miercuri, 11 mai 2011

„Zilele Melchisedec Ştefănescu“, ediţia a XI-a

La Roman şi în localitatea Gârcina din judeţul Neamţ vor avea loc, în perioada 14-16 mai 2011, "Zilele Melchisedec Ştefănescu", ediţia a XI-a. Manifestările se vor desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi prin implicarea Centrului Eparhial Roman, având sprijinul multor instituţii de învăţământ din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Seria manifestărilor dedicate părintelui autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române va debuta sâmbătă, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Roman, de la ora 13:00, cu Simpozionul "Muzica bizantină în viaţa tinerilor". În debutul acestei manifestări, prep. univ. Adrian Sîrbu, de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, va susţine o alocuţiune. Va urma un concert de muzică psaltică susţinut de următoarele coruri: Corul "Iosif Protopsaltul", de la Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Veniamin Costachi", Mănăstirea Neamţ, Corul "Sfânta Cuvioasă Parascheva", de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Agapia, Corul "Imperialii" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Piatra Neamţ, Corul "Filomelos" al Colegiului Naţional "Dimitrie Cantemir" Oneşti, Corul "Sfântul Cuvios Iosif de la Varatec" al Mănăstirii Varatec şi Corul Melozii Romanului, Seminarul Teologic Ortodox din Roman. De la ora 16:00, PS Ioachim Băcăuanul va săvârşi Slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală din Roman. La final, Preasfinţia Sa va rosti un cuvânt catehetic.

Parastas la Gârcina, satul natal

La Catedrala arhiepiscopală din Roman va fi săvârşită, duminică dimineaţa, de la ora 9:30, Sfânta Liturghie, în cadrul căreia va fi pomenit episcopul Melchisedec Ştefănescu, iar de la ora 16:00 va fi oficiată Slujba Vecerniei. La final se va lansa volumul "Cuvinte din cuvânt - Omilii inedite" - Episcop Melchisedec Ştefănescu şi va fi susţinut un concert religios de către Corul "Laudamus" al elevilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman şi de Corala maicilor de la Mănăstirea Tisa Silvestri.

La Şcoala generală nr. 5 din Roman va avea loc luni, 16 mai 2011, de la ora 10:00, premierea câştigătorilor Concursului interjudeţean "Din viaţa şi activitatea episcopului Melchisedec Ştefănescu". La aceeaşi oră, în localitatea Gârcina, din judeţul Neamţ, va fi oficiată Slujba Parastasului în Biserica "Pogorârea Sfântului Duh", pentru părinţii şi rudeniile episcopului Melchisedec. De la ora 14:00 va fi organizată o sesiune de evocări cu tema "La Gârcina s-a născut cel mai învăţat episcop al românilor", care va fi urmată de expoziţia documentară cu obiecte ce au aparţinut episcopului Melchisedec şi de prezentarea documentarului: "Activitatea Episcopului Melchisedec în cadrul Sfântului Sinod al BOR".

Episcopul Melchisedec Ştefănescu s-a născut la 15 februarie 1823, în localitatea Gârcina din judeţul Neamţ, în familie de preot, şi a decedat la 16 mai 1892, în Roman. La 22 februarie 1879 a fost ales episcop al Romanului, unde a păstorit până la moarte.

Niciun comentariu: