marți, 19 aprilie 2011

Reînvierea tradiţiilor populare româneşti la expoziţia „Lumină din lumină“

În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc, în urmă cu două zile, expoziţia "Lumină din lumină". Vernisajul a fost organizat de Departamentul de promovare a valorilor şi tradiţiilor naţionale din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor şi a cuprins o colecţie de icoane, peste 40 de tipuri de cruci crestate în lemn, ouă încondeiate, piese de ceramică şi obiecte de port popular.

În deschiderea manifestării, pr. Iulian Negru, consilier pe Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, a remarcat că Duminica Floriilor are un caracter şi un loc aparte în perisajul liturgic, întrucât reprezintă "trecerea de la Postul Mare la înfricoşata Săptămână a Patimilor Domnului". În continuare, pr. Iulian Negru a explicat că sectorul pe care îl conduce a dorit să marcheze sărbătoarea Floriilor şi a Paştilor printr-un vernisaj de obiecte de artă tradiţională populară românească. "Privind aceste obiecte, ne putem da seama că poporul român a fost pătruns de duhul Evangheliei. Pe aceste obiecte vedem întotdeauna imaginea Sfintei Cruci, iconiţe. Ne gândim la credinţa pe care o aveau înaintaşii noştri, care şi-au exprimat prin artă bucuria de a fi întru Domnul. O parte din expoziţie este colecţia dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, ostenitoare în cadrul Sectorului de Misiune", a spus pr. Iulian Negru. Dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu a vorbit în continuare despre semnificaţiile Duminicii Floriilor, care era aşteptată cu bucurie în satul de altădată, despre simbolistica ramurilor de salcie sfinţite la biserică, dar şi despre încondeierea ouălor din Joia Mare. "Joia Mare era ziua destinată pentru a se încondeia sau a se închistri ouăle. Mai multe bătrâne din diverse zone ale ţării îmi spuneau că ouăle care se încondeiază în Joia Mare aduc pentru casa omului numai sănătate, numai pace, numai linişte", a spus dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, care a amintit că Învierea este "sărbătoarea întregului popor".

"Lucruri care altădată nu făceau parte din muzeu, ci din realitatea zilnică"

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi-a arătat bucuria pentru faptul că Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor a organizat acest vernisaj, exprimându-şi îngrijorarea că multe din tradiţiile satului românesc au dispărut. "În parohiile pe care le-am vizitat în Oltenia şi în Moldova, am observat că preoţii încearcă să aducă în faţă o altă lume. Apar copii îmbrăcaţi în straie populare, apar lucruri care altădată nu făceau parte din muzeu, ci din realitatea zilnică. Mai sunt zone unde a mai rămas câte ceva din ceea ce românul a trăit altădată. Aceste lucruri dispar tot mai mult. O parte dintre ele au fost aşezate în muzee, însă din casele noastre nu mai fac parte. Cu durere, vom vorbi din ce în ce mai puţin despre aceste lucruri dacă mersul istoriei va rămâne acelaşi. Vom vorbi cu dragoste despre aceste lucruri în semn de apreciere pentru cei care încă luptă împotriva valului, dorind să creadă că ele nu au dispărut cu totul", a subliniat IPS Teofan. La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de participanţii la eveniment, a vizitat expoziţia. Pe lângă obiectele personale din colecţia dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, au mai expus ouă încondeiate, picturi sau cruci sculptate Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) - filiala Iaşi şi Asociaţia "Communio" din Iaşi, care a vernisat ouăle încondeiate de copiii din mai multe parohii ieşene în cadrul campaniei "Vin Paştile".

Niciun comentariu: