sâmbătă, 28 mai 2011

Conferinţa ASCOR, Iaşi: „Încotro, tinere?“

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi a organizat, joi seara, în Sala T 17 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, conferinţa cu titlul "Încotro, tinere?".

Studenţii ieşeni au participat, în urmă cu două zile, la o nouă conferinţă ASCOR, filiala Iaşi. Prelegerea cu tilul "Încotro, tinere" a fost susţinută de pr. dr. Valentin Ioan Istrati, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi redactor-şef al portalului "Doxologia" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Pr. dr. Ioan Valentin Istrati a vorbit despre problemele tinerilor de astăzi, despre atacurile care vin asupra lor, dar şi despre necesitatea unui duhovnic. "Dacă ne gândim la problemele fundamentale ale tinerilor de astăzi, sunt câteva atacuri care distrug sufletele. Un atac la temelia formării unui tânăr este percepţia greşită asupra sexualităţii. Tânărul este ca un foc, fiind dornic să simtă bucuria de a fi cu altcineva. El nu gândeşte foarte limpede şi, de cele mai multe ori, acest lucru este fatal. Niciodată relaţiile de iubire dintre un tânăr şi o tânără foarte opuşi, foarte diferiţi, nu au mare viitor. Este bine ca un tânăr să găsească pe cineva cu care să împărtăşească aceleaşi valori. Aici, mă refer în primul rând la valorile creştine: adevărul, sfinţenia, curăţia, rugăciunea, prezenţa la sfintele slujbe, fidelitatea, sinceritatea, onestitatea. Dacă aceste valori nu sunt împărtăşite între tineri, relaţia lor se îndreaptă spre un eşec.

Întrebarea "Încotro, tinere?" se referă în primul rând la pasul pe care tinerii trebuie să-l facă: căsătorie sau călugărie. Cel care vrea să se îndrepte spre viaţa monahală ar trebui să simtă o forţă harică. Nimeni din jur nu mai poate opri această forţă. (...) Prezenţa duhovnicului în viaţa noastră este necesară şi obligatorie. Dumnezeu a poruncit ca noi să ne căutăm un duhovnic care să semene cu sufletul nostru. Spovedania înseamnă spălare, curăţire. Ce bucurie are un om când vede că sufletul lui este curat... Când o persoană săvârşeşte un păcat trebuie să se spovedească cu lacrimi, cu sufletul frânt şi cu hotărârea de a nu mai păcătui. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că, ori de câte ori păcătuim, trebuie să mergem la biserică şi să ne spovedim. Astfel vom fi iertaţi, pentru că Biserica este spital, nu tribunal", a spus pr. dr. Ioan Valentin Istrati.

Niciun comentariu: