vineri, 11 decembrie 2009

Activităţi religioase şi social-filantropice de sărbătoarea Sfântului Nicolae (LUNI 7 decembrie)

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae zeci de biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-au serbat hramul. În Arhiepiscopia Iaşilor două case de prăznuire au fost sfinţite, iar în municipiul Oneşti a avut loc o procesiune dedicată Sfântului Ierarh Nicolae.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ a Mănăstirii Popăuţi din Botoşani şi-a serbat ieri hramul. Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început sâmbătă, 5 decembrie 2009, cu slujba Privegherii şi a continuat în ziua de hram cu slujba Sfintei Liturghii oficiate de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În cadrul acestei slujbe, tânărul Dragoş Ungureanu a fost hirotonit diacon.

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Podu Iloaiei. Sâmbătă seară a avut loc slujba Vecerniei unită cu Litia, la care a participat un sobor de 22 de preoţi. A urmat întrunirea Cercului Pastoral Podu Iloaiei nr. 3. După slujba Sfintei Liturghii a fost sfinţită Casa Socială „Sfinţii Trei Ierarhi“ din curtea sfântului lăcaş. Aşezământul a fost ridicat anul acesta la iniţiativa părintelui paroh Vasile Sârbu, având sprijinul credincioşilor şi al Primăriei Podu Iloaiei. Răspunsurile la strană, atât la slujba Vecerniei, cât şi la Sfânta Liturghie, au fost date de membrii Corului „Basileus“, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, dirijat de prof. Mihai Ursache.

Sărbătoare a fost ieri şi la parohia Chipereşti din Protopopiatul Iaşi 2. După oficierea slujbei Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Nicolae“, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, alături de preoţii slujitori, a sfinţit Casa Socială a parohiei Chipereşti. Lucrările la acest aşezământ, care cuprinde o sală de prăznuire, o bucătărie, un birou parohial şi locuinţa pentru preot, au început în anul 2006 şi au fost finalizate anul acesta. După cum ne-a relatat pr. Teofil Luştean, care a aniversat ieri nouă ani de când este paroh la Chipereşti, principalul sponsor al acestor lucrări a fost ing. Viorel Boandă, la care se mai adaugă Primăria Tomeşti şi alţi enoriaşi.

Procesiune cu icoana Sfântului Nicolae la Oneşti

După slujba Vecerniei de sâmbătă seara din toate bisericile din Oneşti a avut loc o procesiune cu icoana Sfântului Ierarh Nicolae pe următorul traseu: Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“ - Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“. La Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ preoţii şi credincioşii participanţi la procesiune au fost întâmpinaţi de slujitorii de aici, după care a fost înconjurat sfântul lăcaş ocrotit de Sfântul Nicolae. După cum ne-a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti, Sfântul Nicolae a fost ales drept ocrotitor al Municipiului Oneşti după anul 1990. Astfel, sărbătoarea Sfântului Nicolae a fost a întregilor oneşteni. Cu acest prilej, la aceste manifestări au participat autorităţile locale, precum şi creştini de toate vârstele.

Sute de credincioşi au participat ieri la slujba de hram a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din parohia Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1. Aşa cum se întâmplă în fiecare an în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, tinerii din parohie, coordonaţi de Teofana Nicoleta Cepeliuc, au împărţit daruri copiilor din satele Andrieşeni, Drăgăneşti şi Buhăieni, după oficierea Vecerniei unită cu Litia. Ieri dimineaţă a fost oficiată slujba Utreniei, a Acatistului, Sfânta Liturghie, precum şi slujba Parastasului pentru cei adormiţi. După cum ne-a spus pr. paroh Mihai Cepeliuc, la final a avut loc o agapă frăţească la Căminul Cultural din Andrieşeni, în timpul căreia s-a susţinut un concert de colinde.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!