luni, 18 aprilie 2011

Pelerinaj pe străzile oraşelor cu ramuri de salcie şi colinde de Florii

Peste 2.000 de ieşeni au participat sâmbătă după-amiază la pelerinajul de Florii, organizat în fiecare an de protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2. La procesiune a participat şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În celelalte protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor au fost organizate, pe parcursul zilei de sâmbătă, pelerinaje închinate sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.

În ajunul Floriilor, mii de credincioşi din Iaşi şi-au îndreptat paşii către Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" - Bărboi pentru a se ruga în timpul Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După sfinţirea ramurilor de salcie, în glasul clopotelor, a debutat procesiunea. În faţa soborului de 50 de preoţi din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, condus de PS Calinic Botoşăneanul, a fost purtată de patru preoţi icoana Intrării Domnului în Ierusalim, prapuri şi cruci ţinute în mâini de tineri îmbrăcaţi în stihare luminoase. Din soborul de preoţi au făcut parte pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, pr. Vilie Doroşincă, protoiereul Protopopiatului Iaşi 2, preoţi de la Centrul eparhial Iaşi şi stareţi de la mănăstirile ieşene. Bucuria celor care au participat la procesiune a fost cu atât mai mare cu cât vremea a fost deosebit de frumoasă. Prima oprire a fost făcută în dreptul Bisericii "Sfântul Sava" din Iaşi, unde s-a rostit o ectenie. La pelerinaj s-au alăturat copii de la mai multe şcoli din Iaşi, dar şi autorităţi centrale şi locale. O altă ectenie s-a făcut în faţa Bisericii "Sfinţii Trei Ierarhi", iar în Catedrala mitropolitană din Iaşi a avut loc încheierea procesiunii. Părintele protopop Constantin Andrei a rostit, din încredinţarea Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, un cuvânt de învăţătură celor prezenţi în care a vorbit despre istoria pelerinajului de Florii de la Iaşi.

"Am adus slavă Domnului pentru că a pătimit pentru păcatele noastre"

Ieşenii care au participat la pelerinajul de Florii ne-au mărturisit că au dorit să rememoreze drumul pe care Mântuitorul Hristos l-a făcut din Betania la Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu bucurie. "Am venit la acest pelerinaj pentru a sărbători Intrarea Domnului în Ierusalim. Cu acest prilej m-am rugat şi am adus slavă Domnului pentru că a pătimit pentru păcatele noastre", a spus Andreea Hriscu, elevă, din Iaşi. "Am venit pentru prima dată la procesiune aici, în Iaşi. În familia noastră s-a format o tradiţie în ultimii ani să participăm la pelerinajul de Florii. Pentru mine este un lucru înălţător. Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este importantă pentru viaţa oricărui creştin, iar o astfel de manifestare nu face altceva decât să arate mărturisirea credinţei şi slăvirea Mântuitorului Hristos care a murit pentru păcatele noastre. Noi rememorăm acum (n.r. sâmbătă) intrarea în Ierusalim a Mântuitorului Hristos, unde a fost întâmpinat cu stâlpări şi bucurie", a declarat Mihaela Diaconu din Târgu Neamţ. "Am venit la pelerinaj din dragoste pentru această sărbătoare şi pentru a marca intrarea Mântuitorului în cetatea unde avea să pătimească. Este o minune şi o binecuvântare de la Dumnezeu că vremea este aşa frumoasă", a mărturisit Ioan Baciu din Iaşi.

Pelerinajul de Florii în protopopiatele Eparhiei Iaşilor

Pelerinajul de Florii în Paşcani s-a derulat şi în acest an, bucurându-se de participarea unui număr mare de credincioşi. Păşcănenii s-au adunat în Piaţa "Mihail Sadoveanu" a municipiului Paşcani, unde s-a oficiat o slujbă de binecuvântare. Preoţii au susţinut un concert de cântări specifice Postului Mare. De asemenea, grupuri de copii de la mai multe şcoli din Paşcani au susţinut câte un recital din perioada Triodului. Părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, ne-a relatat faptul că a fost o atmosferă de sărbătoare, creată mai ales de prezenţa credincioşilor şi a copiilor care au ţinut în mâini ramuri de salcie. La Botoşani, pelerinajul s-a derulat prin faţa a trei biserici. După cum ne-a relatat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, s-au rostit ectenii pentru pacea lumii, pentru mântuirea credincioşilor. "A fost o atmosferă deosebită în care am văzut cum se manifestă sacrul", a spus pr. protopop Lucian Leonte. Pelerinajul de Florii de la Dorohoi a fost organizat astfel încât să se treacă prin faţa unui număr cât mai mare de biserici, iar la Darabani s-a mers în procesiune către centrul oraşului cu icoane, prapuri şi cruci. La Săveni, procesiunea dedicată Floriilor a adunat peste 200 de credincioşi şi elevi de la şcolile din oraş. Cu toţii au purtat în mâini ramuri de salcie, iar copiii au intonat colinde de Florii. Peste 30 de preoţi din Piatra Neamţ au participat la procesiunea închinată sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. După cum a amintit pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, Corul "Imperialii" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamţ a intonat pe parcursul procesiunii cântări specifice şi colinde. La Roznov a avut loc un pelerinaj la cele 12 troiţe din parohia "Sfântul Nicolae" şi o procesiune în parohia "Sfinţii Apostoli". În Protopopiatul Ceahlău, pelerinajul de Florii a debutat în parohia Grinţieş şi s-a încheiat în parohia Grinţieşu Mare. După cum ne-a relatat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, la evenimentul religios au participat numeroşi credincioşi.

Niciun comentariu: