joi, 16 iunie 2011

„Dumnezeu a rânduit să fiu arhiereu unde e mormântul Sfântului Maxim Mărturisitorul“

O nouă serie de preoţi şi preotese s-au reunit la Centrul cultural-pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău în perioada 13-15 iunie. Întâlnirea, ultima din această sesiune de primăvară, a fost prezidată, ca şi celelalte, de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. "Am atins obiectivul propus. În ceea ce priveşte preoţii, am dorit să-i motivăm şi să-i echipăm cu privire la pregătirea tinerilor pentru primirea Tainei Cununiei şi viaţa de familie. În acelaşi timp, s-a cules materialul informativ necesar pentru alcătuirea ghidului premarital", a declarat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.Ieri, Înalt Preasfinţitul Ştefan Kalaijashvili al Eparhiei de Lentekhi şi Tsageri (Georgia), aflat într-o vizită în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, s-a alăturat preoţilor şi preoteselor reuniţi la Durău, cărora le-a vorbit despre viaţa Sfântului Maxim Mărturisitorul, sfânt care a fost exilat în locurile păstorite de Înalt Preasfinţia Sa.

Preoţii din Protopopiatele Hârlău, Darabani şi Târgu Neamţ au participat, începând de luni seara până ieri după-amiază, la cea de-a şaptea serie a conferinţelor de la Centrul cultural-pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău. Marţi dimineaţa, deschiderea oficială a fost precedată de Slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan. Programul a continuat în două sesiuni (preoţi şi preotese), fiind organizat pe grupuri de discuţii. Pe parcursul zilei au fost mai multe întâlniri în plen, în cadrul cărora s-au discutat aspecte legate de convorbirile preotului cu tinerii care doresc să primească Taina Sfintei Cununii. Au fost rulate mai multe filmuleţe şi expuse mai multe slide-uri, care au avut scopul de a reflecta realităţile din zilele noastre în ceea ce priveşte familia. Părintele Lucian Iacob de la parohia Havârna, Protopopiatul Darabani, a prezentat referatul "Taina Sfântului Botez - Provocări pastorale actuale", iar pr. Butnaru Ovidiu de la parohia Leghin, Protopopiatul Târgu Neamţ, a susţinut tema "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie".

Preasfinţitul Ştefan, prezent la sesiunea preoţilor şi preoteselor

Ieri-dimineaţă, IPS Teofan a slujit Sfânta Liturghie în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău, după care a prezidat sesiunea în plen a preoteselor, din sala de conferinţe a Casei Pelerinul. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat importanţa preotesei în misiunea pastorală a preotului şi a răspuns la întrebările care au fost adresate.

În jurul prânzului, la Mănăstirea Durău a sosit Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ştefan, al Eparhiei de Lentekhi şi Tsageri, care a fost întâmpinat de Înalt Preasfinţitul Teofan. PS Ştefan a fost însoţit de pr. prof. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Vasile cel Mare" şi parohul enoriei "Sfântul Maxim Mărturisitorul" din cartierul ieşean Munteni. Cei doi ierarhi s-au închinat în biserica acestei aşezări monahale, după care s-au îndreptat către Centrul cultural-pastoral Durău. Aici, preoţii i-au primit pe cei doi ierarhi cu imnul arhieresc. IPS Părinte Mitropolit Teofan le-a explicat că IPS Ştefan păstoreşte o eparhie din Georgia, pe teritoriul căreia a fost exilat Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul şi unde se şi află mormântul acestui sfânt. IPS Ştefan a adresat un cuvânt celor prezenţi, în care a vorbit despre importanţa rugăciunii şi despre problemele financiare ale Georgiei, "care, cu toate acestea, nu au pus interdicţie dezvoltării Bisericii". Traducerea cuvântului Înalt Preasfinţiei Sale s-a făcut cu ajutorul tânărului Eugen Onu din Chişinău, student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi.

"În ţara noastră, 80% dintre locuitori sunt ortodocşi, iar 50% dintre ei vin frecvent la biserică. Este foarte frumos că la biserică vin foarte mulţi tineri, însoţiţi de părinţii lor. La noi au fost distruse foarte multe biserici, mai ales în zonele periferice ale localităţilor. A fost nevoie să pornim cu totul de la început", a mărturisit Arhiepiscopul Eparhiei de Lentekhi şi Tsageri, care a continuat să vorbească despre ultimele descoperiri ale moaştelor Sfântului Maxim Mărturisitorul.

"S-au găsit sfinte moaşte care, după cercetările arheologice, coincid cu vârsta Sfântului Maxim"

"Dumnezeu a rânduit ca să ajung arhiereu în eparhia unde se află mormântul Sfântului Maxim Mărturisitorul. Sunt scrieri din veacul al XII-lea, care spun că Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost înmormântat în eparhia noastră. În Grecia, de pildă, nu există nici o mănăstire cu hramul Sfântului Maxim Mărturisitorul. Faptul că Sfântul Maxim Mărturisitorul se află înmormântat la noi şi că există o mănăstire care îi poartă numele este ştiut de veacuri. În acelaşi timp, avem scrieri de la Anastasie monahul, care a fost ucenicul Sfântului Maxim. El a scris viaţa Sfântului Maxim, precizând şi locul în care a fost înmormântat. Noi, acum, am descoperit locul, care se cheamă Schemaris, ce coincide cu izvoarele scrise de Anastasie monahul. Sunt date care fac referire la mutarea sfintelor moaşte ale Sfântului Maxim. S-a demonstrat că sfintele moaşte au fost mutate în Cetatea Hymeris, în Mănăstirea "Sfântul Arsenie", care se cheamă în prezent Mănăstirea "Sfântul Maxim Mărturisitorul"", a spus IPS Ştefan, care şi-a continuat alocuţiunea prin a face referire la cercetările arheologice realizate în locul în care scrierile vechi indică locul unde se află mormântul Sfântului Maxim Mărturisitorul. "S-au găsit sfinte moaşte care, după cercetările arheologice, coincid cu vârsta Sfântului Maxim", a precizat IPS Ştefan.

Pr. Iulian Negru: "Momentele de rugăciune au fost cele mai frumoase"

Prima sesiune a conferinţelor cu preoţii şi preotesele din această primăvară, care s-au desfăşurat la Centrul cultural-pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău, s-a încheiat ieri. În cele şapte serii, preoţi şi preotese au discutat împreună, au lucrat pe grupe, încercând să găsească soluţiile cele mai potrivite în legătură cu "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie" (aceasta a fost tema generală a întâlnirilor din această primăvară de la Durău). Despre modul în care s-au derulat aceste întruniri şi despre programul conferinţelor ne-a vorbit pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Părinte Iulian Negru, astăzi (n.r., ieri) s-a încheiat prima sesiune de conferinţe din acest an, organizate la Durău. Cum a fost receptată de preoţi şi preotese organizarea celor şapte serii de conferinţe?

În cadrul acestei sesiuni de primăvară ale conferinţelor pastorale cu titlul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie" au participat preoţi (în primele trei serii) şi preoţi cu preotese (în ultimele patru serii). La sfârşitul acestei perioade putem face o scurtă evaluare. Atât din partea părinţilor, cât şi din partea doamnelor preotese am primit gânduri de bine şi anumite sugestii de îmbunătăţire a acestor întâlniri, pentru că orice poate fi perfecţionat. Acelaşi gând a reieşit din întâlnirea de evaluare de după fiecare serie de conferinţe pe care o realizăm cu moderatorii de grupuri. Am atins obiectivul propus. În ceea ce priveşte preoţii, am dorit să-i motivăm şi să-i echipăm cu privire la pregătirea tinerilor pentru primirea Tainei Cununiei şi viaţa de familie. În acelaşi timp, s-a cules materialul informativ necesar pentru alcătuirea ghidului premarital. Un alt obiectiv a fost redescoperirea nobleţei şi slujirii preoţeşti. În ceea ce le priveşte pe doamnele preotese, am dorit realizarea unei comunităţi a soţiilor de preoţi, un spaţiu în care să înveţe, unele de la altele, din spiritul de jertfelnicie.

Timp de aproape două zile, programul conferinţelor a cuprins mai multe momente de rugăciune. Care au fost acestea şi cum s-au implicat participanţii?

Momentele de rugăciune au fost cele mai frumoase, pentru că au oferit simţul comuniunii cu Dumnezeu şi între preoţi. La Sfintele Liturghii am trăit momente deosebite, la strană oferind răspunsurile liturgice atât preoţii, cât şi doamnele preotese. Am avut rugăciuni de seară la capela Centrului cultural-pastoral Durău, la lumina lumânărilor, într-o atmosferă tainică, cât şi rugăciuni la poalele Muntelui Ceahlău, în aer liber. Astfel, ne-am bucurat cu toţii, avându-l în mijloc pe Înalt Preasfinţitul Teofan. Părinte consilier, spuneţi-ne câteva cuvinte despre implicarea echipei sectorului pe care îl conduceţi.

Echipa a fost mobilizată în totalitate în organizarea şi susţinerea acestor conferinţe, fiecare având un rol foarte bine definit. Doresc să amintesc sprijinul deosebit al voluntarilor, care au fost instruiţi de la bun început, fiecare având un rol foarte clar, şi al preoţilor moderatori care au fost implicaţi în derularea conferinţelor.

Când vor începe seriile din toamnă şi care sunt noutăţile acestor conferinţe viitoare?

Cele cinci serii de conferinţe din toamna acestui an vor începe pe 11 septembrie şi la ele vor participa doar preoţii. Dorim să aducem unele modificări, având experienţa precedentelor şapte întruniri. Sperăm ca în toamnă să punem înaintea preoţilor un proiect de ghid pastoral, din datele culese în cadrul lucrului pe echipe. Dorim să schimbăm unele lucruri la conţinut, pentru a culege noi informaţii care să fie adăugate în ghidul premarital.

Niciun comentariu: