe de la poalele Muntelui Ceahlău", a mărturisit pr. paroh Cristian Dăscălescu.

Niciun comentariu: