marți, 15 decembrie 2009

Sfântul Dosoftei, omagiat în clădirea celei de a doua tiparniţe din Moldova

Asociaţia „Frăţia Ortodoxă Română“ - filiala Iaşi, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române Iaşi, a organizat pe 12 decembrie 2009, la Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul“, „Zilele Dosoftei“. La acest eveniment au participat preoţi din Iaşi, conducerea Muzeului Literaturii Române şi copii de la Şcoala „Dimitrie Sturdza“ din Iaşi.

Sfântul Ierarh Dosoftei, pomenit de credincioşii ortodocşi în urmă cu două zile, a fost omagiat şi în acest an la Iaşi prin organizarea „Zilelor Dosoftei“. Manifestarea a avut loc în clădirea în care, la 1679, Sfântul Dosoftei a instalat a doua tiparniţă din Moldova, aici fiind tipărite „Liturghia“ (1679), „Psaltirea de-nţeles“ (1680), „Viaţa şi petrecerea sfinţilor“ (1682-1686). După slujba Acatistului Sfântului Ierarh Dosoftei, oficiată de cinci preoţi, pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1 şi preşedinte al Asociaţiei „Frăţia Ortodoxă Română“ - filiala Iaşi, a amintit faptul că, după 1990, la Casa Dosoftei din Iaşi au fost organizate evenimente deosebite dedicate Sfântului Ierarh Dosoftei. „Sfântul Ierarh Dosoftei străluceşte atât în aureola Bisericii noastre, cât şi în panteonul culturii române. El a avut două coordonate în viaţa şi în activitatea sa, şi anume apărarea Ortodoxiei în faţa calvinismului şi a romano-catolicismului şi traducerea în limba română a cărţilor de cult“, a spus pr. protopop Constantin Andrei.

Primul în lumea ortodoxă care a versificat Psaltirea

Prof. univ. dr. Elvira Sorohan de la Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi a apreciat faptul că Biserica „evocă personalităţi ale culturii noastre vechi într-o vreme în care nu mai suntem dispuşi să recunoaştem că în istoria culturii noastre au trăit personalităţi care au marcat prin opera lor momente de importanţă fundamentală“, după care a susţinut conferinţa „Dosoftei, un traducător original al Psaltirii“. „Sfântul Ierarh Dosoftei este important pentru istoria Bisericii, pentru istoria limbii române şi pentru istoria literaturii române întrucât este versificatorul Psaltirii. El a fost primul în lumea ortodoxă care a versificat Psaltirea. Îmbrăcând haina Psalmistului, Sfântul Dosoftei rămâne fidel atitudinilor fundamentale care alternează în originanul biblic între imn ardent de recunoaştere şi laudă a lui Dumnezeu şi implorarea de a-l scoate din primejdie pe cel care se roagă. Aceste două tonalităţi sunt foarte distincte în compunerea psalmilor regelui David. Sfântul Dosoftei a respectat originalul, reuşind un transfer de trăire lirică, pentru că gândul lui se fixa mai ales pe ceea ce era istoria românilor. De aici, reuşita Sfântului Dosoftei de a adapta la psihologia şi realităţile sufletului românesc Psaltirea Regelui David“, a remarcat prof. univ. dr. Elvira Sorohan, care a amintit faptul că în acest an se aniversează 385 de ani de la naşterea Sfântului Dosoftei, 316 ani de la moartea sa şi 336 de ani de la tipărirea „Psaltirii în versuri“ a Sfântului Dosoftei. La final, elevii Şcolii „Dimitrie Sturdza“ din Iaşi au oferit un program artistic.

Niciun comentariu: