sâmbătă, 30 aprilie 2011

„Chipul şi rugăciunea Maicii Domnului, izvor de tămăduire“

Praznicul Izvorului Tămăduirii sărbătorit ieri de Biserica Ortodoxă a adunat la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ peste 2.000 de credincioşi din toată Moldova. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de 27 de preoţi şi diaconi. După slujba Aghezmei mici, a avut loc pelerinajul cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, în jurul Bisericii cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Izvorul Tămăduirii" a Mănăstirii Bistriţa. Ctitoria domnitorului Alexandru cel Bun de la Mănăstirea Bistriţa şi-a serbat ieri al doilea hram. Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii şi-au îndreptat paşii către sfântul lăcaş al străvechii aşezări monahale ca să ia parte la programul liturgic dedicat acestei sărbători. În jurul orei 9:00, soborul de preoţi şi diaconi, care au ţinut în mâini lumânări aprinse, l-a întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Teofan la stăreţia mănăstirii. De aici, s-a mers către podiumul special amenajat în glasul imnului pascal şi al cântării "Pre Stăpânul". Cu acest prilej, icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana a fost scoasă din biserică şi a fost aşezată afară pe toată durata slujbei. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a Corului "Byzantion" din Iaşi. La slujbă au participat şi autorităţi locale şi judeţene.

Sărbătoarea de ieri aminteşte de un moment istoric petrecut în Constantinopol

În cuvântul de învăţătură, adresat după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a explicat că sărbătoarea de ieri aminteşte de un moment istoric petrecut în Constantinopol (astăzi Istanbul), când fostul împărat al Bizanţului, Leon, a descoperit un izvor tămăduitor spre care creştinii se îndreaptă şi în zilele noastre. În continuare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat că întrucât Izvorul mântuirii noastre, Hristos Domnul, S-a născut din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, izvorul de tămăduiri a fost identificat cu Maica Domnului. "De aceea, astăzi, (n.r. ieri) noi o cinstim pe Fecioara Maria, izvor de viaţă, de mântuire, pe care Biserica în cântările ei, în acatiste o numeşte "mană cerească", "apa harului", "râu de tămăduire", "noian duhovnicesc", "norul cel ceresc", "fântâna tămăduirilor", "şuvoi al frumuseţilor negrăite" ş.a. Noi trebuie să ne îndreptăm către Maica Domnului, izvor de tămăduire, pentru că suntem plini de răni. Tămăduirea vine prin Mântuitorul Hristos, Cel mort şi înviat, prin rugăciunile Maicii Sale şi ale sfinţilor. Sunt nenumărate răni provocate de necredinţă, de deznădejde, de neiubire, de abuzul de putere, de plăcere şi de avere. Chipul şi răgăciunea Maicii Domnului sunt izvor de tămăduire din care omul poate să se adape. Îl rugăm pe Hristos Cel mort şi înviat, ca prin rugăciunile Preacuratei Sale Maici, să reverse asupra noastră tămăduirea care să alunge rănile necredinţei, deznădejdii şi neiubirii", a spus IPS Teofan.

Agheazmă mică şi procesiune cu icoana Sfintei Ana

Arhim. Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa şi exarh al zonei Neamţ, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că la slujba de hram au venit credincioşi în număr mare. Sfinţia sa a mulţumit în continuare părinţilor stareţi, părinţilor profesori şi parohilor care au slujit. "Este o mare bucurie pentru noi faptul că dumneavoastră, credincioşii, aţi venit într-un număr atât de mare, având în mijloc pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Împreună ne-am împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos şi am fost în comuniune. Hristos, după Înviere, ca să demonstreze apostolilor că nu este o nălucă, a mâncat în faţa lor un peşte şi un fagure de miere. Şi peştele şi fagurele de miere simbolizează, după Sfântul Grigore Palama, firea umană îndumnezeită. Aşa cum peştele, ca să trăiască, trebuie să stea în apă, aşa şi creştinul trebuie să rămână în apa Botezului şi să-L urmeze pe Hristos, pentru că altfel moare", a remarcat arhim. Luca Diaconu. A urmat slujba Aghezmei mici oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în curtea sfântului lăcaş, la finalul căreia persoanele prezente au fost stropite cu apă sfinţită. În glasul clopotelor şi al toacei, a avut loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul Bisericii cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Izvorul Tămăduirii", pe parcurs cântându-se "Hristos a înviat!".

"Această sărbătoare înseamnă binecuvântare, milă şi ajutor de la Dumnezeu"

Peste 200 de credincioşi au participat joi seara la slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica "Izvorul Tămăduirii" din cartierul ieşean CUG II, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2. Pr. Nicolae Dorneanu de la parohia "Sfânta Mahramă" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Iaşi a vorbit la sfârşitul slujbei din ajunul hramului despre puntea dintre fostul Imperiu Bizantin şi Iaşi, creată prin faptul că Maica Domnului ocroteşte atât Biserica "Izvorul Tămăduirii" din Istanbul, cât şi cea închinată acestui praznic din capitala culturală a Moldovei. "Alături de credinţa ortodoxă păstrată de poporul român, neîntinată de orice erezie, alături de mărturisirea acestei credinţe stă ocrotirea Maicii Domnului. În această neîntreruptă ocrotire a Maicii Domnului, noi sărbătorim de Izvorul Tămăduirii bucuria de a fi ortodocşi. Pentru noi, această sărbătoare înseamnă binecuvântare, milă şi ajutor de la Dumnezeu. Mărturisirea credinţei este cea mai frumoasă faptă bună, cea mai frumoasă podoabă, este cel mai scump dar pe care îl facem aproapelui şi lui Dumnezeu", a explicat pr. Nicolae Dorneanu. Părintele paroh Constantin Stoian a mulţumit ieşenilor şi preoţilor care au participat la slujba Vecerniei, dar şi tinerilor teologi şi seminarişti care au oferit răspunsurile la strană. Ieri-dimineaţă, slujba Sfintei Liturghii şi a Aghezmei mici au fost săvârşite de pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2.

Niciun comentariu: