sâmbătă, 19 decembrie 2009

Expoziţia de cultură ortodoxă din cinci mănăstiri moldave a ajuns la Iaşi

La Muzeul Unirii din Iaşi a avut loc ieri vernisajul expoziţiei „Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din ctitoriile monahale rurale, reprezentative ale Arhiepiscopiei Iaşilor, Sfintele Mănăstiri Bistriţa, Pângăraţi, Secu, Văratec şi Vorona - secolele XVI-XIX“. Cu acest prilej, a fost lansat un album care poartă numele expoziţiei, apărut la Editura „Doxologia“.

La expoziţia organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi au participat Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, precum şi preoţi consilieri de la Centrul Eparhial Iaşi, preoţi, academicieni profesori. În deschiderea manifestării, drd. Aurica Ichim, şef Birou Conservare în cadrul Muzeului Unirii din Iaşi, a mulţumit invitaţilor pentru prezenţă, apreciind importanţa realizării unei expoziţii de icoane, argintărie, textile şi cărţi din tezaurul românesc. „Pentru toţi cei care vor vizita muzeul, inevitabil paşii vor trece prin această expoziţie. Privindu-le, sunt convinsă că vor avea acea clipă de pioşenie şi de aducere aminte, de respect pentru valorile noastre“, a spus drd. Aurica Ichim. A urmat cuvântul Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, care a explicat că, deşi icoana nu a fost zugrăvită pentru a fi expusă în muzeu, prin intermediul ei oamenii se pot apropia de Sfânta Biserică. „Icoana este expusă în muzeu pentru ca iubitorii de frumuseţe să vadă cum trăia românul altă dată, cum înţelegea el relaţia cu Dumnezeu, care era podoaba sfintelor noastre biserici. Cel care intră în această sală are posibilitatea să fie în contact cu lumea de altă dată. Icoana nu a fost concepută pentru a fi aşezată în muzeu. Ea a fost gândită pentru ca omul, prin intermediul ei, să înţeleagă mai bine de ce vieţuieşte pe pământ şi de ce Dumnezeu a coborât pe pământ. Vremurile s-au schimbat, iar astăzi găsim icoane şi în muzee. Nu întotdeauna şi nu toţi iubitorii de frumuseţe pătrund atât de des în sfintele biserici. Aşezarea unor icoane de o asemenea valoare în săli de muzee poate fi văzută drept o activitate misionară“, a spus IPS Teofan.

Al doilea vernisaj, aceeaşi expoziţie

Mesajul dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Naţional Muzeal „Moldova“ Iaşi, a fost transmis de dr. ing. Maria Geba, cercetător în cadrul Complexului Naţional Muzeal „Moldova“ Iaşi. „Iniţiativa Moldovei şi Bucovinei, susţinută de către noi, în calitate de coorganizatori ai acestei expoziţii, este un bun prilej pentru a redescoperi orizontul comun al lucrării noastre, de salvare a valorilor care stau la temelia existenţei şi a identităţii noastre spirituale în plan naţional şi universal“, a transmis dr. Lăcrămioara Stratulat. Conf. univ. dr. Petronel Zahariuc de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi a prezentat în alocuţiunea sa monumentele de unde provin icoanele expuse la Muzeul Unirii şi a vorbit despre valorile de patrimoniu mobil pe care aceste monumente le adăposteşte. În cadrul vernisajului a avut loc prezentarea volumului „Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din ctitoriile monahale rurale, reprezentative ale Arhiepiscopiei Iaşilor, Sfintele Mănăstiri Bistriţa, Pângăraţi, Secu, Văratec şi Vorona - secolele XVI-XIX“, de dr. Sebastian Duicu de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti, apărut la Editura „Doxologia“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La final, Corul „Sfântul Iosif de la Văratec“, al maicilor de la Mănăstirea Văratec, a susţinut un concert de colinde.

Proiect expoziţional iniţiat de IPS Teofan

Expoziţia de la Muzeul Unirii din Iaşi a fost organizată mai întâi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti, în perioada 29 octombrie-27 noiembrie 2009. În urmă cu 13 ani a fost iniţiat, de către dr. Sebastian Duicu, un program de punere în valoare a patrimoniului religios, intitulat „Capitalele Ţării Româneşti şi scaunele arhivlădiceşti“. Programul a început la Câmpulung Muscel şi a continuat la Târgovişte şi Bucureşti. IPS Teofan, pe atunci Mitropolitul Olteniei, a văzut această expoziţie şi a fost impresionat. De aceea, Înalt Preasfinţia Sa a venit cu ideea ca expoziţia să fie văzută şi la Craiova. După ce IPS Teofan a ajuns Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, programul s-a extins şi, astfel, a fost iniţiată această expoziţie cu obiecte de artă şi cultură din Moldova mai întâi la Bucureşti, iar până pe 15 ianuarie ea este deschisă la Iaşi.

Niciun comentariu: