miercuri, 8 ianuarie 2014

Sfinţirea cea Mare a Apei în oraşul Comăneşti



Sărbătoarea Botezului Domnului a fost deosebită pentru mii de credincioşi din oraşul Comăneşti. Sfânta Liturghie şi slujba Sfinţirii celei Mari a Apei au fost oficiate de PS Ioachim Băcăuanul. La final, s-a mers în procesiune până la râul Trotuş, unde s-au aruncat trei cruci. 
PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit luni, 6 ianuarie 2014, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan“ din Comăneşti, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău. După cum ne-a relatat pr. paroh Vasile Ropotoaia, la final, Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi în care a făcut referire la Taina Botezului, la Sfânta Treime, care s-a arătat la Botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi la semnificaţia Botezului pentru credincioşi. „În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, apa firească, care este atât de necesară vieţii, devine la sărbătoarea Bobotezei un element sfinţitor care ne aduce viaţă veşnică şi putere sfinţitoare dătătoare de viaţă spirituală duhovnicească“, a remarcat Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului, care a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în biserica mare ocrotită de Sfântul Arhidiacon Ştefan. Părintele Vasile Ropotoaia a precizat că după terminarea lucrărilor de pictură, cel mai mare lăcaş de închinăciune din lemn din Eparhia Romanului şi Bacăului va îmbrăca veşmântul sfinţirii. 

Trei cruci, aruncate în râul Trotuş

În continuare, PS Ioachim Băcăuanul, alături de pr. Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, şi de soborul slujitorilor, a oficiat slujba Sfinţirii celei Mari a Apei în centrul oraşului Comăneşti. Cu acest prilej, au fost purtate în procesiune prapuri şi cruci atât de la biserica Sfântului Ştefan, cât şi de la celelalte lăcaşuri de închinăciune din Comăneşti. „La slujbă au fost prezenţi foarte mulţi oameni din tot oraşul. După un cuvânt de învăţătură al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi după stropirea credincioşilor cu Agheasma Mare, ne-am îndreptat spre râul Trotuş, într-o zonă unde este o punte. Acolo s-a făcut o rugăciune pentru ocrotirea de primejdii, de ape mari, de inundaţii şi s-a sfinţit Trotuşul cu apa nou sfinţită a Bobotezei. S-au aruncat în apă şi trei cruci. Acestea au fost lăsate să plutească în aval, pentru a ajunge înspre Târgu Ocna, Oneşti, să se verse în Siret şi de acolo în Dunăre şi apoi în Marea Neagră“, a amintit pr. Vasile Ropotoaia. Credincioşii de pe Valea Trotuşului, împreună cu preoţii, merg în procesiune în ziua Bobotezei la râul Trotuş pentru a înălţa rugăciuni către Preabunul Dumnezeu. Această tradiţie a fost reluată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul acum un deceniu, după ce a fost interzisă în perioada comunistă. La fel ca în zilele noastre, oamenii ţineau în mâini prapuri şi cruci şi mergeau cu preoţii, care stropeau cu Agheasmă Mare apa Trotuşului. Anul acesta, la Comăneşti, cu sprijinul autorităţilor locale şi prin implicarea Protopopiatului Moineşti, s-a organizat o nouă procesiune condusă de PS Ioachim Băcăuanul. După cum au mărturisit oamenii, de când se face Agheasma Mare în mijlocul oraşului, râul Trotuş nu s-a mai revărsat. pagina 2

Niciun comentariu: