marți, 11 martie 2014

Mărturisire de credinţă prin pelerinaj, la Roman

 La Roman a avut loc, în Duminica Ortodoxiei, o frumoasă procesiune dedicată Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. În pelerinaj au fost purtate şi icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Giurgeni şi Trifeşti. Manifestarea s-a încheiat spre orele serii la Catedrala arhiepiscopală din Roman.

Credincioşii din toată Eparhia Romanului şi Bacăului au participat duminică, 9 martie 2014, la procesiunea din Duminica Ortodoxiei, condusă de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Peste 200 de slujitori ai sfântului altar au participat la această manifestare de mărturisire a credinţei ortodoxe, care a pornit din Piaţa „Roman Muşat“ din municipiul Roman. „Evenimentul religios, la care au fost aduse spre închinarea credincioşilor icoanele făcătoare de minuni de la Mănăstirea Giurgeni şi Trifeşti, sfintele icoane din bisericile romaşcane, precum şi 18 icoane ce înfăţişează în imagini viaţa Sfintei Parascheva, aşa cum este ea reprezentată în catedrala din Roman, a fost încununat de prezenţa raclei ce adăposteşte moaştele a 22 de sfinţi ai Bisericii noastre. Mulţimea credincioşilor prezenţi, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi elevi ai mai multor instituţii de învăţământ romaşcane îmbrăcaţi în costume populare, a participat mai întâi la slujba de sfinţire a icoanelor, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Sfintele icoane, manifestare a credinţei

Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a adresat mulţimii prezente un cuvânt în care a vorbit despre folosul organizării procesiunii cu sfintele icoane în Duminica Ortodoxiei. „Astăzi (n.r. duminică, 9 martie), simţim sufletele creştinilor care au apărat valorile credinţei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ale martirilor care şi-au dat viaţa pentru idealul sfânt al credinţei mântuitoare. Ne întâlnim cu icoanele lor care împodobesc  bisericile şi casele creştinilor. Astăzi, purtăm în mâini icoanele sfinţilor şi pornim să ne manifestăm credinţa având icoanele sfinţilor noştri. Avem în mijlocul nostru icoane făcătoare de minuni şi racla de argint ce adăposteşte moaşte ale sfinţilor Bisericii noastre aşezate în catedrală“, a menţionat ierarhul, care a reamintit importanţa păstrării şi cultivării valorilor creştine, având ca model pe Sfinţii Brâncoveni. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a acordat apoi o distincţie de vrednicie elevei Simona Elena Miron, care s-a calificat la faza naţională a concursului „Cultură şi spiritualitate românească“, dovedind astfel „râvna şi dragostea în promovarea valorilor spirituale ale Bisericii Ortodoxe“. „Întâlnirea a constituit un bun prilej pentru PS Ioachim Băcăuanul de a reaminti rolul pe care părinţii şi profesorii îl au în formarea şi educarea tinerilor «în spiritul valorilor morale», creştinii, cei dintâi, trebuind să aibă conştiinţa că sunt «formatori de îngeri». Apoi, în glasul muzicii bisericeşti specifice acestei perioade, ierarhul, alături de soborul de preoţi, dimpreună cu sfintele icoane şi sfintele moaşte, şi mulţimea credincioşilor au pornit spre Catedrala arhiepiscopală din Roman. În agheazmatarul situat în curtea devenită neîncăpătoare pentru credincioşi, Preasfinţia Sa a citit icoase şi condace din Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Apoi, a mulţumit tuturor celor care au luat parte la această procesiune şi celor care s-au implicat în organizare“, a adăugat pr. Constantin Gherasim. În continuare, clerul şi credincioşii s-au închinat la racla cu sfintele moaşte şi la icoanele făcătoare de minuni. Toţi participanţii la procesiunea de la Roman au primit la ieşirea din curtea Centrului eparhial Roman un pahar de ceai cald şi un sfinţişor.

Niciun comentariu: