marți, 28 iunie 2011

Catedrala episcopală din Huşi îşi serbează hramul

Catedrala episcopală din Huşi, închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, îşi serbează mâine hramul. Cu acest prilej, aseară a fost adusă de la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Sfânta Liturghie din ziua hramului va fi săvârşită de IPS Mitropolit Teofan, PS Corneliu şi PS Calinic Botoşăneanul. Tot mâine, PS Corneliu împlineşte doi ani de când a fost întronizat în demnitatea de Episcop al Huşilor.

Credincioşii din toată Moldova sunt aşteptaţi mâine să participe la hramul Catedralei episcopale din Huşi, închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sărbătoriţi de Biserica noastră pe 29 iunie. Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început aseară cu slujba Vecerniei şi a Pavecerniţei mici, care a fost urmată de întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, adusă cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor. A urmat citirea Acatistului Maicii Domnului, bucuria celor necăjiţi, slujba Aghesmei mici şi Taina Sfântului Maslu. În această dimineaţă se vor oficia Utrenia, Sfânta Liturghie şi Acatistul Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, iar apoi programul liturgic va continua cu Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului (ora 14:00), Paraclisul Maicii Domnului (ora 15:00), slujba Privegherii (18:00) şi Taina Sfântului Maslu (ora 20:00). Sfânta Liturghie va fi săvârşită mâine dimineaţă de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Preoţii şi credincioşii din Eparhia Huşilor vor sărbători mâine doi ani de când Preasfinţitul Corneliu a fost întronizat în demnitatea de Episcop al Huşilor.

Golgota Eparhiei Huşilor

Catedrala arhiepiscopală din Huşi a fost construită de Sf. Voievod Ştefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curţii domneşti, funcţionând de-a lungul timpului ca mănăstire şi Catedrală episcopală (începând din anul 1598). Monument istoric de valoare, a fost reconstruit în secolele XVIII-XIX, mai păstrează astăzi doar urmele temeliilor şi pisania din vremea marelui voievod. Biserica a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată şi jefuită în 1711 de tătari şi reclădită în perioada 1753-1756 de către episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica. Biserica a fost pictată de Gheorghe Tattarescu, între 1890 şi 1891, pictură refăcută în 1945 şi în 1996.

"Episcopia Huşilor este o eparhie veche, a treia din Moldova, întemeiată în anul 1598. A fost foarte lovită şi a trebuit să poarte drumul Golgotei, întrucât în anul 1949 Guvernul comunist a desfiinţat-o. Timp de 50 de ani, Episcopia Huşilor nu a avut păstor, fiind încorporată în Eparhia Romanului de atunci. A fost reînfiinţată în anul 1996, iar acum reclădim cu ajutorul lui Dumnezeu Biserica cea vie. Avem construcţii de biserici în satele în care nu au existat niciodată sfinte lăcaşuri", a spus Preasfinţitul Corneliu.

Niciun comentariu: