sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Slujbe arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Credincioşii din toată Moldova au participat în zilele de Crăciun la sfintele slujbe prilejuite de sărbătoarea Naşterii Domnului. Ierarhii din Moldova s-au aflat în mijlocul credincioşilor din eparhiile pe care le păstoresc. La Vaslui a avut loc în a doua zi de Crăciun tradiţionalul concert de colinde al Episcopiei Huşilor.
 
Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit miercuri, 25 decembrie 2013, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Suceava. La acest moment de rugăciune au participat sute de credincioşi, răspunsurile liturgice fiind oferite de corul catedralei. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a citit cu acest prilej Pastorala cu prilejul Naşterii Domnului. Joi, 26 decembrie 2013, IPS Pimen s-a aflat în mijlocul credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie din paraclisul Catedralei „Naşterea Domnului“ din Suceava. În cadrul slujbei, un grup de copii au susţinut un concert de colinde. 
 
Zeci de copii au primit daruri la Catedrala arhiepiscopală din Roman, în prima zi de Crăciun, din partea Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În toate lăcaşurile de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a fost citită, în prima zi de Crăciun, Pastorala la Naşterea Domnului a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

Eveniment cultural-religios la Vaslui

La Casa de Cultură din Vaslui a avut loc joi, 26 decembrie 2013, concertul de colinde al Episcopiei Huşilor. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor. Preasfinţia Sa a slujit în aceeaşi zi Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Vaslui. La concert au participat patru coruri: corul Catedralei episcopale din Huşi, dirijat de pr. prof. Marian Simion, Corul „Anastasis“ al Bisericii cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfânta Ecaterina“ din Bârlad, dirijat de prof. Mihaela Oprea, Corul „Gheorghe Cucu“ al preoţilor din Protopopiatul Bârlad, dirijat de pr. Brânduş Ungureanu, şi Corul „Dignus est“ al Episcopiei Huşilor. După cum ne-a relatat pr. Cosmin Gubernat, slujitor la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Vaslui, la finalul evenimentului, PS Corneliu a prezentat două CD-uri ale Corului „Dignus est“, apărute sub egida Eparhiei Huşilor. „Preasfinţitul Corneliu a mulţumit Corului «Dignus est» care a depus o muncă susţinută şi care a reuşit editarea celor două CD-uri, unul cu Sfânta Liturghie, iar celălalt de colinde“, a spus pr. Cosmin Gubernat.

Liturghii arhiereşti de sărbătoarea Sfântului Ştefan

În a treia zi de Crăciun, vineri, 27 decembrie 2013, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala „Naşterea Maicii Domnului“ din Gura Humorului. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului. În cadrul slujbei, IPS Teodosie a oficiat un Trisaghion pentru părintele Vasile Nuţu, mutat la Domnul în toamna anului trecut. După ce a citit o rugăciune de dezlegare, Arhiepiscopul Tomisului a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfântului Arhidiacon Ştefan. „Sfântul Ştefan era iscusit în cuvânt şi îndrăzneţ, iar gura lui era netăcută. Prin moartea sa, Sfântul Ştefan s-a urcat cu sufletul la cer, rămânând mereu mijlocitor pentru noi înaintea lui Dumnezeu. Să avem viaţă jertfelnică, să ne supunem toate răutăţile legilor duhului. Cu sufletul să biruim slăbiciunile trupului, iar prin suflet să strălucească credinţa“, a remarcat Înaltpreasfinţia Sa. Părintele paroh Mircea Nuţu a mulţumit Arhiepiscopului Tomisului pentru că a slujit Sfânta Liturghie. În continuare, IPS Teodosie a oficiat Taina Sfântului Botez pentru Miriam Minodora Nuţu, al doilea nepot al părintelui Mircea Nuţu de la fiul plecat la Domnul. 
 
În ziua pomenirii Sfântului Arhidiacon Ştefan, vineri, 27 decembrie 2013, IPS Pimen a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul Căminului de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava. Pe lângă numeroşi credincioşi, la slujbă au asistat o parte dintre vârstnicii aflaţi în grija Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. În cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, IPS Pimen a vorbit despre viaţa Sfântului Arhidiacon Ştefan. 
Biserica „Sfântul Dumitru“ din municipiul Bacău a fost neîncăpătoare vineri, 27 decembrie 2013, în contextul serbării Sfântului Arhidiacon Ştefan. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, Preasfinţia Sa a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Maria Pleşcău şi, totodată, a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Adrian Bârdan.

Niciun comentariu: