vineri, 31 ianuarie 2014

Sfinţii Trei Ierarhi serbaţi în parohia Codăeşti

Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri, 30 ianuarie 2014, Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din parohia Codăeşti, Protopopiatul Vaslui. Din luna octombrie a anului 2009, părintele paroh Vlad Rusu a întreprins o amplă activitate pastoral-misionară şi administrativă. 
 
Credincioşii parohiei Codăeşti, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui, au participat ieri în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfinţitul Corneliu, împreună cu soborul preoţilor şi diaconilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Dignus est“ al Episcopiei Huşilor, dirijat de părintele Adrian Buimac. „Preasfinţitul Corneliu a ţinut să fie prezent joi, 30 ianuarie, în mijlocul credincioşilor din parohia Cădăeşti, în ciuda vremii nefavorabile, pentru a-i întări în credinţă, a-i încuraja şi pentru ca împreună să-I mulţumească lui Dumnezeu pentru toate cele oferite. Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica parohială, iar răspunsurile la strană au fost date de corul preoţilor din Episcopia Huşilor. Credincioşii au venit în număr mare. Mulţi tineri au ţinut să fie astăzi în biserica lui Hristos. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre virtuţile ce au înnobilat viaţa Sfinţilor Trei Ierarhi, virtuţi ce pot fi prezente în viaţa oricărui creştin: milostenia, concretizată în alinarea suferinţelor aproapelui, şi răbdarea, atunci când suferim nedreptăţi. Sfinţii Trei Ierarhi au luptat împotriva nedreptăţilor prezente atunci, biruind cu ajutorul lui Dumnezeu şi lăsând scrieri numeroase în acest sens. Cuvântul lor, spunea Preasfinţitul Corneliu, este un cuvânt lucrător ce ne poate schimba viaţa dacă îl împlinim. Părintele paroh Vlad Rusu a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru că a slujit în parohia Codăeşti. Este pentru a doua oară când Preasfinţitul Corneliu vine la hramul acestei parohii, slujba arhierească însufleţind credincioşii, bucurându-i şi încurajându-i prin rugăciunile săvârşite împreună“, a relatat pr. Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Huşilor. 

Lucrare pastoral-misionară, alături de enoriaşii parohiei

Comuna Codăeşti este aşezată în apropierea Movilei lui Burcel la confluenţa Dobrovăţului cu Cuţigna, fiind atestată documentar ca aşezare în 1493, iar ca târg în 1833. Târguşorul avea o şcoală înfiinţată în anul 1865, cu un local model la vremea aceea, zidit de comună şi frecventat de 85 de elevi; o biserică fondată la 1857 de V. Ghica, fostul proprietar al moşiei Codăeşti. Vasile Ghica, care era vornic, cumpărase moşia Codăeşti în 1827, fiind frate cu viitorul domn al Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, descendent din marea familie boierească a Ghiculeştilor şi nepot al lui Mihail Sturdza, înainte de 1848 fiind ispravnic la Vaslui. Prima atestare a existenţei lăcaşului de închinăciune din Codăeşti este în anul 1855, fiind construit în stilul bisericilor moldovene, cu pridvor, naos şi altar având forma unui octogon. A fost restaurată după cutremurul din 1940, când s-au făcut unele modificări la turn şi i s-a aplicat o centură de fier şi trei contraforturi. În anul 1973 este pictată prin contribuţia şi donaţia credincioşilor, de un pictor mai puţin experimentat. Pe 1 octombrie 2009 a fost numit în funcţia de preot paroh părintele Vlad Rusu, care a demarat o serie de activităţi pastoral-misionare şi administrative care au urmărit trezirea spiritului religios al comunităţii. În cadrul activităţilor pastorale au fost implicaţi în special tinerii şi copiii din parohie. În acelaşi timp, s-a intensificat programul liturgic prin săvârşirea sfintelor slujbe (Taina Sfântului Maslu, Vecernia), s-au organizat concerte de muzică religioasă cu prilejul marilor sărbători de peste an, s-au întreprins vizite pastorale la grădiniţele din localitate, s-a marcat Ziua Eroilor şi Ziua Unirii prin activităţi culturale şi spirituale, au avut loc întâlniri cu tinerii şi s-au organizat pelerinaje la mănăstiri cu enoriaşii din parohie. În ceea ce priveşte latura administrativă, s-au realizat o serie de lucrări, în special la biserica parohială, şi s-a început construcţia unei case parohiale. Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ deserveşte şi parohia Codăeşti 2, unde paroh este, din 2011, preotul Andrei Marciuc. „O importanţă deosebită s-a acordat organizării hramului parohiei, când au fost invitaţi slujitori din satele învecinate, atat la slujba Vecerniei, cât şi la Sfânta Liturghie. De asemenea, cu prilejul hramurilor, s-au organizat de-a lungul anilor procesiuni cu icoane făcătoare de minuni şi s-au oferit daruri bolnavilor de la Spitalul Social Codăeşti, precum şi pachete pelerinilor prezenţi la hram“, a amintit părintele paroh Vlad Rusu.

Niciun comentariu: