sâmbătă, 9 aprilie 2011

Binecuvântare arhierească în Parohia Romanovca

Înalt Preasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat joi, 7 aprilie 2011, Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Parohia "Acoperământul Maicii Domnului" - Romanovca, Protopopiatul Ungheni. Cu acest prilej, Înalt Preasfinţia Sa a sfinţit locul unde se va construi viitoarea clopotniţă a parohiei păstorite de părintele Nicolae Tverdostup.

Sărbătoarea Bunei Vestiri a fost cinstită în mod deosebit de creştinii pe stil vechi din Parohia Romanovca, Protopopiatul Ungheni din Mitropolia Basarabiei. Enoriaşii din acest sat, dar şi cei din localităţile învecinate au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înalt Preasfinţitul Petru. Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor a venit să slujească în această parohie pentru a încuraja osteneala preotului paroh şi a credincioşilor, care se străduie de mai mulţi ani să înalţe un lăcaş închinat Maicii Domnului. Cu emoţie, oamenii l-au aşteptat pe ierarhul locului cu lumânări aprinse, în sunetul clopotelor şi al cântării "Pre Stăpânul". IPS Petru, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, dirijaţi de Marin Osoianu. Predica la sărbătoarea Bunei Vestiri a fost ţinută de pr. Ioan Coşoi, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Chişinăului. Înalt Preasfinţitul Petru a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Bunei Vestiri, prăznuită de credincioşii pe stil vechi din Basarabia. "Prin această Bună Vestire a Arhanghelului Gavriil s-a început mântuirea neamului omenesc. Prin Mântuitorul Hristos care s-a năcut şi a venit în lume au fost aduse o nouă învăţătură şi mântuire. Mântuitorul ne spune că toţi cei care se pocăiesc se mântuiesc iar cei care nu se căiesc merg în loc întunecat", a spus IPS Petru. Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a îndemnat credincioşii să păstreze învăţăturile Bisericii în care au crezut şi înaintaşii lor, să cinstească pe Născătoarea de Dumnezeu, ca "cea care este grabnică ajutătoare şi mijloceşte pentru sufletele noastre la Stăpânul tuturor atunci când o rugăm cu credinţă puternică". Înalt Preasfinţia Sa a felicitat pe creştinele care poartă numele de Maria, dorindu-le ca modelul vieţii lor să fie viaţa Născătoarei de Dumnezeu.

Îndemn pentru continuarea lucrărilor

Totodată, Înalt Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe enoriaşi să fie alături de părintele paroh şi să sprijine în continuare lucrările de construcţie la Biserica "Acoperământul Maicii Domnului". "Mă bucur de fiecare dată când trec prin această zonă şi văd biserica aceasta. Îmi aduc aminte de problemele ei, de neajunsurile ei şi de faptul că aici încă este nevoie să se realizeze multe lucrări. Ştiu care sunt problemele acestei parohii şi de aceea trebuie să-l respectaţi pe părintele dumneavoastră paroh pentru că el pune mult suflet pentru această biserică. Locuitorii acestui sat nu trebuie să uite că biserica este a comunităţii. Să-l ajutaţi pe părintele paroh, să-l susţineţi cu cât puteţi şi să nu-l lăsaţi singur atunci când se lucrează la biserică. Ştiu ce înseamnă să construieşti o biserică, fie mică, fie mare", a mărturisit Înalt Preasfinţitul Părinte Petru. Ca semn de recunoştinţă din partea Mitropoliei Basarabiei, părintele paroh Nicolae Tverdostup a primit din partea Înalt Preasfinţiei Sale distincţia bisericească "Bederniţa". La final, ierarhul locului alături de preoţi, diaconi şi credincioşi au ieşit în procesiune în curtea sfântului lăcaş. Aici, IPS Petru a sfinţit locul unde se va construi clopotniţa Parohiei Romanovca.

Biserică închinată Maicii Domnului, ridicată în patru ani

Parohia "Acoperământul Maicii Domnului" - Romanovca a fost înfiinţată în anul 2004 cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Petru. Demersurile necesare pentru obţinerea documentaţiei au fost făcute de pr. paroh Nicolae Tverdostup. În anul 2006 a fost turnată temelia sfântului lăcaş. Clădirea bisericii cuprinde demisolul şi biserica propriu-zisă. În perioada următoare lucrările la acest lăcaş de închinăciune "în stil românesc", după cum l-a numit părintele paroh, vor continua cu finalizarea tencuielii, pentru ca ulterior să fie demarată pictura în interior. Anul acesta va fi turnată fundaţia viitoarei clopotniţe din curtea parohială. "În această parohie nu a existat niciodată biserică. Vremurile sunt grele, dar nu ne temem de criza care a înconjurat toată lumea. Ştim că este mare mila lui Dumnezeu, care ne ajută şi lucrează prin oameni de bună credinţă. Pe parcursul lucrărilor la biserica noastră am rămas uimit de minunile pe care Dumnezeu le-a făcut prin oamenii care au păşit în acest sfânt lăcaş pentru a ne oferi câte ceva din truda muncii lor. De multe ori nici nu am avut cuvinte să mulţumesc acestor oameni. Acest lucru, pe mine, ca paroh, m-a încurajat mult mai mult, astfel încât să nu-mi fie frică de aceste crize care ne înconjoară", a declarat pr. paroh Nicolae Tverdostup. Până în prezent, fondurile au provenit de la credincioşii din parohie, dar părintele paroh a făcut colecte şi în satele învecinate.

Un comentariu:

Anonim spunea...

atat de frumoase si simple chipurile enoriasilor...frumos reportaj!