miercuri, 27 aprilie 2011

Îndemn la bunătate, iertare şi pace în noaptea de Înviere

Bisericile din oraşele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au fost arhipline în noaptea Învierii. Oamenii au venit pentru a primi Lumina Sfântă şi a lua parte la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au binecuvântat carnea, ouăle şi pasca. La Catedrala mitropolitană din Iaşi slujba Învierii a adunat mii de ieşeni care s-au bucurat de cuvântul duhovnicesc al Înalt Preasfinţitului Teofan. Mii de ieşeni şi-au îndreptat paşii, în noaptea de Înviere, către Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba din noaptea de Paşti a debutat în faţa sfântului altar la ora 24:00, când Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan i-a chemat pe oameni să ia lumină. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, alături de soborul de preoţi, s-a îndreptat apoi către esplanada din faţa Catedralei mitropolitane din Iaşi. Mulţimea de credincioşi care aştepta în linişte afară a primit de la slujitorii sfântului altar lumina sfântă. Bucuria ieşenilor care au venit la slujba Învierii la Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost cu atât mai mare cu cât Lumina Învierii pe care au primit-o de la arhipăstorul lor a provenit de la Sfântul Mormânt din Ierusalim. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la semnificaţia sărbătorii Învierii Domnului. Totodată, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a îndemnat credincioşii să răspândească celor din jur bunătate, iertare, să fie martori şi mărturisitori ai Învierii lui Hristos. "Să spuneţi tuturor că Hristos a înviat şi să răspundeţi tuturor că Mântuitorul a înviat. Să vă gândiţi în aceste zile la cei care sunt în nevoie şi să vă vizitaţi rudele. Să aveţi parte de pace în inimă, în familie, la locul de muncă. Poate pacea Învierii lui Hristos se va răspândi şi în acele zone unde războiul parcă nu mai încetează. Să vă dăruiască Dumnezeu binecuvântarea Sa şi să fiţi oameni îmbrăcaţi cu iubire. Sfântul Ioan Evanghelistul spune că ura aduce moarte, iar iubirea între fraţi îi transformă în fii ai Învierii", a spus IPS Teofan, care a urat la finalul Sfintei Liturghii tuturor credincioşilor "înviere continuă" în toate zilele.

"A fost o noapte dumnezeiască mult aşteptată"

În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc tradiţionala întâlnire a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei cu ieşenii. Aici, ierarhul locului a ciocnit cu oamenii un ou roşu şi un pahar cu vin. Ieşenii care s-au adunat în număr mare la Catedrala mitropolitană din Iaşi ne-au mărturisit bucuria de a fi prezenţi la cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. "A fost o noapte dumnezeiască mult aşteptată. Am participat cu bucurie la majoritatea slujbelor din Postul Mare, astfel încât am reuşit să gust din frumuseţea acestei sărbători", a declarat Maria Ciubotariu din Iaşi. "Sărbătoarea Învierii este una a luminii, este o trecere de la moarte la viaţă. Mulţumim lui Dumnezeu că şi anul acesta ne-a ajutat să ajungem la slăvita lui Înviere, care dorim să fie un prilej de înnoire sufletească", ne-a mărturisit Florin Ghiban din Iaşi.

Sărbătoarea Luminii la Roman

Credincioşii care au participat la slujba Învierii la Catedrala arhiepiscopală din Roman au primit câte o lumânare şi un ou roşu. Slujba Sfintei Liturghii din noaptea de Paşti a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. "Sărbătoarea Luminii a adunat în jurul venerabilului lăcaş de cult romaşcan câteva sute de creştini, sosiţi special pentru a primi Sfânta Lumină şi pentru a se ruga în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti. Bucuria sărbătorii a început încă de la ora 22:00, când delegaţia Centrului eparhial Roman a adus Sfânta Lumină, de la Aeroportul din Suceava la Catedrala din Roman. Aşezată în sfântul altar, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Sfânta Lumină a fost împărţită tuturor preoţilor şi reprezentanţilor parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei, sosiţi special la Roman pentru acest eveniment. La finalul slujbei, toţi cei prezenţi au primit ouă roşii binecuvântate de PS Ioachim Băcăuanul, care, la sfârşitul rugăciunilor, a ciocnit un ou cu fiecare dintre credincioşi", ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Niciun comentariu: