luni, 9 mai 2011

Concursul judeţean „Sărbătoarea Paştelui la români“

Zeci de elevi au participat sâmbătă, 7 mai 2011, la Concursul judeţean "Sărbătoarea Paştelui la români". Concurenţii s-au înscris la două secţiuni, iar la final au fost premiaţi. Competiţia a fost organizată la Şcoala "Elena Cuza" din Iaşi şi a debutat cu demonstraţii ale meşterilor populari care fac parte din Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova.

A devenit o tradiţie ca, în perioada sărbătorilor de Paşti, Şcoala "Elena Cuza" din Iaşi să organizeze Concursul judeţean "Sărbătoarea Paştelui la români". Ajuns la cea de-a treia ediţie, competiţia din acest an s-a bucurat de prezenţa elevilor de la nouă şcoli din judeţul Iaşi. Mai întâi, meşterii de la Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova au realizat două demostraţii apreciate de copii (confecţionare de păpuşi din porumb şi sculptură în lemn), care au fost însoţite de explicaţii. Ediţia din acest an a fost organizată de Şcoala "Elena Cuza" din Iaşi, având susţinerea prof. Paraschiva Mîrza-Leşan, directoarea acestei instituţii, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi şi cu Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova. Evenimentul a beneficiat şi de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, care a integrat această activitate în calendarul activităţilor educative. Elementul de noutate al concursului a fost proba de pregătire practică aplicată pe două secţiuni: interpretare artistică (literară sau muzicală) şi prezentarea creaţiilor plastice realizate de elevi. Competiţia s-a adresat segmentului de elevi care sunt în clasa a VI-a.

Efortul copiilor, apreciat de organizatori

La finalul concursului, prof. de Religie Gabriela Fulvia Horobeţ, coordonatorul concursului, a apreciat efortul pe care elevii l-au depus la cele două secţiuni, i-a încurajat, i-a îndemnat la rugăciune, să fie alături de Dumnezeu şi de Biserică. Etnograful Marcel Lutic, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, a oferit premii şcolarilor care s-au remarcat prin talent şi creativitate. "Toţi factorii implicaţi în organizarea acestui concurs au apreciat efortul deosebit al copiilor, felul în care s-au prezentat, emoţiile pe care le-au trăit şi posibilitatea de a relaţiona unii cu alţii. Ne-am bucurat de faptul că au fost copii nu doar de la şcolile din municipiul Iaşi, ci din întregul judeţ. Elevi cu aceleaşi preocupări, cu dragoste faţă de Dumnezeu şi credinţă, cu sufletul deschis, au avut posibilitatea să se întâlnească într-o activitate pe care o considerăm lucrătoare şi ziditoare de suflet", a spus prof. de Religie Gabriela Fulvia Horobeţ.

"Prin participarea noastră am vrut să facem cunoscută şcoala la care învăţăm"

Elevii care s-au înscris la Concursul judeţean "Sărbătoarea Paştelui la români" au mărturisit faptul că s-au pregătit intens pentru această competiţie, dorind prin acest lucru să promoveze şcolile unde studiază. "Deşi anul trecut am mai participat la acest concurs, la această ediţie a fost o atmosferă şi mai plăcută, în sensul că am legat prietenii cu unii concurenţi. Am avut emoţii foarte mari în timpul concursului, mai ales că mulţi concurenţi au fost foarte bine pregătiţi. Pentru această competiţie m-am pregătit mai multe zile", a declarat Cristian Bobârcă, de la Şcoala "Gheorghe I. Brătianu", care a luat Premiul al II-lea. "Am venit la acest concurs dedicat Învierii Domnului nostru Iisus Hristos pentru că este interesant. Este deosebit faţă de alte concursuri, iar prin participarea noastră am vrut să facem cunoscută şcoala la care învăţăm", a declarat Ştefana Andreea Coşescu, de la Şcoala "Ion Creangă", care a intonat, alături de eleva Ioana Calabalic, o cântare religioasă.

Niciun comentariu: