marți, 7 ianuarie 2014

Sărbătoarea Botezului Domnului în Moldova - 6 ianuarie

Credincioşii din toată Moldova vor participa astăzi la Sfânta Liturghie în cadrul căreia se va oficia slujba sfinţirii celei mari a apei. Agheazma Mare va putea fi gustată în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie, inclusiv.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va sluji astăzi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană din Iaşi. La final se va ieşi pe platoul din faţa catedralei, unde a fost amenajată o scenă, o sfântă cruce şi icoana Botezului Domnului. „Pentru slujba sfinţirii celei mari a apei s-au pregătit 12 căzi din lemn, fiecare având câte 1.000 de litri. La momentul potrivit, IPS Teofan, împreună cu părinţii catedralei, va sfinţi apa. În continuare, vor fi stropiţi cu apa sfinţită credincioşii prezenţi la slujbă. În acelaşi timp, în curtea catedralei vor fi expuse spre a fi distribuite sticle pentru agheazmă“, a spus arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi.
Slujba sfinţirii celei mari a apei va fi oficiată în toate eparhiile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba sfinţirii celei mari a apei pe un podium special amenajat în centrul oraşului Comăneşti. În multe parohii, credincioşii au pregătit pentru această zi cruci de gheaţă. O tradiţie de mai mulţi ani este ca la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“ din Oneşti să fie aşezată o cruce de gheaţă. Anul acesta grosimea crucii este de 40 de centimetri, iar înălţimea de doi metri. Gheaţa pentru confecţionarea acestei cruci a fost luată dintr-un lac de pe Valea Oituzului. „Prin intermediul acestei cruci, dorim să arătăm Mântuitorului Hristos credinţa, iubirea şi smerenia noastră“, a spus pr. paroh Constantin Alupei, care este şi protopop al Protopopiatului Oneşti.
Sfinţirea cea mare a apei din ziua de 6 ianuarie aminteşte de momentul Botezului Domnului de către Sfântul Ioan în Iordan. În casele credincioşilor, Agheazma se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. Credincioşii vor gusta din Agheazma Mare în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie, inclusiv. În timpul anului, Agheazma Mare se ia după Taina Spovedaniei, la sfatul duhovnicului, dacă nu se dă Sfânta Împărtăşanie.
Biserica mare a Mănăstirii Horaiţa, din judeţul Neamţ, închinată Botezului Domnului, îşi va serba astăzi hramul. Aseară s-a slujit Privegherea, iar în această dimineaţă programul liturgic va continua cu Ceasurile, Acatistul şi Sfânta Liturghie. Slujba Aghezmei Mari va fi oficiată la fântâna din incinta aşezării monahale. La Mănăstirea Horaiţa se poate ajunge pe drumul naţional 15C Piatra Neamţ-Tg. Neamţ. Din dreptul localităţii Dobreni se mai parcurg 15 kilometri pe drumul judeţean 156A, prin localităţile Negreşti şi Poiana.

Niciun comentariu: