marți, 28 ianuarie 2014

Mănăstirea Slatina are o nouă stareţă

Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 26 ianuarie 2014, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Slatina din judeţul Suceava. Cu acest prilej, monahia Filofteia Mirăuţi a fost numită în funcţia de stareţă a Mănăstirii Slatina. 
 
Biserica „Schimbarea la Faţă“ a Mănăstirii Slatina din judeţul Suceava a fost neîncăpătoare în Duminica a 32-a după Rusalii de numărul mare de credincioşi care au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită de IPS Arhiepiscop Pimen. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul maicilor din această aşezare monahală. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei citite în cadrul slujbei. „Sfânta Evanghelie de astăzi (n.r. duminică) ne-a arătat cum un om se întoarce cu toată inima sa la Dumnezeu, împlinind poruncile Sale. Psalmistul spune aşa: «Aşa cum însetează cerbul după izvoarele apelor, tot aşa însetează sufletul meu după Tine, Doamne». Sfinţii Părinţi spun că cerbul aleargă după izvoarele curate ale apelor pentru că în hrana sa, câteodată, înghite şi ierburi otrăvitoare. La fel şi sufletul nostru, bolnav de păcate, aleargă către Dumnezeu, se apropie de El ca să-L cunoască. Un sfânt părinte al Bisericii, Sfântul Augustin, spune: «Neliniştit este sufletul meu până nu-şi va găsi odihna întru Tine». Deci, odihna sufletească a omului este deplină numai în Dumnezeu. Ce îi lipsea acestui om, Zaheu, mai marele vameşilor, bogat şi foarte bogat? Totuşi, cugetul lui îl îndemna să se apropie de Mântuitorul Iisus Hristos, de Dumnezeu, ca să-L cunoască. Sufletul său cerea lucrul acesta. În prezenţa Mântuitorului Iisus Hristos a înţeles mai bine viaţa sa şi poruncile lui Dumnezeu, printre care şi ajutarea celor săraci, iubirea lor, mărturisind încă de la început: «Doamne, jumătate din averea mea o dau săracilor, şi dacă am nedreptăţit pe cineva cu ceva, întorc împătrit». Sfântul Grigorie Teologul, ale cărui sfinte moaşte se află aici, a scris şi a îndemnat: «Fiecare familie să aibă în casa sa o cameră pentru Hristos, adică pentru cei săraci, pentru cei fără adăpost, pentru cei cu mari tulburări în familie»“, a subliniat IPS Pimen. 

Maica Filofteia, noua stareţă de la Slatina

La finalul slujbei, arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, a citit decizia de numire a monahiei Filofteia Mirăuţi în funcţia de stareţă a Mănăstirii Slatina. „Sunt multe emoţii, mai cu seamă din partea obştii acesteia, ca şi din partea Centrului eparhial, dar maica stareţă Evelina Tănase, fosta stareţă a mănăstirii, s-a retras pe motive de boală, şi atunci Permanenţa Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, prezidată de IPS Pimen, în ziua de 23 ianuarie, a decis ca la conducerea acestei mănăstiri să fie numită maica Filofteia Mirăuţi. Astăzi (n.r. duminică) a avut loc instalarea ei ca stareţă aici, la Mănăstirea Slatina, o mănăstire cu renume. Aici se află îngropat Alexandru Lăpuşneanu şi toţi cei din familia sa, boieri şi domni. Apoi, Slatina ne aminteşte de părintele Cleopa, de părintele Dosoftei Morariu, de prezenţa aici a părintelui Antonie Plămădeală, ca frate de mănăstire, de prezenţa părintelui Petroniu Tănase, de părintele Arsenie Papacioc şi de atâţia părinţi care au pornit acea mişcare de reînnoire a vieţi duhovniceşti din Moldova. Cu ajutorul lui Dumnezeu, nădăjduim ca maica Filofteia, cea care astăzi a fost aşezată ca stareţă, să poată să ducă mai departe tradiţia, buna rânduială a acestei mănăstiri, pentru ca viaţa duhovnicească să se înnoiască. Noi, creştinii, şi noi, monahii, suntem într-o permanentă înnoire. Când am uitat de noi înşine, atunci ne-am plafonat, dar când ne luptăm pentru înnoirea noastră cea lăuntrică, atunci este un lucru bun, bineplăcut lui Dumnezeu“, a declarat arhim. Melchisedec Velnic.

Niciun comentariu: