vineri, 11 decembrie 2009

Resfinţirea bisericii parohiei Brăhăşoaia

Sute de credincioşi au participat pe 6 decembrie 2009 la slujba de resfinţire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ din parohia Brăhăşoaia. Târnosirea sfântului lăcaş a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii oficiate de PS Corneliu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Enoriaşii parohiei Brăhăşoaia din Protopopiatul Negreşti au participat de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae la slujba de resfinţire a lăcaşului de închinăciune în care se roagă în fiecare duminică şi sărbătoare. După întâmpinarea chiriarhului, a început slujba de resfinţire, mai întâi la exterior, iar apoi la interior. În tot acest timp, mulţi dintre participanţi, prezenţi pentru prima dată la un astfel de eveniment, au ascultat cu evlavie rugăciunile, Evangheliile, ecteniile, fiind impresionaţi de rânduiala târnosirii sfântului lăcaş. A urmat slujba Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în curtea lăcaşului de închinăciune, săvârşită de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi din care a făcut parte şi pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui. În cuvântul de învăţătură pe care l-a adresat credincioşilor prezenţi, Episcopul Huşilor a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a XXVII-a după Rusalii şi despre viaţa Sfântului Ierarh Nicolae. La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a acordat mai multe distincţii de vrednicie membrilor Consiliului parohial şi celor care au sprijinit lucrările de reconsolidare a Bisericii „Sfântul Nicolae“.

S-au refugiat la Brăhăşoaia pentru a nu se lepăda de credinţa strămoşească

Biserica parohiei Brăhăşoaia a fost ridicată prin contribuţia boierului Dimitrie Castroian în anul 1870, satul în care s-a zidit sfântul lăcaş fiind format din refugiaţi bucovineni şi ucraineni ai Imperiului Habsburgic. Pentru că oamenii au fost obligaţi să treacă la catolicism, s-au refugiat pe aceste meleaguri pentru a nu se lepăda de credinţa strămoşească. Lăcaşul de închinăciune a mai fost reparat în anul 1925, neumbându-se însă şi la sfânta masă. La slujba resfinţirii din ziua Sfântului Nicolae s-a găsit în sfânta masă tubul cu sfintele moaşte din anul 1870. În ultimii ani s-au efectuat lucrări de reconsolidare la structura de rezistenţă, s-a înlocuit tavanul, s-a tencuit la interior şi exterior. De asemenea, a fost reconsolidată clopotniţa. „Pentru credincioşii noştri a fost o mare bucurie faptul că l-au avut în mijlocul lor pe PS Corneliu. Oamenii au trăit aceste momente de înaltă încărcătură duhovnicească cu mare emoţie. Anul trecut a mai fost resfinţită o biserică în satul Călugăreni, o filie a parohiei noastre“, a spus pr. paroh Cătălin Ungureanu, secretar al Protopopiatului Vaslui. În parohia Brăhăşoaia se desfăşoară o bogată activitate social-filantropică. Anul trecut au fost primite ajutoare din partea unei fundaţii italiene, ajutor de care a beneficiat un număr de peste 30 de familii sărace din parohie. Prin grija Preasfinţitului Corneliu, în anul 2007, două familii au primit câte o vacă, iar alte 25 de familii au fost ajutate cu produse agricole.

Niciun comentariu: